Ce se intampla cand o baterie este supraincarcata ?

Ce se intampla cand o baterie este supraincarcata ?

Nu este posibil sa “supraincarcati” bateria unui laptop. Lasand laptopul la incarcat, chiar si cand bateria indica incarcare completa nu afecteaza durata de viata a bateriei. Cu toate aceste, ar fi indicat sa urmariti urmatorii pasi pentru a crestere durata de viata a bateriei laptopului dvs.

 

Batterii Lithium-Ion

Majoritatea laptopurilor de astazi folosesc baterii litiu-ion (Li-ion).

Supraincarcarea bateriilor Li-ion nu reprezinta o problema si nu afecteaza durata de viata a bateriei. Aceste baterii pot fi incarcate de 300 pana la 500 de ori si au un circuit intern pentru a opri procesul de incarcare la incarcare completa.

Sistemul de control previne supraincarcarea, care poate cauza supraincalzirea bateriei cu ioni de litiu si potential ardere. Acesta este motivul pentru care bateriile Li-ion sunt mai scumpe.

Singura modalitate prin care bateria Li-ion se supraincarca este daca sistemul de incarcare functioneaza defectuos, iar apoi bateria se va incalzi in timp ce este in incarcator.

 

Ce se intampla cand o baterie este supraincarcata ?

 

Daca nu intentionati sa utilizati laptopul pentru o perioada lunga de timp, puteti prelungi durata de viata a bateriei laptopului cu litiu-ion depozitandu-l cu o incarcare de 50%. O baterie complet descarcata lasata pentru o perioada lunga de timp isi va pierde capacitatea de incarcare.

Bateriile complet incarcate se descarca atunci cand sunt lasate nefolosite, si isi vor pierde eficacitatea. Acesta este motivul pentru care se recomanda sa descarcati o baterie Li-ion pana cand este aproape terminata inainte de a o opri.

Descarcarea completa a bateriei Li-ion va diminua capacitatea. Pastrati bateria intr-un loc racoros si nu depozitati computerul pentru o perioada lunga de timp cand este complet incarcat.

Nota O baterie litiu-ion nu ar trebui sa se incalzeasca in timp ce se incarca. Daca se intampla, eliminati-o. Bateria poate fi defecta.

 

Baterii tip Nickel-Cadmium si Nickel Metal Hydride

 

Laptopurile mai vechi folosesc baterii nichel-cadmiu (Ni-Cd) si nichel metal hidrura (Ni-MH) . Acestea necesita mai multa intretinere decat bateriile cu litiu-ion. Acestea trebuie sa fie complet descarcate si apoi reincarcate complet pentru a nu pierde durata de viata a bateriei.

Aceste baterii pot fi supraincarcate doar daca trec prin prea multe cicluri de incarcare si descarcare, ceea ce le reduce eficienta si capacitatea. Este mai bine sa incarcati toate bateriile complet inainte de utilizare; apoi utilizati pe baterie pana cand este atins nivelul optim pentru fiecare tip de baterie, inainte de reincarcare.

 

Ce se intampla cand o baterie este supraincarcata ?

 

Baterii pentru notebook-uri Mac

Apple's MacBook, MacBook Air si MacBook Pro baterii litiu-polimer care nu pot fi inlocuite, pentru a oferi viata maxima a bateriei intr-un spatiu compact. Pentru a verifica starea bateriei, tineti apasata tasta Option in timp ce faceti click pe pictograma bateriei din bara de meniu.

 

Ce se intampla cand o baterie este supraincarcata ?

 

Veti vedea unul dintre urmatorele mesaje:

  • Normal;
  • Inlocuire rapida- bateria functioneaza normal, insa durata de viata a scazut considerabil de la prima utlilizare;
  • Inlocuire imediata- bateria functioneaza normal, insa tine mult mai putin fata de cum se comporta cand era noua. Puteti utiliza in continuare calculatorul, insa daca vedeti ca performata ii este afectata, atunci mergeti cu el intr-un service pentru a inlocui bateria.
  • Service battery- bateria nu functioneaza normal Aveti posibilitatea sa utilizati un Mac atunci cand este conectat la un adaptor de alimentare, dar ar trebui sa-l duceti intr-un service cat mai curand posibil.

 

Economisirea bateriei in Windows 10

 

  • In Windows 10 economisirea bateriei incepe automat atunci cand ajunge la 20%. In functie de setari, computerul va reduce luminozitatea ecranului pentru a prelungi durata de viata a bateriei.In cazul in care nu-l aveti instalat, pentru a-l gasi, selectati System din Settings si apoi Battery Saver.
  • Puteti efectua modificari la ecranul Power Plan pentru a prelungi durata de viata a bateriei. Acesta este locul in care puteti selecta cate minute de inactivitate trebuie sa treaca pentru ca laptop-ul sa se opreasca. Cu cat numarul este mai mic, cu atat nivelul de durata a bateriei este mai mare. Ecranul Power Plan il gasiti la Settings> System> Power & Sleep.
  • Daca nu aveti nevoie de internet pentru o anumita perioada de timp, puteti selecta butonul turn off Wi-Fi and Bluetooth pentru a prelungi durata de viata a bateriei. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa activati Airplane Mode, pe care il gasiti la Settings > Network & internet > Airplane Mode (sau Flight mode).

 

Sfaturi pentru a prelungi durata de viata a bateriei.

 

Tineti un laptop nou la incarcat timp de 24h

Bateriile Lithium-ion dureaza mai mult daca raman incarcate in graficul 20%-80%

Scoateti bateria laptop-ului daca il tineti in majoritatea timpului la incarcat;

Daca nu folositi laptopul timp de 1 luna sau mai mult, scoateti bateria. Daca nu aveti o baterie detasabila, incarcati la 50% inainte de a-l inchide.

Bateria se va descarca treptat. In cazul in care acesta nu este incarcata pentru o perioada lunga de timp, ii poate afecta randamentul. De aceea este bine ca din cand in cand sa incarcati bateria.

Evitati temperaturile prea mari sau prea scazute. Nu lasati laptopul in masina vara sau iarna.

Ajustati butoanele de luminozitate, setarile sleep sau luminozitatea ecranului pentru o performanta mai mare a bateriei dumneavoastra.

 Produse recomandate