Cum sa folositi laptopul in pat

Cum sa folositi laptopul in pat

Laptopurile sunt excelente pentru persoanele care nu vor sa fie legate de masa de lucru atunci cand intra pe internet, vad un film, scriu sau editeaza video Avand un laptop, practic puteti lucra de oriunde: fie ca va aflati in aeroport, in gara, la birou, la hotel sau acasa. Cand sunteti acasa, il puteti muta usor dintr-o camera in alta si il puteti folosi chiar si in pat. Datorita specificitatii laptopurilor, nu este recomandat sa le utilizam in timp ce stam intinsi in pat.

Insa, multi dintre noi preferam sa facem acest lucru din cauza confortului. Daca si dumneavoastra folositi destul de des laptopul atunci cand stati intins sau in sezut in pat, va recomandam sa tineti cont de cate aspecte legate de ergonomie. In acest mod va veti pastra mai bine sanatatea (evitati durerile, amorteala, oboseala, furnicaturile, durerile de cap etc) si in plus, veti proteja laptopul impotriva supraincalzirii.

Cum sa folositi laptopul in patCum sa folositi laptopul in pat

Sprijiniti spatele

Folositi de exemplu o perna pentru a va sustine mai bine spatele. Un suport adecvat este vital indiferent de locul in care folositi laptopul, dar cand sunteti in pat acest lucru este mai dificil de realizat. Pentru a va sustine in mod corespunzator coloana vertebrala, sprijiniti-va cu spatele de un perete sau de recamierul patului. Asezati o pernuta la mijloc pentru suport lombar suplimentar si inca o perna sub genunchi. Nu trebuie sa simtiti ca va aplecati atunci cand lucrati la laptop. Ecranul trebuie sa fie exact in fata dumneavoastra, fara sa fie nevoie sa sa intindeti sau sa va intoarceti lateral.

Atentie la postura

Poate fi tendant sa va intindeti. Dar pentru o ergonomie cat mai buna, trebuie sa stati drept in fata laptopului, nu culcat. Coatele ar trebui sa fie indoite la mai putin de 90 de grade, iar incheieturile ar trebui sa stea drepte, de preferat asezate pe un suport. Poate fi util sa puneti un liant cu trei inele sub laptop, astfel incat sa se incline usor spre dumneavoastra si sa fie cat mai conforabil (sa mentineti coatele si incheieturile in pozitie corecta). Capul si gatul trebuie astfel pozitionate, incat umerii sa ramana spre spate iar urechile sa fie deasupra umerilor. Verificati-va pozitia la fiecare cateva minute pentru a va asigura ca stati corespunzator.

Atentie la lumina

Lumina este extrem de importanta pentru postura si incordarea ochilor. Fiti atent sa nu va uitati direct intr-o fereastra luminoasa sau intr-u alt punct foarte luminos. Reduceti stralucirea ecranului si asigurati-va ca luminile nu se reflecta pe displayul laptopului. Verificati de asemenea sa nu fie prea intuneric in camera. Ar trebui sa fie suficienta lumina incat sa vedeti confortabil tastatura si displayul, fara sa simtiti nevoia sa va aplecati. Asta pentru ca inclinarea compromite o postura corespunzatoare.

Folositi echipamentele necesare

Pentru o utilizare optima a laptopului in pat, puteti incerca sa testati anumite instrumente proiectate sa va ajute. De exemplu un mouse si o tastatura externa v-ar putea fi de mare folos. Poate fi mai dificil sa folositi touchpad-ul -care oricum va solicita prea mult incheietura mainii. In plus, un suport de laptop portabil poate fi extrem de important, mai ales daca luam in calcul ca cele mai multe suporturi de acest gen vin cu ventilatoare incorporate. Astfel puteti preveni supraincalzirea laptopului, care oricum este supus acestui risc crescut avand in vedere modul in care il folositi - in pat. Aceste dispozitive va ajuta sa evitati indoirea gatului pentru a vedea pe ecran si va permit mentinerea unei pozitii corespunzatoare a mainilor si bratelor.