Laptopul tau merge greu? Iata 10 metode sa il revigorezi

Laptopul tau merge greu? Iata 10 metode sa il revigorezi

Exista o multime de motive pentru care calculatorul se misca greu. Dar in general, toate se rezuma la un singur lucru: le folosim zilnic.

 

Odata cu folosirea laptopurilor obisnuim sa descarcam o multime de programe, sa instalam extensii, sa navigam pe internet, sa cream fisiere si sa umplem hard diskul cu multe filme si multa muzica. In mod inevitabil se creaza un amalgam virtual care afecteaza performanta acestuia.

Te intrebi: "De ce imi merge calculatorul foarte greu?"

Atunci, iata in continuare care sunt cele mai frecvente cauze din spatele calculatoarelor lente. Desigur, pentru fiecare in parte am adaugat solutia aferenta pentru ca tu sa stii ce ai de facut pentru rezolvarea problemei.

 

1. Exista o problema cu hard disk-ul.

De multe ori, atunci cand laptopul merge incet cauza este un hard disk pe cale de ceda.  Pentru ca unitatile hard disk sunt fabricate din componente foarte sensibile, dupa 2 sau 3 ani de utilizate intensa, exista mari sanse ca ele sa dea semne de oboseala.

Daca ai un laptop cu SSD, situatia sta putin diferit pentru ca aceste discuri sunt mai fiabile. Durata medie de utilizare pentru acestea este de 8 ani si in plus sunt de 10 ori mai rapide comparativ cu hard diskurile clasice.

Cum rezolvi problema cand laptop-ul merge greu?

Pe un laptop cu sistem de operare Windows Vista sau Windows 7 urmeaza pasii: Windows Explorer - Computer - Click dreapta pe unitatea drive - Proprietati - Tools - Check Now. Poti selecta "Scan for and attempt recovery of bad sectors" pentru a verifica daca hard diskul prezinta sectoare compromise si eventual reparabile.

Pe un laptop cu Mac urmeaza pasii: Applications - Utilities - Disk Utility - subliniaza hard diskul pe care il verifici - click pe First Aid in partea de sus a ecranului.

Pentru a extinde durata de viata a hard diskului evita impactul, iar daca este posibil inlocuieste hard diskul clasic cu un SSD.

 

Laptopul tau merge greu? Iata 10 metode sa il revigorezi

 

2. Exista prea multe programe care pornesc odata cu laptop-ul.

Aplicatiile descarcate de curand tind sa interfereze cu meniul Startup din Windows sau cu Login Items, daca ai un MAC. Daca nu debifezi caseta respectiva pentru o anumita permisiune, te poti pricopsi cu zeci de aplicatii gata sa ruleze imediat ce calculatorul booteaza.

Desigur, exista anumite aplicatii carora ar trebui sa le permiti sa porneasca la Startup - de exemplu antivirusul si firewall-ul, dar in general ar trebui sa fii riguros in ceea ce priveste limitarea aplicatiilor ce ruleaza automat la pornirea sistemului de operare.

Cum rezolvi aceasta problema?

Daca ai un MAC urmeaza pasii. Mergi in Aplicatii - Preferinte Sistem - User Groups - Login Items. Aici debifeaza programele care nu-ti sunt necesare. Sterge pictogramele de pe desktop pe care nu le folosesti in mod curent sau re-organizeaza fisierele pe care le-ai salvat direct pe desktop din comoditate.

Ce sa fac sa mearga mai repede laptopul cu Windows 10?

Daca ai un laptop cu sistem de operare Windows 8 sau Windows 10 urmeaza pasii: Apasa tasta Windows + tasta X - Task Manager - selecteaza tab-ul Startup - click dreapta pe aplicatiile care nu vrei sa porneasca automat odata cu sistemul de operare - selecteaza Disable.

Ce sa fac sa mearga mai repede calculatorul cu Windows 7? Dar cu Windows XP?

