Cum eliberezi spatiu pe hard disk pe un MacBook - prima parte

Cum eliberezi spatiu pe hard disk pe un MacBook - prima parte

Suntem in 2017 si totusi pentru majoritatea dintre noi inca nu exista suficient spatiu pe hard disk. Un laptop MacBook modern poate sa fie configurat doar cu un SSD de 128 GB, ceea ce inseamna ca veti vedea destul de rapid mesajul "Hard diskul dumneavoastra este aproape plin". Este important sa mentineti un hdd frumos si curat.

Puteti elibera un pic de spatiu pe disc prin stergerea fisierelor si aplicatiilor care nu va intereseaza, dar nu veti obtine foarte mult. Pentru a elibera cu adevarat spatiu de pe hard diskul unui Mac, va trebui sa faceti ceva mai complex, cum ar fi de exemplu sa curatati fisierele de limba pe care nu le folositi, sa stergeti fisierele duplicate, sa stergeti atasamentele si fisierele temporare. Nu totul este evident - stiati de exemplu ca fiecare cont de utilizator pe un MacBook are propiul cos de gunoi?

Curatati usor hard diskul

Daca nu aveti prea mult timp la dispozitie pentru a va curata hard diskul manual, puteti folosi aplicatia CleanMyMac 3 (descarcati de aici https://macpaw.com/landings/land221?clickid=1t%3AzQnwJrVRYwXm3UlxEFR5NUkhS2%3AX9ByMbxE0&iradid=63812&irpid=156932&utm_content=TEXT_LINK&utm_campaign=How-To%20Geek%2C%20LLC&sharedid=&utm_medium=affiliate&mpaid=3&utm_source=impactradius ). Este eficienta pentru stergerea fisierelor temporare, pentru dezinstalarea aplicatiilor, pentru stergerea fisierelor suplimentare ramase in urma dezinstalarilor, pentru identificarea si stergerea atasamentelor mari stocate in Mail si multe alte lucruri.

Atentie: Inainte de a incepe sa va curatati hard diskul faceti un backup al datelor importante pe care nu vreti sa riscati sa le pierdeti.

Gasiti si stergeti fisierele duplicate

Unul din cele mai subtile lucruri pentru a elibera mult spatiu pe hard disk este sa identificati fisierele duplicate si sa scapati de copiile originalelor. Acest lucru este valabil mai ales daca folositi laptopul de mai multa vreme. Din fericire exista mai multe aplicatii gratuite care va pot ajuta sa identificati rapid fisierele duplicate de pe hard disk.

Goliti Cosul de gunoi

Trash Can-ul pe un laptop Mac este echivalentul Recycle Bin din Windows. In loc sa stergeti fisierele in cadrul aplicatiei Finder, acestea sunt trimise in cosul de gunoi, astfel incat mai tarziu sa le puteti restabili daca va razganditi in ceea ce priveste stergerea lor completa. Pentru a elimina total aceste fisiere si pentru a elibera spatiu generos pe hard disk goliti Cosul de gunoi. Atentie insa caci Mac-urile pot avea mai multe cosuri de gunoi si va trebui sa le goliti pe toate.

Pentru a goli cosul de gunoi al contului dumneavoastra de utilizator, apasati Ctrl + click sau click dreapta pe pictograma Cosului de gunoi din coltul din dreapta- jos. Selectati Golire cos de gunoi (Empty Trash).