Cum verificam temperatura procesorului pe Laptop, PC, all-in-one

Cum verificam temperatura procesorului pe Laptop, PC, all-in-one

Mentinerea temperaturii procesorului sub control este unul dintre fundamentele ingrijirii computerului.

CPU este considerat creierul computerului, prin care se fac milioane de calcule, sarcinile sunt prioritizate si datele sunt transformate in informatii pe ecran.

Un procesor fierbinte poate duce la throttling, ceea ce poate afecta vitezele de ceas ale procesorului si, prin urmare, il poate incetini. De asemenea, poate provoca blocari BSOD si poate determina deteriorarea procesorului dvs. mai rapid, oferindu-i o durata de viata mai scurta decat merita.

Pentru a va ajuta sa va verificati temperatura procesorului in Windows 10 si Windows 11, va vom arata cele mai bune instrumente pe care le puteti utiliza pentru a o monitoriza.

 

In cazul in care laptopul sau calculatorul se restarteaza fara motiv trebuie sa verificati temperatura procesorului. Este posibil ca supraincalzirea procesorului sa fie cauza principala pentru aceasta problema . Vom discuta despre temperatura optima a procesorul pentru laptopul/calculatorul dvs. .

Temperatura ideala este cat se poate de scazuta (ceea ce inseamna, de obicei, temperatura camerei), deoarece un procesor ce ruleaza la temperaturi ridicate poate cauza probleme, de la crash-uri nedorite, tastatura fierbinte, ventilatoarele care fac zgomot si merg in turatie mare, sa se blocheze in timp ce lucrati, deschide greu programele, se opreste dupa o perioada de timp, sistemul de operare se misca foarte greu pana la deteriorarea fizica a procesorului in sine.

 

Dar mai intai – Ce este o „temperatura proasta”?

Din pacate, nu este imediat evident ce este o temperatura buna sau proasta pentru un procesor. Daca vedeti ca temperatura de inactivitate a procesorului dvs. este de 30°C, aceasta este o temperatura de inactivitate buna sau rea? De ce nu 40°, 50°, 60° sau 70°C?

Daca doriti sa aflati care este temperatura maxima a procesorului dvs., cautati pe Web pagina de produs a procesorului dvs., apoi gasiti unde listeaza temperatura ideala maxima pentru procesorul dvs.

 

 

Cele mai multe procesoare moderne, inclusiv Ryzen AMD, au o caracteristica de protectie care le inchide automat in cazul in care devin prea fierbinti, astfel este primul semn ca trebuie sa ajungeti cu laptopul sau calculator in service pentru o curatare profesionala .

Puteti verifica specificatiile procesorului la CPU World, care detaliaza temperatura maxima de operare pentru multe procesoare. In general, ar trebui sa luati in considerare 60 grade Celsius maximul absolut pentru perioade lungi de timp, dar obiectivul este de 45-50 de grade pentru a fi in siguranta.

 

Jocurile sunt o variabila importanta aici. Daca jucati jocuri moderne intensive din punct de vedere grafic, atunci nu numai GPU-ul va fi sub incarcare, ci si procesorul. Din nou, limitele de temperatura ale procesorului variaza foarte mult, dar in conditiile unei sarcini grele de joc, nu este neobisnuit ca temperaturile sa urce in aproape 800. In cele mai multe cazuri, acest lucru este perfect sigur (daca este putin fierbinte in palme pentru utilizatorii de laptop) si trebuie sa incepeti sa va faceti griji doar daca va indreptati spre 900.

Acum ca stim care este limita de temperatura, este timpul sa aflati cum sa verificati temperatura procesorului in Windows 10 si 11. Acest lucru necesita ajutorul unor programe terte, care va vor ajuta sa urmariti cat de fierbinte devine procesorul.

 

Cat de fierbinte ar trebui sa fie procesorul meu?

Aici lucrurile se complica putin. Diferite procesoare sunt construite in moduri diferite; ca atare, fiecare are limitele lor in ceea ce priveste cat de departe ii poti impinge. O temperatura de 80°C, de exemplu, poate fi ridicata din umeri de unele procesoare si poate deteriora grav pe altele.