Daca ai un laptop cu sistem de operare Windows 7 sau XP urmeaza pasii. Start - cauta System Configuration - tabul Startup - debifeaza aplicatiile care nu vrei sa porneasca atunci cand booteaza sistemul de operare.

  

3. Mai multe aplicatii ruleaza in acelasi timp

Unul din cele mai mari avantaje ale calculatoarelor este ca ne ajuta sa facem o multime de lucruri in acelasi timp. Dar din pacate, aceasta poate fi o cauza frecventa pentru care calculatorul merge foarte incet.

Capacitatea calculatorului de a rula mai multe programe simultan tine partial de capacitatea memoriei RAM, care ii permite sa treaca de la procesarea unui program la altul, cu o fluiditate aparent uimitoare. Dar atunci cand cerintele aplicatiilor deschise depasesc limitele memoriei calculatorului si puterea de procesare, imediat vei observa o incetinire in performanta calculatorului.

Ce fac imi merge greu calculatorul cand intru pe net?

Mergi in Task Manager (apasa Windows; Ctrl + Alt + Del) sau Activity Monitor in Mac. Aici pot vedea ce programe sunt deschise si ce putere de procesare necesita.

In continuare va trebui sa inchizi acele aplicatii de care nu ai nevoie.  

 

Laptopul tau merge greu? Iata 10 metode sa il revigorezi

 

4. De ce calculatorul merge greu? - Browserul are prea multe add-on-uri

Extensiile de browser iti pot imbunatati experienta de navigare pe internet. Dar, dezavantajul este ca pot compromite viteza si productivitatea calculatorului, pentru ca necesita putere mare de procesare.

Sigur, nu toate extensiile sunt avide de resurse, dar unele din ele pot incetini semnificativ performanta calculatorului.

 

Solutia pentru momentele in care merge greu laptopul

Dezactiveaza sau elimina extensiile si toolbar-urile de care nu ai nevoie. Pentru a face acest lucru, urmeaza instructiunile urmatoare:

Pentru Firefox: Apasa Butonul Meniu din partea dreapta - selecteaza Add-ons - Extensii - apasa Disable sau Remove pentru elementele care apar in lista.

Pentru Chrome: Click dreapta pe butonul de extensii - Manage Extensions - debifeaza caseta pentru a dezactiva un anumit element - click pe Cosul de gunoi pentru a-l sterge.

Pentru Safari: Apasa Safari (stanga sus) - Preferinte - Securitate - Extensii - selecteaza elementele pentru dezinstalat.

Pentru Internet Explorer: Tools  - Manage add-ons - Show All add-ons - selecteaza elementele nedorite si dezactiveaza-le sau elimina-le.

 

5. De ce merge calculatorul greu - E plin de praf!

Uneori problema nu este de natura interna, ci provine din exterior. Exista posibilitatea ca unitatea de calculator sa fie imbibata cu praf (mai ales in zona procesorului sau a sursei). Acest lucru poate impiedica ventilatia necesara pentru racirea procesorului. Retine faptul ca temperatura inalta creste probabilitatea aparitiei defectiunilor.

Pentru a rezolva problema curata calculatorul de praf.

 

6. Hard disk-ul este mult prea plin.

Cand hard diskul de pe calculator ajunge la 95%, poti resimti o incetinire in modul de indeplinire a comenzilor curente. Ce se intampla de fapt in acest moment? Nu exista suficient spatiu pentru salvarea fisierelor temporare necesare sistemului de operare. E ca si cum sistemul de operare nu mai stie cum sa functioneze in mod corespunzator.

Spatiul de pe hard disk este in general ocupat de aplicatii, update-uri si descarcari, dar si de fisiere temporare sau fisiere asociate programelor sterse. Uneori poate fi o chestiune de golire a cosului de gunoi. 

Ca sa verifici hard-ul de pe un Mac click pe About this Mac, iar daca ai un laptop cu Windows mergi la Start - Computer - click dreapta pe hard diskul principal (de obicei este C:) - Proprietati.

