Ce faci cand detectezi un virus? - Quarantine, Delete sau Clean?

Ce faci cand detectezi un virus? - Quarantine, Delete sau Clean?

In acest articole va explicam ce inseamna sa bagi un virus in carantine, sa-i dau Delete sau Clean.

Programele antivirus ofera de obicei aceste trei optiuni pe care le puteti face atunci cand detectati un virus: quarantine, detele sau clean. Daca selectati optiunea nepotrivita, rezultatele pot fi catastrofale. De aceea este important sa intelegeti cu trebuie sa actionati.

Delete si Clean par sa fie similare la prima vedere, dar cu siguranta nu sunt sinonime. Una este destinata eliminarii fisierului de pe laptop, iar cealalta reprezinta doar o actiune de curatare ce incearca sa trateze datele infectate.

Mai mult, Quarantine nu face nimic din aceste doua lucruri

Prin urmare se poate crea usor confuzie intre cei trei termeni.

Delete vs Clean vs QuarantineDelete vs Clean vs Quarantine

Iata care sunt diferentele dintre cele trei optiuni:

1. Delete. Daca selectati Delete veti sterge complet fisierele din laptop. Acest lucru este util daca nu mai aveti nevoie de fisier. Cand stergeti un fisier din laptop acesta nu mai este vizibil si nu mai paote fi utilizat. Acelasi lucru se aplica si in cazul unui program AV.

2. Clean. Sa dai Clean unui virus inseamna sa inlaturati infectia dintr-un fisier, dar fara sa stergeti fisierul. Acest lucru este relevant doar pentru virus care a infectat un fisier legitim cu un cod nelegitim (de obicei viral). Folositi aceasta optiune daca vreti sa pastrati fisierul in continuare si sa eliminati codul nedorit.

3. Quarantine. Alegeti aceasta optiune pentru a deplasa virusul intr-o locatie sigura gestionata de antivirus. Atentie: virusul nu va fi sters. E ca atunci cand pui in carantina o persoana bolnava ca sa nu raspandeasca virusul. Nu este indepartat definitiv, ci doar izolat.

De exemplu daca vreti ca softul antivirus sa stearga toate fisierele infectate, cele care au fost infectate de un virus ce afecteaza un fisier legitim ar putea fi sterse de asemenea. Acest lucru poate afecta caracteristicile si functionalitatea normala a sistemului de operare sau a programelor pe care le utilizati.

Pe de alta parte, antivirusul nu poate sa curete un troian, deoarece nu exista nimic de curatat. Intregul fisier este de fapt un troian.

Carantina joaca un rol de mijloc, pentru ca muta fisierul intr-un loc sigur sub controlul aplicatiei antivirusului, pentru ca sistemul dumneavoastra de operare sa nu fie afectat. Dar ramane acolo. Daca s-a facut cumva o greseala puteti restaura fisierul aflat temporar in carantina.