Ce se intampla cand apesi butonul Power On de pe laptop?

Ce se intampla cand apesi butonul Power On de pe laptop?

 

Atunci cand pornesti un computer, acesta trece prin mai multe procese inainte de a fi gata pentru utilizare. Aceste procese poarta denumirea de “boot process”. Termenul de “boot”este prescurtarea de la “bootstrap”, care presupune, in termeni populari “de la origini pana in prezent”. Procesul de “boot”este controlat de BIOS (PC’s input-output system). BIOS-ul este un software stocat in memoria “chip”.Intr-un calculator, BIOS-ul este incorporate pe placa de baza. Ocazional, producatorul PC-ului va lansa o actualizare pentru BIOS, fiind necesar sa urmati cu atentie pasii pentru update-ul softului, denumit “flash to BIOS”.In afara de controlarea procesului de “boot”, BIOS-ul asigura o configurare standard pentru componentele hardware ale PC-ului.In acesta interfata, puteti configura comenzi precum citirea driver-elor in timpul procesului de “boot” sau cat de repede ii este permis procesorului de ruleze. Cititi inainte instructiunile PC-ului pentru a invata cum sa accesati interfata BIOS. Informatia apare imediat ce accesati “boot-ul”, alaturi de un mesaj precum “Press DEL to enter Setup Menu”.

Regasiti mai jos rezumatul modului de accesare al procesului de “boot”:

  1. Butonul de pornire activeaza sursa de alimentare in PC, trimite datele la placa de baza, precum si la celelalte componente;
  2. Laptop-ul porneste “power on self test” (POST). POST este un mic program al computerului care, impreuna cu BIOS-ul verifica defectiunile hardware-ului. Primul beep al POST-ului indica ca totul merge bine. Urmatoarele beep-uri indica o defectiune a hardware-ului, iar specialistii asimileaza aceste secvente cu o diagrama care determina ce componenta nu functioneaza normal.
  3. Display-ul laptop-ul afiseaza informatii despre procesul de „boot”. Printre acestea se numara producatorul BIOS-ului, specificatiile procesorului, cantitatea de memorie RAM instalata si driverele detectate.Majoitatea PC-urilor au inlocuit afisarea acestor informatii cu un ecran care prezinta logo-ul producatorului. Aveti posibilitatea de a dezactiva ecranul de pornire din BIOS daca vedeti acest text.
  4. BIOS-ul va incerca sa acceseze primul sector al unitatii desemnat ca fiind „boot disk”.In cazul in care unitatea este citita secvential, primul sector este cel al disk-ului, incepand cu prima adresa de stocare disponibila. Discul de incarcare este de obicei aceeasi unitate HDD sau SSD care contine sistemul de operare. Aveti posibilitatea sa modificati boot disk prin configurarea BIOS-ului sau sa intrerupeti procesul de incarcare cu o combinatie de taste (indicata de cele mai multe ori pe ecran).
  5. BIOS-ul confirma procesul de bootstrap loader sau boot loader in primul sector al disk-ului si permite incarcarea in RAM. Boot loader este un program special creat pentru a identifica si a descarca sistemul de operare al PC-ului.
  6. Odata ce ati descarcat boot-ul in memorie, BIOS-ul transmite activitatea in boot loader, care incepe incarcarea sistemul de operare in RAM.
  7. Dupa finalizarea instalarii, se activeaza controlul asupra sistemul de operare care ulterior este pregatit pentru interactiunea cu utilizatorul.


Produse recomandate