Cand este inactiv

Indiferent de modelul procesorului dvs., temperaturile ideale de repaus nu difera prea mult. „Idle” este atunci cand porniti computerul, dar nu deschideti nimic, iar sistemul de operare nu face alte lucruri intense (cum ar fi procesul Superfetch din Windows). In acest moment, o temperatura medie de repaus in jur de 30 pana la 40 ° C ar trebui sa fie buna.

Cand se afla sub sarcina grea

Daca utilizati un procesor Intel, cautati specificatiile procesorului dvs. Cautati o statistica numita „TJunction” sau „TJ Max”. Acest numar este maximul absolut necesar inainte sa apara probleme. Apoi, ca regula generala, incercati sa mentineti temperatura procesorului intre 20 si 30°C sub acest maxim in orice moment, pentru a va asigura ca nu treceti pe linia de pericol.

 

Cum se verifica temperatura procesorului cu Ryzen Master (numai procesoarele AMD Ryzen)

Acest lucru se poate aplica doar celor norocosi care detin un procesor Ryzen, dar daca o faceti, atunci este de departe cel mai precis mod de a va urmari temperatura procesorului. Motivul pentru aceasta este ca foloseste o metoda proprietara AMD pentru a citi temperatura procesorului la care alt software de monitorizare a procesorului nu are acces.

 

Cum verificam temperatura procesorului pe Laptop/PC

 

Acest lucru are sens, deoarece Ryzen Master este utilizat pe scara larga ca un utilitar de overclock, ceea ce face ca citirile de temperatura ale procesorului sa fie cu atat mai critice.

Pentru a-l folosi, pur si simplu deschideti aplicatia si veti vedea temperatura chiar acolo.

 

Cum se verifica temperatura procesorului cu Throttlestop

 

Acest utilitar usor de folosit va permite sa subvoltati CPU pentru a reduce temperaturile si pentru a preveni accelerarea, ceea ce, la randul sau, permite procesorului sa functioneze mai eficient.

 

Cum verificam temperatura procesorului pe Laptop/PC

 

Merita sa analizati subvoltarea daca doriti sa va raciti procesorul, dar, ca bonus suplimentar, puteti utiliza Throttlestop si ca monitor de temperatura a procesorului.

In primul rand, puteti vedea fiecare temperatura individuala chiar acolo, in fereastra principala Throttlestop, dar puteti, de asemenea, ca temperatura procesorului sa apara in zona de notificare de pe computer.

Pentru a face acest lucru, faceti click pe Optiuni in partea de jos a Throttlestop, apoi in mijloc, bifati caseta „CPU Temp”.

 

Cum verificam temperatura procesorului pe Laptop/PC

 

Acum, de fiecare data cand deschideti Throttlestop, veti vedea un mic numar in zona de notificari din bara de activitati, care va arata temperatura procesorului in acel moment.

 

Cum se verifica temperatura procesorului cu HWMonitor

 

Acest instrument face mult mai mult decat monitorizarea temperaturii CPU, dar pe un singur ecran, veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie si multe altele. In panoul principal HWMonitor , puteti derula in jos pentru a vedea procesorul listat cu toate informatiile sale.

 

Cum verificam temperatura procesorului pe Laptop/PC

 

Veti vedea tensiunea fiecarui nucleu, cantitatea de CPU utilizata si, cel mai important, temperatura fiecarui nucleu. Afiseaza temperatura actuala, precum si temperaturile minime si maxime.

 

Cum se verifica temperatura procesorului cu Open Hardware Monitor

 

Open Hardware Monitor este o solutie buna pentru a obtine toate statisticile necesare intr-un singur loc. Acest lucru va putea spune care sunt temperaturile procesorului dvs., precum si temperatura GPU-ului dvs., tensiunile utilizate in computer si chiar cat de repede merg ventilatoarele sistemului. Acest lucru il face un instrument robust care va permite sa urmariti toate temperaturile sistemului.

