Cum faci backup pentru telefoanele Android si iPhone

Cum faci backup pentru telefoanele Android si iPhone

Daca intentionezi sa-ti schimbi telefonul sau vrei sa eviti situatia neplacuta de a pierde toate datele deoarece l-ai pierdut, ti-a fost furat, s-a virusat ori l-ai distrus, ar trebui sa faci un backup. In articolul de mai jos iti explicam cum faci backup pentru telefoanele Android si iPhone.

 

 

Telefonul mobil este o unealta indispensabila in viata noastra de zi cu zi, acesta devenind insotitorul nostru constant atat acasa, cat si la serviciu. Principalul motiv pentru care nu ne mai putem imagina sa traim fara smartphone il reprezinta tot ceea ce avem stocat in el.

Indiferent ca vorbim despre contacte, fotografii, filmulete, documente sau e-mailuri, facem tot posibilul sa le protejam. De aceea este important sa facem periodic backup la datele din telefon.

Ce este functia de backup a datelor, cum o poti activa dar si de ce este recomandat sa o folosesti in mod constant, iti vom spune in cele ce urmeaza.

 

Ce este functia de backup?

 

Backup-ul de date reprezinta un proces prin care poti arhiva, copia si stoca datele pe care le detii in telefonul tau mobil. Altfel spus, functia de backup iti ofera posibilitatea sa realizezi o copie de rezerva a datelor stocate in smartphone-ul tau cu scopul de a preintampina pierderea acestora.

Asta inseamna ca, oricand va dori utilizatorul, toate aceste informatii vor putea fi recuperate pe telefonul vechi sau restabilite pe telefonul nou. Trebuie sa stii ca backup-ul poate fi realizat cu ajutorul unui cont de Google cu care telefonul utilizatorului este, cel putin teoretic, in permanenta interconectat.

Daca alegi aceasta varianta, Google garanteaza faptul ca toate informatiile sunt criptate. Cu ajutorul backup-ului poti copia datele din agenda cu contacte, SMS-urile, setarile Gmail si cele de limba, afisaj, data si ora, retelele Wi-Fi, precum si parolele de la toate conturile pe care le detii.

 

Cum faci backup pe un telefon cu Android?

 

Aceasta metoda este una dintre cele mai simple si mai la indemana, mai ales pentru utilizatorii de telefoane cu sistem de operare Android. Inainte de toate va trebui sa activezi functia de backup.

Pentru asta deschide sectiunea Setari a telefonului tau, cauta aplicatia Google si da click, iar apoi apasa optiunea Backup. Pentru a incepe operatiunea nu mai ai de facut altceva decat sa atingi butonul Faceti backup acum.

***Ai grija ca optiunea Backup de la Google One sa fie activata pentru ca doar asa backup-ul tau va ramane stocat in cloud. Daca vei dezactiva aceasta optiune, backup-ul va fi sters definitiv din stocarea in cloud. Dupa ce ai facut backup poti sa resetezi telefonul stergand toate datele de pe acesta.

Pentru fotografiile si videoclipurile stocate in memoria interna a smartphone-ului tau, backup-ul se va face cu ajutorul aplicatiei Google Foto. Spatiul de stocare in cloud oferit de Google este de pana la 15GB. Daca doresti un upgrade va trebui sa platesti in fiecare luna 9,99 lei pentru 100GB, 13,99 lei pentru 200GB si 49,99 lei pentru 2TB.

***Atentie! Trebuie sa stii ca, in cazul in care vei face backup pe o versiune mai recenta de Android, acesta nu va putea fi restabilit pe un alt telefon pe care ruleaza o versiune mai veche.

 

Cum faci backup pentru telefoanele Android si iPhone

 

Exista, insa, si cateva aplicatii care te ajuta sa faci backup pe telefonul mobil. Cele mai populare sunt Google One, Backup & Restore, Easy Backup si Backup Your Mobile.

 

 

Cum faci backup pe iPhone?

 

Utilizatorii de iPhone sau iPad pot la randul lor sa faca backup cu ajutorul unui cont de Google, insa varianta optima pentru acestia este cea care presupune folosirea unui cont de iCloud, care are o capacitate de stocare de 5GB. Pentru asta, telefonul trebuie sa fie conectat la o retea Wi-Fi.

Apoi, acceseaza sectiunea Configurari de unde selectezi sectiunea iCloud, apoi Backup si, in final, apasa pe Efectuati un backup acum. Ai grija ca iPhone-ul sa fie conectat la reteaua Wi-Fi pana la finalizarea procesului.

 

Cum faci backup pentru telefoanele Android si iPhone