Cum poti recupera fotografiile sterse din Windows

Cum poti recupera fotografiile sterse din Windows

Orice utilizator de laptop/PC a trecut cu siguranta prin experienta neplacuta ca pe parcursul utilizarii computerului personal sa fi fost pus in ipostaza de a avea nevoie sa-si recupereze fisiere sterse.

Stergerea fotografiilor si realizarea faptului ca a fost o greseala poate fi un moment de panica. Dar atata timp cat le-ati sters, ar trebui sa le puteti recupera. Metoda va depinde de dispozitivul de pe care ati sters, dar procesul este la fel ca la recuperarea oricarui tip de fisier.

Recuperare fotografii sterse in Windows

In mod implicit, daca selectati unele fisiere si apasati tasta Delete, Windows va pune fisierele in Recycle Bin. Nu sunt sterse deloc: sunt doar mutate intr-un alt loc.

Deschideti Recycle Bin - de obicei, exista o pictograma pe desktop, dar daca nu, o gasiti in meniul Start. In Windows 10, doar tastati Recycle in caseta de cautare si va aparea in rezultate.

Puteti verifica Recycle Bin pentru fotografiile dvs. Pentru a filtra lista numai la fotografii, gasiti coloana Item type (Tip articol), plasati cursorul peste ea si faceti click pe sageata orientata in jos pentru a afisa lista tipurilor de fisiere. Derulati si bifati fiecare tip, inclusiv JPG si JPEG. Accesati altele daca stiti ca fotografiile dvs. sunt intr-un format diferit, cum ar fi DNG sau RAW.

Puteti sa faceti click pe Item type insusi pentru a ordona rezultatele de la cel mai nou la cel mai vechi sau de la cel mai vechi la cel mai nou.

Cum poti recupera fotografiile sterse

 

Daca fotografiile nu sunt in Recycle Bin si au fost intr-adevar sterse, inca le puteti recupera. Cand Windows sterge fisiere, acesta marcheaza spatiul in care au fost stocate pe hard disk ca "deallocated", care este in esenta doar un semn pentru a spune ca spatiul poate fi folosit pentru fisiere noi.

Acest lucru este mai rapid decat stergerea fisierelor in sine si inseamna ca software-ul de recuperare va poate scana unitatea si cauta fotografii in acest spatiu „deallocated”.

 

Cum recuperezi fisiere folosind o copie back-up?

Daca nu gasesti un fisier in calculatorul tau ori ai modificat sau ai sters accidental un fisier il poti restaura folosind o copie back-up.

Astfel, pentru a recupera un fisier cu ajutorul unei copii back-up asigura-te ca suportul media sau unitatea pe care este salvat aceasta este disponibila, apoi parcurge urmatorii pasi:

Deschide optiunea Back-up si restaurare;

Selecteaza butonul Start ;

Atinge optiunea Panou de control, apoi Sistem si intretinere, iar in final da click pe Back-up si restaurare.

Selecteaza Restaurare fisiere, iar apoi urmeaza instructiunile.

 

Cum recuperezi fisiere folosind optiunea „Recuperare fisiere Windows”?

Daca nu gasesti un fisier pierdut din back-up poti utiliza Recuperare fisiere Windows. Aceasta este o aplicatie cu linie de comanda disponibila in Microsoft Store.

 

Cum poti recupera fotografiile sterse din Windows

 

Poti utiliza aplicatia pentru a incerca sa recuperezi fisierele care au fost sterse de pe dispozitivul de stocare local, inclusiv unitatile interne, unitatile externe si dispozitivele USB si care nu pot fi restaurate din Recycle Bin. Recuperarea in spatiul de stocare in cloud si partajarea fisierelor de retea nu este acceptata.

 

Pentru asta va trebui sa urmezi o serie de pasi, dupa cum urmeaza:

Descarca aplicatia de pe Microsoft Store si lanseaz-o;

Apasa tasta Windows , introdu Recuperare fisiere Windows in caseta de search, apoi selecteaza optiunea Recuperare fisiere Windows;

Cand ti se solicita permisiunea ca aplicatia sa efectueze modificari la dispozitivul tau, selecteaza optiunea Da;

In fereastra Linie de comanda, introdu comanda in urmatorul format: winfr source-drive: destination-drive: [/mode] [/switches]

 

Atunci cand recuperezi de pe partitia sistemului de operare (adesea C:), utilizeaza comutatoarele /n pentru a specifica fisierele sau folderul utilizatorului.

