Baterii originale versus Baterii compatibile

Baterii originale versus Baterii compatibile

In industria bateriilor de laptop exista doua categorii diferite: 1. baterii originale (oem) 2. baterii compatibile.

Primele sunt cunoscute si ca baterii de firma si sunt comercializate de producatori consacrati ca Dell, Sony, Apple, HP etc. Bateriile compatibile contin celule identice, dar sunt fabricate de o alta companie decat producatorul original.

Baterii originale versus Baterii compatibileBaterii originale versus Baterii compatibile

Desi bateriile compatibile nu sunt stampilate cu un anumit nume, ele sunt de fapt similare cu bateriile OEM. In ciuda numelui producatorului, majoritatea bateriilor de laptop OEM nu sunt fabricate de companiile in sine. Sunt produse de companii diferite dupa care sunt vandute de acel brand care le marcheaza cu numele sau. De exemplu, exista baterii de laptop Apple care au celule interne produse de Sony. In aceste cazuri, cumpararea unei marci anume nu garanteaza neaparat o calitate superioara. Dar acestea sunt cazuri mai rare.

Ce inseamna baterii OEM

Acronimul OEM vide la "original equipment manufacturer" care inseamna "producator original de echipamente". Se foloseste pe scara larga in domeniul tehnologiei pentru a descrie un producator de soft sau componente hardware in baza unui acord de licenta. Acest acord permite producatorului si fabrice ceva care apoi este comercializat sub nume de marca separat.

Baterii de laptop originale sau compatibile?

Majoritatea laptopurilor nu sunt create in mod egal. In afara de anumite componente, laptopurile folosesc piese care au fost special concepute pentru un anumit model. Acest lucru ii ajuta pe producatori sa fabrice laptopuri usoare si compacte. Prin urmare, componentele cum ar fi bateriile, tastatura incorporata si displayul, de obicei nu sunt interschimbabile cu cele de la alte laptopuri. Chiar si in cadrul aceleiasi marci, unele componente sunt adesea concepute pentru un singur model de laptop.

Componentele originale sunt de obicei mai costisitoare decat cele compatibile. Cele OEM pretind ca sunt produse conform acelorasi standarde si specificatii cu componentele cu care a fost gandite initial laptopurile. Bateriile compatibile ofera o alternativa mai putin costisitoare.

Baterii OEM

Avantaje: - Uneori vin insotite de garantia producatorului. - Este aceeasi sau foarte aproape de bateria originala a laptopului. - Nu anuleaza garantia originala a laptopului - Se livreaza cu un termen de garantie mai lung comparativ cu cel pentru bateriile compatibile.

Dezavantaje: - sunt mai scumpe decat cele compatibile - selectie si optiuni limitate - pot avea defecte cu care nu erau prevazute bateriile originale.

Baterii compatibile

Avantaje: - In mod normal sunt mai ieftine decat bateriile OEM. - De obicei ca aspect sunt foarte asemanatoare cu specificatiile bateriilor OEM. - Pot fi oferite de mai multi producatori.

Dezavantaje: - control de calitate slab- de fapt acesta este marele dezavantaj al bateriilor compatibile: se defecteaza mai repede, pot prezenta defectiuni ascunse de care va veti dea seama dupa un timp, au calitate mult mai slaba, se incing prea tare, nu tin la fel de mult ca o baterie originala etc. - Se pot vinde fara baterie (intrebati inainte de achizitie). - Uneori au termen de garantie mai mic decat bateriile originale.