Cum si cand sa defragmentati unitatea hard drive in Windows 10

Cum si cand sa defragmentati unitatea hard drive in Windows 10

De-a lungul timpului, fisierele de pe hard disk se fragmenteaza, iar calculatorul dvs. incetineste, deoarece trebuie sa verifice mai multe locuri pe unitatea dvs. Pentru ca laptopul sa functioneze eficient, utilizati defragmentarea incorporata in Windows. Iata cum si cand ar trebui sa o faceti.

Windows 10, la fel ca Windows 8 si Windows 7, defragmenteaza automat fisierele pentru tine (in mod implicit, o data pe saptamana). Cu toate acestea, nu ruleaza intotdeauna in mod consecvent, deci daca observati ca fisierele necesita mai mult timp pentru incarcare sau doriti doar sa verificati, puteti vedea cat de fragmentata este unitatea.

O nota despre SSD (Solid State Drives): SSD-urile functioneaza diferit decat hard-urile traditionale mecanice. Standardul este ca SSD-urile nu trebuie sa fie defragmentate, iar acest lucru poate duce si la uzura unitatii. Cu toate acestea, Windows defragmenteaza SSD-uri o data pe luna, daca este necesar si daca aveti activata functia Restaurare sistem (System Restore). Acest lucru nu este ceva ingrijorator, totusi, pentru ca defragmentarea automata este menita sa extinda viata si performanta unitatii.

 

Ce este defragmentarea?

 

In timp, blocurile de date (fragmentele) care alcatuiesc fisierele pot ajunge sa fie “imprastiate” in mai multe locatii de pe suprafata hard diskului. Aceasta se numeste fragmentare. Defragmentarea muta toate aceste blocuri, astfel incat sa fie situate aproape unul de celalalt in spatiul fizic, ceea ce poate accelera timpii de citire atunci cand accesati datele de pe disc. Windows defragmenteaza automat unitatile mecanice, iar defragmentarea nu este necesara cu unitatile SSD.

 

Totusi, nu strica sa va mentineti unitatile in functiune in cel mai eficient mod posibil. De asemenea, ar putea fi necesar sa defragmentati unitatile de disc externe conectate prin USB, deoarece acestea pot sa nu fie conectate atunci cand Windows executa defragmentarea automata.

 

Cum sa va defragmentati hard diskul pe Windows 10

Deschideti instrumentul de optimizare a HDD, cautand "optimize" sau "defrag" in taskbar.

Defragmentare HDD in Windows 10

 

Va aparea fereastra Optimize Drives si va lista toate unitatile din sistemul dvs. care sunt eligibile pentru optimizare si defragmentare. Daca una dintre unitatile dvs. nu apare, este posibil ca Windows 10 sa optimizeze doar unitatile formatate in sistemul de fisiere NTFS . Unitatile formatate ca exFAT nu vor aparea in lista.

 

Selectati HDD-ul de interes si dati click pe Analyze.

Nota* - daca aveti SSD aceasta optiune nu este disponibila.

Verificati procentajul de fisiere fragmentate in rezultate. Ideal este acest procent sa il pastrati sub 5%.

 

Defragmentare HDD in Windows 10

 

Daca discul necesita optimizare si defragmentare, procesul va incepe. Veti vedea un indicator de progres procentual complet in coloana Stare curenta.

 

Cum si cand sa defragmentati unitatea hard drive in Windows 10

 

Daca doriti sa defragmentati unitatea, dati click pe Optimize.

Este mai bine sa faceti aceasta operatiune atunci cand nu aveti nevoie sa utilizati computerul pentru altceva, astfel incat procesul de defragmentare sa ruleze eficient.

Cand procesul este finalizat, ora din coloana Ultima rulare se va actualiza, iar starea curenta va citi ceva similar cu „OK (0% fragmentat).”

 

Cum si cand sa defragmentati unitatea hard drive in Windows 10

 

Felicitari, unitatea dvs. a fost defragmentata cu succes. Daca doriti, puteti programa sesiuni regulate de defragmentare in fereastra Optimize Drives facand click pe butonul „Activati” din sectiunea „Optimizare programata”. In acest fel, nu va trebui sa va amintiti sa o faceti manual in viitor.