Microsoft creeaza in mod automat un folder de recuperare pentru tine, care se numeste Recovery_ pe partitia de destinatie. Atunci cand ti se solicita confirmarea pentru a continua, introdu Y pentru a incepe operatiunea de recuperare.

In functie de dimensiunea partitiei sursa, procesul poate dura mai mult timp. Pentru a opri procesul de recuperare, poti sa apesi concomitent tastele Ctrl + C.

 

Cum recuperezi fisiere din versiunile anterioare?

In cazul in care nu mai gasesti un anumit fisier in laptopul/PC-ul personal, poti incerca sa-l recuperezi dintr-o versiune anterioara.

Versiunile anterioare sunt copii ale fisierelor si ale folderelor pe care Windows 10 le salveaza in mod automat ca parte a unui punct de restaurare.

Iata ce trebuie sa faci pentru asta:

Apasa butonul Start , apoi selcteaza My Computer;

Navigheaza la folderul care contine fisierul sau folderul pe care doresti sa-l recuperezi si fa click dreapta pe acesta;

Selecteaza optiunea Restaurare versiuni anterioare. Daca folderul a fost la nivelul superior al unei unitati, cum ar fi spre exemplu C:\, fa click dreapta pe unitate;

Selecteaza apoi Restaurare versiuni anterioare.

 

Vei vedea o lista cu versiunile anterioare disponibile ale fisierului/folderului pe care doresti sa-l restaurezi.

Lista include fisiere salvate in cadrul unui proces de back-up, daca utilizezi Windows Backup pentru a face back-up fisierelor, si puncte de restaurare, daca ambele tipuri sunt disponibile.

Pentru a restaura o versiune anterioara a unui fisier sau folder inclus intr-o biblioteca, trebuie sa dai click dreapta pe fisier sau pe folder in locul unde acesta este salvat, nu in biblioteca.

 

Cum poti recupera fotografiile sterse din Windows

 

Spre exemplu, ca sa restaurezi o versiune anterioara a unei imagini care este inclusa in biblioteca Imagini, insa aceasta este stocata in folderul Imaginile mele, va trebui sa faci click dreapta pe folderul Imaginile mele, iar apoi sa selectezi Restaurare versiuni anterioare.

Iata ce ai de facut:

Fa dublu click pe o versiune anterioara a folderului care contine fisierul sau folderul pe care doresti sa-l recuperezi.

 

Software de recuperare a fotografiilor

Pe piata exista numeroase programe de recuperare a datelor, insa doar cateva dintre acestea pot fi descarcate si instalate gratuit.

De obicei, programele disponibile gratuit sunt la fel de eficiente ca programele contra-cost, insa sunt utile mai ales pentru fisierele sterse cu putin timp in urma.

Exista multe, multe utilitare care pot recupera fotografii si puteti incerca oricare dintre acestea:

Inainte de a descarca sau instala unul, retineti ca acesta ar putea suprascrie unele dintre fotografiile sterse, asadar este mai bine sa utilizati un alt calculator pentru a-l descarca. Si este, de asemenea, cel mai bine sa alegeti o aplicatie care poate fi instalata pe un stick USB si sa o rulati de acolo.

De aceea recomandam versiunea "portabila" a Recuva de la Piriform. Asigurati-va ca ati citit instructiunile de instalare de pe acea pagina.

Recuva este usor de utilizat, deoarece va indruma prin alegerea tipului de fisiere pe care doriti sa le recuperati, unde se afla (puteti alege "Nu sunt sigur") si apoi incearca sa gaseasca fotografiile.

Cum poti recupera fotografiile sterse

 

Ar trebui sa apara o lista: puteti sa bifati casetele de langa cele pe care doriti sa le recuperati si sa alegeti unde sa le salvati. In mod ideal, alegeti un alt hard disk sau un stick USB.

