Cum sa testati o baterie de laptop

Cum sa testati o baterie de laptop

Fara o baterie buna, orice laptop este doar un desktop supraevaluat si subdimensionat.

Bateriile reprezinta una din verigile slabe ale laptopurilor. Cand nu sunteti in apropierea unei prize, capacitatea de utilizare a laptopului este complet limitata la cantitatea de energie disponibila pe baterie. Bateriile, de asemenea, tind sa se uzeze mai repede comaprativ cu alte componente de laptop. O data ce bateria isi pierde din autonomie, va trebui sa o inlocuiti. Este destul de usor sa testati incarcarea bateriei si cat de buna este ea, pentru a evita suprizele nedorite.

Cum sa testati o baterie de laptopCum sa testati o baterie de laptop

Verificati Battery Charge in Windows

1. Faceti click pe butonul Windows pentru a deschide meniul Start

2. Uitati-va dupa bara de cautare unde se afiseaza "Search programs and files" in partea de jos a meniului Start.

3. Scrieti “Windows Mobility Center” in casuta de cautare. Cand apar rezultatele, dati click pe “Windows Mobility Center” in sectiunea Programs in partea de sus. “Windows Mobility Center” are diversi indicatori ce arata daca laptopul dumneavoastra este "mobil".

4. Cautati indicatorul "Battery Status". Acest lucru va arata ce procent din energia baterie a mai ramas. Daca de obicei tineti laptopul in priza, procentul va fi de 100%.

Verificati gradul de incarcare al bateriei cu un multimetru

1. Incarcati complet bateria laptopului.

2. Opriti laptopul si scoateti bateria. Cautati voltajul pe spatele bateriei. Cu acest numar veti compara rezultatul de pe multimetru. 9.6V, 10.8V, 11.1V, 14.4V sau 14.8V. Exista laptopuri cu ratinguri mai mici sau mai mari.

3. Cautati conectorul dintre baterie si laptop. Ar trebui sa fie aproape de centrul partii laterale a bateriei. Conectorul are o lungime de aproape 1 cm si cel putin 5 sloturi foarte inguste, identice, care arata ca si grilajul ventilatorului de evacuare al laptopului. Cele mai multe din aceste sloturi vor fi terminalele pozitive si negative ale bateriei.

4. Porniti multimetrul si setati-l pentru a masura tensiunea curentului direct pe scara de 20 volti (sau apropiat). Setarile de tensiune sunt indicate cu litera V, iar setarile de tensiune curent continuu sunt indicate de linii drepte care se afla in apropierea literei V (spre deosebire de liniile ondulate pentru curentul alternativ).

5. Introduceti varful multimetrului in slotul exterior de la un capat al conectorului bateriei. Introduceti celalalt varf al multimetrului in celalalt slot exterior al conectorului. Nu conteaza daca faceti combinatia pozitiv sau negativ. Daca le retrageti veti modifica doar semnalul tensiunii, nu numarul real, iar numarul este cel important. Asigurati-va ca fiecare varf atinge metalul gol si expus.

6. Cititi ce scrie pe multimetru. O baterie completa si buna va afisa o valoare cat mai apropiata de cea imprimanta pe ea.

7. Incercati sa masurati tensiunea acumulatorului dupa o descarcare de 60 - 80%, pentru a face comparatia cu valoarea de incarcare completa. O baterie descarcata complet nu va afisa 0V. Vor exista in continuare cativa volti. Daca baterie scade sub o anumita tensiune, laptopul se inchide automat. Acest lucru se datoreaza faptului ca daca tensiunea scade prea mult, acumulatorul se poate defecta. Circuitele de protectie ale bateriei vor face imposibila folosirea unei baterii moarte.