 

Cum verificam temperatura procesorului pe Laptop/PC

 

Puteti gasi temperatura procesorului dvs. in categoria cu numele procesorului dvs. in ea. Acesta va enumera o temperatura pentru fiecare nucleu pe care il are procesorul dvs.

 

Cum verificam temperatura procesorului pe Laptop/PC

 

Multe dintre aceste monitoare de temperatura va permit sa plasati citiri pe bara de activitati. Acest lucru este deosebit de util daca desfasurati sarcini de sistem intensive si doriti sa urmariti temperatura fara a va plimba inainte si inapoi intre fereastra activa si monitorul sistemului. Daca doriti sa vedeti temperatura procesorului in bara de activitati, faceti click dreapta pe temperatura insasi si faceti clich pe „Show in tray”.

 

Cum verificam temperatura procesorului pe Laptop/PC

Cum verificam temperatura procesorului pe Laptop/PC

 

Cum se verifica temperatura procesorului cu SpeedFan

 

Sa lasati calculatorul sa ruleze la cald pentru perioade lungi de timp nu este o idee buna, deoarece ar putea duce la defectarea prematura a procesorului sau a altor componente, deci trebuie sa luati masuri pentru a verifica temperaturile folosind un utilitar gratuit, cum ar fi SpeedFan.

Descarcati SpeedFan si va va permite sa verificati nu doar temperatura procesorului, ci si orice alt senzor din computer, cum ar fi temperatura carcasei, temperatura din hard disk si multe altele.

Cautati temperaturi Core 0, Core 1, Core 2 si Core 3 - fiecare nucleu al procesorului va avea propriul termistor, dar toate vor avea aproximativ aceleasi citiri ca mai jos.

 

Cum verificam temperatura procesorului pe Laptop/PC

 

Puteti lasa sa ruleze in fundal in timp ce jucati un joc sau executati orice alta aplicatie. Apoi, dupa cateva minute, puteti reveni la SpeedFan si puteti verifica temperaturile.

 

Cum scadeti temperatura procesorului

 

Daca aveti un laptop, asigurati-va ca ventilatorul nu este infundat cu praf , verificati pasta termoconductoare sa nu fie uscata precum si thermalpad-urile de la placa video .

Pentru a curata un desktop, asigurati-va din nou ca ventilatoarele si filtrele nu sunt pline de praf si cablurile interne nu obstructioneaza fluxul de aer.

De asemenea, puteti lua in considerare inlocuirea coolerului, mai ales daca PC-ul are un radiator standard.

Temperatura optima la care trebuie sa lucreze un procesor nu trebuie sa depaseasca 70 de grade celsius. Daca este o temperatura mai mare, cu siguranta trebuie sa va duceti cu laptopul/pc-ul la un service pentru a face o curatare si a schimba pasta termoconductoare a procesorului. De obicei aceasta operatiune este recomandata la o perioada de 12 luni.

O infectie grava cu malware va face ca CPU sa functioneze mai mult si computerul sa functioneze intr-un ritm de melc. Unele infectii comune malware care provoaca o crestere a temperaturii CPU includ:

  • Virusi (infectori de sistem, infectori de fisiere si macro)
  • Troieni (backdoor, rootkit, exploit, printre multe altele)
  • Viermi (e-mail, internet, retea)

 

Folositi un racitor pentru laptop

 

Pentru utilizatorii de laptopuri, nu puteti folosi cu adevarat unele dintre optiunile de mai sus, cum ar fi adaugarea mai multor ventilatoare. Cu toate acestea, puteti folosi un cooler pentru laptop. Acestea au ventilatoare care ajuta la disiparea caldurii de pe laptop. Ele dubleaza si ca suporturi pentru laptop. Ele pot functiona bine daca aveti tendinta de a va tine laptopul in poala in timp ce jucati jocuri sau alte sarcini care necesita mult CPU. Veti avea nevoie de un port USB liber pentru a-l alimenta, totusi.

 

Cum verificam temperatura procesorului pe Laptop/PC

 

 

 Produse recomandate