Ce este eMMC si cum se compara cu alte medii de stocare?

Ce este eMMC si cum se compara cu alte medii de stocare?

Daca cumparati un computer nou, stocarea este un factor important de luat in considerare. Cantitatea de stocare pe care o aveti influenteaza evident in functie de motivele pentru care puteti utiliza computerul. Cu toate acestea, viteza de stocare afecteaza si viteza generala a dispozitivului dvs.

 

Indiferent daca cumparati un desktop sau un laptop, optiunile principale sunt eMMC si SSD. De asemenea, HDD-urile pot fi luate in considerare, dar datorita vitezei lor incredibil de lente, nu merita luate in considerare decat daca doriti spatiu de stocare maxim la un pret minim.

Deci, ce este eMMC si este potrivit pentru urmatorul dvs computer? Sa aflam.

 

Ce este eMMC?

 

Ce este eMMC si cum se compara cu alte medii de stocare?

 

eMMC inseamna embedded MultiMediaCard. Se numeste eMMC deoarece este de obicei lipit pe placa de baza a dispozitivului. eMMC se gaseste in principal in smartphone-uri, dar poate fi folosit si in computere. Este popular pentru ca, in ciuda faptului ca ofera viteza similara SSD-urilor low-end, este semnificativ mai ieftin.

 

Este de obicei disponibil in laptopuri ieftine, dar este popular si printre oamenii care isi construiesc propriul computer cu un buget redus. Principalul dezavantaj al eMMC este ca este disponibil numai in dimensiuni intre 32 si 128 GB.

 

Ce este SSD?

 

Ce este eMMC si cum se compara cu alte medii de stocare?

 

SSD reprezinta unitatea solid-state si este cel mai popular tip de stocare pentru computere si laptopuri. Inainte de inventarea unitatilor SSD, computerele foloseau de obicei HDD-uri.

 

SSD-urile ofera imbunatatiri semnificative fata de HDD-uri, inclusiv:

 

SSD-urile sunt semnificativ mai rapide decat HDD-urile, oferind viteze de la 400 MB/s pana la 3 GB/s.

SSD-urile sunt mult mai mici decat HDD-urile. Din aceasta cauza, HDD-urile nu mai sunt folosite in laptopuri.

SSD-urile nu au piese mobile si, prin urmare, sunt mai silentioase si semnificativ mai greu de spart.

Singurul dezavantaj al SSD-urilor este ca sunt disponibile doar in dimensiuni de pana la 1 TB si sunt mai scumpe decat HDD-urile. Din acest motiv, HDD-urile sunt inca populare printre persoanele care au nevoie de mult spatiu.

 

eMMC vs. SSD

 

Ce este eMMC si cum se compara cu alte medii de stocare?

 

Popularitatea eMMC se bazeaza in primul rand pe pret. Exista, totusi, multe motive pentru a plati mai mult si pentru a achizitiona un SSD in schimb.

 

eMMC-urile au spatiu de stocare limitat

Diferenta principala dintre eMMC si SSD este cantitatea de spatiu de stocare pe care o obtineti. eMMC-urile sunt de obicei vandute doar pana la 128 GB. Aceasta este o cantitate rezonabila de spatiu pentru un smartphone, dar este destul de limitativa pentru un computer. SSD-urile incep de la 128 GB si cresc la 1 TB.

 

eMMC-urile ofera viteza limitata

eMMC-urile ofera viteze de transfer de date de pana la 400 MB/s. Sunt similare cu SSD-urile SATA, dar puteti achizitiona si SSD-uri NVMe care variaza de la 400 MB/s la 3 GB/s. 400 MB/s nu este deosebit de lent si multe dispozitive bazate pe eMMC ofera performante excelente. Dar, daca efectuati activitati care necesita cantitati mari de transferuri de date, eMMC-urile nu sunt recomandate.

