Cum sa navighezi in siguranta pe internet

Cum sa navighezi in siguranta pe internet

Indiferent daca faceti cumparaturi online, postati pe conturile de social media sau doar cititi e-mailurile dvs., exista capcane potentiale la fiecare pas. Este prea usor sa cazi victima a unei inselaciuni, mai ales daca folositi acelasi nume de utilizator si aceeasi parola pentru fiecare site web. In acest ghid, vom explica riscurile si modul de diminuare a acestora.

Iata sase moduri de a ramane in siguranta online

Utilizati un manager de parole

Acest lucru este intotdeauna un lucru infricosator pentru oameni, deoarece incercarea de a veni cu o parola puternica pentru toate site-urile pe care le folositi este aproape imposibila, in plus trebuie sa le tineti minte pe toate.

Abordarea gresita este folosirea acelorasi detalii usor de memorat pentru fiecare site. Problema cu aceasta este ca, daca un site este „spart” detaliile dvs. sunt compromise, oricine are acces la aceste detalii le va incerca probabil pe toate site-urile pentru a vedea daca functioneaza. Si - desigur - vor functiona.

Din fericire, exista o solutie: un manager de parole. Exista multe variante din care puteti alege, dar va recomandam sa aruncati o privire la LastPass. Stocheaza toate numele de utilizator si parolele intr-un singur loc, permitandu-va sa le accesati cu o singura parola principala.

Puteti sa il descarcati ca extensie pentru browser, de aceea ori de cate ori navigati pe web, acesta va completa automat detaliile dvs. Functioneaza pe Chrome, Firefox si Opera, printre alte browsere web.

Daca sa va predati toate detaliile unei aplicatii si sa le stocati intr-un singur loc va provoaca griji, atunci trebuie sa stiti ca LastPass cripteaza toate datele dvs. in cloud si nici macar personalul nu poate le poate accesa. Aceasta inseamna ca veti pierde, de asemenea, accesul la parolele dvs. daca ati uitat parola principala, dar deoarece este singura pe care trebuie sa o retineti, nu ar trebui sa fie prea dificila.

Aceasta va va conecta si va va da acces la parolele dvs. pentru orice - LastPass va genera chiar automat parole pentru aplicatiile dvs., siruri lungi de numere si litere care le fac mult mai greu de ghicit.

Activati verificarea in doi pasi (2FA)

O multime de servicii, inclusiv Google, Facebook, Twitter, Nest si altele va incurajeaza acum sa adaugati un al doilea nivel de securitate numit verificare in doi pasi sau autentificare cu doua factori.

Ceea ce inseamna ca atunci cand va conectati cu numele de utilizator si parola ca de obicei, vi se va solicita sa introduceti un al doilea cod care este trimis in mod normal pe telefon. Doar la introducerea acestui cod vi se va acorda acces la contul dvs. Este similar cu modul in care majoritatea serviciilor bancare online se efectueaza prin solicitarea mai multor intrebari de securitate.

Dar, spre deosebire de raspunsurile predeterminate la intrebari, autentificarea cu doi factori foloseste coduri generate aleator. Aceasta inseamna ca, chiar daca parola dvs. este compromisa, contul dvs. nu mai poate fi accesat deoarece persoana nu va putea obtine acel al doilea cod.

Feriti-va de inselatorii

Ignorati e-mailurile care promit sa primiti bani in contul dvs. bancar

Nu deschideti atasamente decat daca aveti instalat un software antivirus actualizat (chiar daca aveti incredere in expeditor)

Nu faceti click pe linkurile din e-mailuri decat daca sunteti sigur. Daca aveti indoieli, tastati site-ul web manual si apoi conectati-va la orice cont asociat

Nu acordati parole, detalii de plata sau alte informatii personale nimanui

Nu permiteti nimanui sa se conecteze de la distanta la computerul dvs. sau sa instaleze orice software pe el

Un lucru foarte important de retinut este ca firmele nu va vor cere sa va dati parola la telefon sau prin e-mail. Inselatorii devin din ce in ce mai sofisticati si ajung sa creeaze replici identice ale site-urilor web - in special site-urile bancare - pentru a va pacali sa introduceti datele de conectare. Intotdeauna verificati adresa site-ului din partea de sus a browserului dvs. web pentru a va asigura ca sunteti pe site-ul original si asigurati-va ca acesta incepe cu https: (nu doar http :).

Utilizati o retea VPN

Un VPN (retea privata virtuala) creeaza o bariera intre datele dvs. si internet. Utilizarea unei retele VPN inseamna ca nimeni nu poate vedea ce faceti online si nici nu poate vedea sau accesa datele pe care le trimiteti pe un site, cum ar fi datele de conectare si de plata.

In timp ce retelele VPN erau initial mult mai utilizate in lumea afacerilor, au devenit din ce in ce mai populare pentru confidentialitatea online. Odata cu stirile ca anumiti furnizori de servicii Internet vand datele de navigare ale utilizatorilor, o retea VPN se va asigura ca nimeni nu stie ce faceti sau la ce va uitati.

Din fericire, desi acest lucru pare complicat, utilizarea unui VPN este la fel de simpla ca si click pe butonul "Conectare". Si pentru a face lucrurile mai usoare, va recomandam sa verificati NordVPN si PureVPN.

Nu exagerati cu distribuirile pe retelele sociale

Cand postezi pe Facebook, pe Twitter sau pe orice alt site, trebuie sa fii constient cine poate vedea ce postezi. Multe dintre aceste site-uri nu ofera nici o confidentialitate reala: oricine poate vedea ce ati scris si fotografiile pe care le-ati postat.

Facebook este un pic diferit, dar ar trebui sa verificati setarile de confidentialitate pentru a afla cine poate vedea ce postati. In mod ideal, ar trebui sa o setati astfel incat numai "Prietenii" sa va poata vedea lucrurile, nu "Prietenii prietenilor" sau - mai rau "Toata lumea".

Evitati sa anuntati ca sunteti plecat(a) in vacanta timp de doua saptamani sau sa postati selfi-uri langa piscina. Salvati aceste informatii pentru atunci cand va intoarceti, astfel incat oamenii sa nu stie ca locuinta dvs va fi goala.

Utilizati software antivirus

Una dintre cele mai importante componente ale securitatii dvs. este software-ul antivirus. Fiecare PC pe care il folositi ar trebui sa aiba instalat un antivirus actualizat, deoarece este prima dvs. linie de aparare care va protejeaza impotriva software-ului rau intentionat (cunoscut si sub numele de malware) care incearca sa infecteze computerul.

Malware-ul poate incerca sa faca o serie de lucruri diferite, inclusiv blocarea fisierelor in incercarea de a va face sa platiti o rascumparare, sa utilizeze resursele de pe computer pentru a va fura detaliile financiare.