De ce nu ar trebui sa folosim versiuni vechi ale Windows

De ce nu ar trebui sa folosim versiuni vechi ale Windows

Daca ai amanat trecerea la Windows 10, ar trebui sa iei in considerare upgrade-ul. Iata de ce nu ar trebui sa utilizezi versiuni vechi de Windows.

 

Calculatoarele nu reprezinta ceva ce inlocuim foarte des. In timp ce smartphone-urile au adesea o durata de viata de aproximativ doi pana la trei ani, un computer il avem adesea peste cinci ani. Daca este suficient de decent, poate ramane in continuare chiar si 10 ani dupa ce l-ai cumparat pentru prima data. Dar o multime de oameni au tendinta de a nu actualiza hardware-ul vreodata.

 

Un studiu realizat de Kaspersky a concluzionat ca cel putin 22% dintre utilizatorii Windows utilizeaza in continuare Windows 7, un sistem de operare lansat in 2009. Din pacate, mantra „daca nu este defect, nu o rezolva” nu se aplica la computere. In acest articol, vom prezenta cateva motive pentru care utilizarea versiunilor antice de Windows in 2021 este o idee proasta.

 

 

Sistemele Windows mai vechi nu mai primesc actualizari

 

De ce nu ar trebui sa folosim versiuni vechi ale Windows

 

Windows 7 si Windows XP sunt doua versiuni de Windows ce au fost utilizate de foarte multe persoane. Daca totusi decizi sa pastrezi unul din sistemele de operare pe calculatorul tau, ar fi bine sa nu il ai conectat la internet.

 

Problema cu versiunile vechi de Windows depaseste  problemele de instalare a unui software mai nou. Adevarata problema este ca Microsoft a oprit deja suportul pentru aceste sisteme, un proces numit „end-of-life”.

 

Windows XP a ajuns la sfarsitul duratei de viata in 2014, Windows Vista in 2017, iar Windows 7 in 2020. Windows 8.1 si Windows 10 ajung, de asemenea, la aceasta etapa in 2023 si, respectiv, 2025 si „mainstream” suportul pentru Windows 8.1 s-a incheiat deja.

 

Aceasta inseamna ca, daca apare o vulnerabilitate grava de securitate pentru Windows XP si 7, nu vei primi actualizari pentru a le remedia. Windows 8.1 si 10 se vor confrunta cu aceeasi problema in urmatorii cativa ani si putem paria ca virusii vor aparea si vor exploata aceste probleme.

 

Cu toate acestea, exista cazuri rare in care Microsoft isi incalca propriile reguli daca o vulnerabilitate este suficient de rea. De exemplu, Microsoft a emis faimoase patch-uri Meltdown si Spectre pentru Windows XP. Dar pentru marea majoritate a scopurilor, Microsoft vede Windows XP si Windows 7 drept platforme antice pe care nu le mai suporta.

 

In orice scop, Microsoft doreste sa faci upgrade la o versiune mai noua de Windows. Exista modalitati prin care poti pastra maim ult timp o versiune veche Windows, cum ar fi instalarea unui software antivirus pentru a umple golul lasat de actualizarile de securitate intrerupte. Cu toate acestea, nu recomandam acest lucru, deoarece aceste solutii vor rezolva probleme minore.

 

Poti ramane cu Windows 10 dupa lansarea Windows 11?

 

De ce nu ar trebui sa folosim versiuni vechi ale Windows

 

Probabil ca va fi in regula daca doresti sa ramai cu Windows 10 dupa lansarea lui 11. Windows 10 va fi totusi acceptat alaturi de Windows 11 odata ce noul sistem de operare este disponibil.

 

De fapt, Microsoft intentioneaza sa lanseze Windows 10 versiunea 21H2 pentru acele PC-uri neacceptate care vor fi lasate in urma din actualizarea Windows 11 (care va fi lansata ca o actualizare obisnuita pentru utilizatorii cu PC-uri eligibile).

 

Cu toate acestea, zilele Windows 10 sunt numerotate si Microsoft intentioneaza sa treaca de la acesta in cele din urma, ceea ce inseamna ca tot ceea ce am spus in acest articol se va aplica la un moment dat.

 

Toate editiile Windows 10 vor avea suportul oprit pe 14 octombrie 2025, in timp ce utilizatorii din Windows 10 Enterprise LTSC vor primi asistenta pana in 2029. Aceasta inseamna ca te mai poti bucura de toate functionalitatile Windows 10 pentru urmatorii patru ani.

 

Nu este clar daca Microsoft intentioneaza sa actualizeze anumite caracteristici dupa lansarea 21H2. Deci, desi am putea vedea 22H1 sau chiar 22H2 (poate ca actualizari mai mici), nu ne asteptam ca Microsoft sa lanseze actualizari majore pana in 2025.

 

Nu utiliza software fara actualizari disponibile

 

Tocmai am prezentat cateva dintre argumentele impotriva utilizarii versiunilor mai vechi de Windows si a software-urilor mai vechi, in general. Actualizarile de sistem sunt enervante, dar intr-o lume online in continua schimbare, sunt mai esentiale decat au fost vreodata. Te pastreaza in siguranta online si iti pastreaza fisierele si informatiile esentiale in siguranta de potentiale amenintari. Pe sistemele neacceptate, nu ai nicio modalitate de a pastra unele dintre aceste scuturi.

 

In cele din urma, insa, decizia depinde de tine. Noi te indemnam sa iei in considerare in cele din urma actualizarea pe care ai amanat-o de atat de mult timp.