 

eMMC-urile sunt imposibil de actualizat

eMMC-urile isi iau numele de la faptul ca sunt lipite pe placa de baza. Acest lucru face imposibil de inlocuit un eMMC. SSD-urile, pe de alta parte, sunt usor de inlocuit. Daca achizitionati un computer cu un SSD de 128 GB, este usor sa faceti upgrade la o unitate mai mare mai tarziu. Merita remarcat faptul ca multe dispozitive eMMC au un slot SD liber. Acest lucru va permite sa cresteti spatiul de stocare chiar daca eMMC nu poate fi inlocuit.

 

128 GB reprezinta spatiu suficient pentru un computer?

Daca doriti sa cumparati un computer cu memorie eMMC, s-ar putea sa va intrebati de cat spatiu de stocare aveti nevoie. eMMC este disponibil pana la 128 GB, unele dispozitive oferind chiar mai putin decat atat.

 

Desi 128 GB cu siguranta nu este ideal, nu este suficient de mic pentru a afecta performanta generala. De asemenea, este suficient de mare pentru a instala majoritatea programelor si pentru a stoca o cantitate limitata de continut media.

 

Daca doriti mai mult spatiu de stocare, aveti la dispozitie si multe optiuni. Un hard disk extern este o alegere evidenta. Puteti achizitiona o unitate externa de 1 TB pentru mai putin de 500 RON si singurul dezavantaj este ca trebuie sa o pastrati conectata. Stocarea in cloud este, de asemenea, o optiune. Pentru o mica taxa lunara, puteti stoca toate fisierele dvs. in cloud si sunt usor accesibile, cu conditia sa aveti o conexiune la internet.

 

Aceasta inseamna ca, desi un eMMC nu este la fel de convenabil ca o unitate SSD mare, exista numeroase solutii.

 

Cand este eMMC potrivit?

Stocarea eMMC se gaseste intr-o gama larga de dispozitive si, in functie de preferintele dvs., nu este neaparat un dezavantaj semnificativ. Iata de ce ati putea cumpara un dispozitiv eMMC:

 

Vreti o tableta sau un laptop ieftin. Optarea pentru un dispozitiv cu eMMC va permite sa economisiti bani fara a sacrifica neaparat performanta.

Doriti un dispozitiv pentru navigarea pe web, procesare de text si streaming media. Diferenta dintre eMMC si SSD nu este probabil sa fie vizibila.

Nu va deranjeaza sa platiti pentru stocarea in cloud. Stocarea in cloud va va pastra fisierele usor accesibile fara a creste costul initial al dispozitivului dvs.

 

Cand eMMC nu este potrivit?

eMMC nu este potrivit daca doriti un computer pentru activitati care se bazeaza pe stocare rapida si usor accesibila. Iata de ce ati putea plati mai mult pentru un dispozitiv SSD:

 

Vreti un computer pentru jocuri. Unele jocuri necesita cantitati mari de spatiu de stocare pentru a fi instalate.

Doriti un computer pentru editare video sau orice activitate care necesita acces regulat la stocare. Unele tipuri de unitati SSD sunt semnificativ mai rapide si pentru care merita sa platiti mai mult.

Doriti spatiu de stocare usor accesibil fara taxa lunara. Stocarea in cloud este un serviciu platit care necesita o conexiune la internet.

 

eMMC este inferior SSD-ului, dar merita luat in considerare pentru anumite scopuri

eMMC este un tip de stocare economic care ofera o alternativa interesanta la unitatile SSD. Se gaseste in principal in smartphone-uri, dar este folosit si in tablete si laptopuri de gama scazuta. Este popular deoarece, in ciuda faptului ca este mai ieftin decat unitatile SSD, ofera o viteza rezonabila.

 

Dezavantajul eMMC este ca este disponibil doar in dimensiuni de pana la 128 GB. Acest lucru il face nepotrivit pentru multe scopuri, cum ar fi jocurile si editarea video. Daca nu aveti nevoie de mult spatiu de stocare, totusi, optarea pentru un dispozitiv eMMC este o modalitate buna de a economisi bani fara a compromite performanta generala.