Cum rezolv aceasta problema cand imi merge greu laptopul?

Cand calculatorul merge greu, iar cauza este hard disk-ul iata ce trebuie sa faci. Curata bine calculatorul de aplicatiile care nu-ti sunt necesare - system backups, restore points etc. Pentru optimizarea spatiului pe hard disk s-ar putea sa fie nevoie sa muti fisierele intr-un serviciu Cloud.

Deframentarea este utila doar daca mai folosesti WIndows XP sau un sistem de operare mai vechi.

 

 

7. Merge foarte greu calculatorul? Poate exista prea multe tab-uri deschise in browser

Daca obisnuiesti sa deschizi foarte multe tab-uri in browser, este foarte posibil sa observi o incetinire a sistemului de operare. Cand deschizi un nou tab in browser, acesta este salvat in RAM. Daca tu ai RAM insuficient pe calculator, atunci calculatorul merge greu pe internet.

Cum rezolvi aceasta problema?

Marcheaza linkurile care nu-ti sunt necesare, dar pe care vrei sa le ai la indemana, cu Bookmark, intr-un folder "De citit". Dupa ce ai facut acest lucru, inchide toate tab-urile care nu-ti sunt necesare. Functia One-Tab din Chrome sau Firefox iti poate fi de ajutor in acest sens.

Atunci cand memoria RAM este prea mica, poti incerca sa faci un upgrade  - daca unitatea permite acest lucru.

 

https://www.onlaptop.ro/curatare-laptop-profesionala

 

8. Sistemul de operare este prea plin cu elemente vizuale

Cand exista prea multe elemente vizuale, performanta poate avea de suferit. Acest lucru este valabil mai ales pe calculatoareale care nu sunt atat de dotate din punct de vedere al procesorului si placii grafice.

 

Ce poti face pentru a rezolva problema?

Pe sistem de operare Windows 7 sau mai vechi - urmeaza pasii: Start/ Control Panel/ Performance Information and Tools/ Adjust Visual Effects - click pe Adjust for best performance sau selecteaza manual efectele la care vrei sa renunti.

Pentru un calculator cu Windows 8 sau Windows 10: Apasa tasta Windows + X - mergi la System - Advanced System Settings - Performance Settings  si selecteaza elementele vizuale de indepartat.

Pentru un MAC pasii sunt urmatorii: System Preferences - Dock - schimba efectul Genie in Scala utilitara. Debifeaza "Animate Opening Applications".

 

9. De ce imi merge greu calculatorul? - Ai un virus

Exista antivirusi prea zelosi care pot incetini performanta unui calculator. La fel, atunci cand exista doua programe antivirus simultan, viteza de reactie a calculatorului poate fi incetinita.

In fine, daca exista un virus in sistemul de operare, acesta ar putea fi raspunsul la intrebarea ta - De ce merge greu calculatorul?


Ce pot sa faci in acest caz pentru a remedia problema?

Ruleaza o scanare de malware. Exista o multime de instrumente gratuite care te pot ajuta in acest sens - Malwarebytes, Bitdefender Total Security, Symantec Norton Security Premium etc.

 

Laptopul tau merge greu? Iata 10 metode sa il revigorezi

 

10. Nu este nicio problema reala. E nevoie doar de un restart.

In fine, un ultim lucru pe care poti sa-l faci atunci cand laptopul merge foarte greu este sa-l restartezi. Aceasta solutie este benefica in multe situatii pentru ca deseori aplicatiile raman cumva agatate in background. In loc sa incerci sa rezolvi manual problema (in Task Manager/ Windows sau Activity Monitor/ Mac) este mai simplu si mai rapid sa dai un restart la calculator.

 

Urmeaza solutiile de mai sus pentru a stimula viteza de reactie si performanta unui laptop care aparent dintr-o data merge mai greu. Daca in continuare problema persista, te invitam in service pentru un diagnostic detaliat profesionist.