Numele originale ale fisierelor vor disparea si vor fi inlocuite cu caractere fara sens, dar cel putin veti avea inapoi fotografiile dvs. pretioase.

Recuperare fotografii sterse de pe cardul SD

Daca fotografiile sterse se afla pe un card SD, utilizati acelasi proces descris mai sus, dar nu trebuie sa va faceti griji cu privire la descarcarea si instalarea pe laptop sau pe PC: acest lucru nu va suprascrie aceste fotografii sterse.

Chiar daca nu alegeti Recuva, tot software-ul de recuperare a fisierelor functioneaza in acelasi mod.

Recuperare fotografiil sterse de pe iPhone

Daca ati sters fotografii pe iPhone sau iPad, exista un dosar Sterse recent in sectiunea Albume din aplicatia Fotografii. Aceasta pastreaza fotografiile si videoclipurile sterse timp de 30 de zile, atat timp cat limita de timp nu a trecut, puteti selecta cele pe care le doriti si le puteti restabili in sectiunea Camera Roll (acum numita Toate fotografiile).

Daca nu le gasiti nici in folderul Sterse recent, optiunea dvs. ar putea fi sa preluati acele imagini dintr-un backup din iCloud sau iTunes. Cu toate acestea, aceasta metoda are si problemele sale. Pentru a recupera fotografiile din backup, va trebui sa suprascrieti datele curente. De asemenea, este posibil sa nu aveti nici un backup.

Pentru a recupera fotografii sterse de pe iPhone fara backup, trebuie sa utilizati un instrument numit dr.fone - Recover. Acesta este un instrument care va poate ajuta sa localizati imaginile sterse si alte date din iPhone. Odata ce ati detectat fisierele, aveti si optiunea de a selecta pe care doriti sa le recuperati si apoi sa le recuperati.

Daca urmati pasii indicati, veti putea recupera fotografiile sterse fara o problema.

Conectati iPhone-ul la computer cu un cablu de date.

Instalati dr.fone in computer si lansati-l.

Selectati optiunea "Recuperare" din meniul principal.

Cum poti recupera fotografiile sterse

 

IPhone-ul tau va fi detectat automat si vei fi dus la fereastra urmatoare.

Veti gasi un panou albastru in partea stanga cu trei optiuni. Selectati optiunea numita "Recuperare de pe dispozitivul iOS". Veti gasi un meniu pentru diferitele tipuri de date din dispozitiv, dintre care unele se incadreaza in categoria "Sterse". Alegeti "Fotografii" si orice alta categorie care se aplica pentru dvs. Faceti click pe "Porniti scanarea".

Cum poti recupera fotografiile sterse

 

Odata ce scanarea este terminata, veti fi dusi intr-o galerie.

In aceasta galerie, puteti trece prin fotografii si imagini si puteti parcurge categoriile de pe panoul din partea stanga. Alegeti categoriile care se aplica si apoi treceti prin imaginile din galerie. Selectati imaginile pe care doriti sa le recuperati, apoi faceti click pe "Recuperare in computer".

Cum poti recupera fotografiile sterse

 

Odata ce acest proces este terminat, veti gasi toate imaginile recuperate in computer. Asta e tot ce este nevoie pentru a recupera fotografiile sterse de pe iPhone fara backup!

Recuperare fotografii sterse de pe Android

Atata timp cat utilizati Google Photos pe telefonul dvs. Android, veti afla ca exista un sistem similar cu iPhone, unde puteti gasi fotografii sterse recent intr-un cos de gunoi.

Deschideti aplicatia Google Photos, apasati pe pictograma meniu (trei linii orizontale) apoi pe Bin.

Atingeti si mentineti apasata pe oricare dintre fotografiile pe care doriti sa le recuperati si atingeti Restore in partea de jos. Fotografiile vor fi redate in locatia lor originala pe spatiul de stocare al telefonului dvs. si in orice album in care s-au aflat.

Cum poti recupera fotografiile sterse

 

Urmareste-ne pe social media:
Facebook https://www.facebook.com/onlaptop
TikTok https://www.tiktok.com/@onlaptop.ro
Instagram https://www.instagram.com/service.onlaptop
Twitter https://twitter.com/serviceonlaptop