De ce sa faci upgrade de la Hard Disk-ul conventional la SSD

De ce sa faci upgrade de la Hard Disk-ul conventional la SSD

Nu exista o modalitate mai buna de a creste performanta laptopului decat de a-i inlocui HDD-ul cu un SSD.

SSD-urile incep sa inlocuiasca HDD-urile incet dar sigur, devenind dispozitive principale de stocare. Exista o multime de motive pentru care utilizatorii ar trebui sa-si schimbe HDD-ul standard cu un SSD nou.

Cel mai de seama avantaj al SSD-urilor este faptul ca ruleaza de 5 ori mai rapid comparativ cu un HDD. Daca Windows ruleaza pe un SSD, sistemul de operare, programele instalate, jocurile etc vor avea un timp de reactie mai rapid; laptopul va avea performante mai bune si dumneavoastra veti fi mai fericit.

 

In prezent pe piata poti gasi mai multe tipuri de unitati de stocare precum PATA, SATA, SCSI si SSD. Poti face un upgrade unitatii de stocare existente pe sistemul tau cu un SSD, ceea ce iti va oferi un boost de performanta.

 

Care sunt beneficiile unui upgrade la SSD?

SSD-urile au un mare avantaj fata de traditionalele hard disk-uri PATA, SATA si SCSI. Hai sa aprofundam si sa intelegem beneficiile unui SSD fata de traditionalul hard disk:

  • Mai putin zgomot: un SSD nu are parti in miscare, prin urmare acesta este complet silentios;
  • Mai putin consum de energie: in comparatie cu un HDD traditional, SSD-urile consuma mai putina energie in functionare;
  • Viteza: Datele tale sunt transferate intr-o clipita. Viteza de transfer a datelor este, comparativ, mai mare daca folosesti un SSD. De asemenea, este imbunatatita si performanta unitatii de calcul, prin reducerea timpului de incarcare a sistemului de operare, iar fisierele tale sunt deschise mult mai rapid daca folosesti un SSD.
  • Ciclu de viata: Deoarece SSD-urile nu contin piese in miscare, acestea sunt mai rezistente la socuri, in consecinta durata de viata este mai mare comparativ cu o unitate hard disk traditionala.
  • Unitati compacte: SSD-urile sunt mai mici si ocupa mult mai putin spatiu din carcasa fata de un hard disk mecanic, care este mult mai mare. Acestea se potrivesc cu usurinta intr-un sistem desktop sau intr-un laptop.
  • Mai putina caldura emanata: SSD-urile nu emana asa multa caldura in comparatie cu un hard disk, prin urmare contribuie la cresterea duratei de viata.

 

Care sunt diferentele dintre un SSD si un hard disk mecanic?

Hard disk-urile traditionale sau mecanice folosesc un disc magnetic rotativ cunoscut sub numele de platan, iar datele stocate pe acest disc sunt accesate cu ajutorul unui brat actuator. Bratul ajuta la citirea si scrierea informatiilor prin pozitionarea acestuia peste un sector de stocare desemnat.

SSD-urile folosesc unitati de memorie NAND pentru a stoca datele. Acestea nu folosesc niciun fel de componenta mecanica in miscare pentru a citi sau scrie datele. In schimb, informatiile sunt stocate pe unitatile de memorie NAND Flash – un tip de memorie non-volatila. Memoria non-volatila se refera la faptul ca unitatea de stocare nu „uita” ce a stocat dupa intreruperea alimentarii. Bineinteles, este o caracteristica tipica oricarui tip de memorie permanenta.

SSD-urile sunt mai performante decat traditionalele unitati de stocare HDD, dar asta nu inseamna ca nu au si defecte. In orice caz, daca se intampla sa ai ghinionul si sa pierzi datele stocate pe SSD-uri, ne poti contacta si iti vom oferi ajutor in recuperarea acestora.

 

SSD-urile nu sunt perfecte. Unele dintre dezavantajele acestora pot fi:

  • Sunt mai scumpe: SSD-urile sunt mai scumpe in comparatie cu hard disk-urile;
  • Speranta de viata: SSD-urile folosesc unitati de memorie NAND, care pot fi scrise de un numar limitat de ori. Poti opta pentru un SSD care foloseste tehnologia DRAM pentru a elimina acest dezavantaj, dar si pretul este pe masura.
  • Consum ridicat de energie: SSD-urile care folosesc tehnologia DRAM consuma mai multa energie in comparatie cu un HDD conventional.

 

De ce sa faci upgrade de la Hard Disk-ul conventional la SSD

HDD sau SSD? Tu ce alegi?

Mai nou laptopurile din magazin sunt tot mai mult echipate cu SSD in loc de HDD-ul cu care toti eram obisnuiti pana de curand. Totusi inainte de a cumpara un laptop cu SSD sau cu HDD clasic va recomandam sa luati in considerare scopul pentru care veti utiliza echipamentul.

In cazul in care sunteti o persoana ce pune pret pe aplicatii multimedia, aveti la dispozitie un buget limitat, copiati multe filme si videoclipuri de pe internet sau veti folosi laptopul intens pentru fotografie si prelucrare video este recomandat sa va indreptati atentia catre un laptop cu HDD clasic. Adevarat, hard diskul clasic este mai lent decat solid state drive -ul, dar are capacitate mai mare de stocare si este mai ieftin. Un utilizator obisnuit care are nevoie de spatiu de stocare pentru multe filme, videoclipuri si fisiere si nu este atat de interesat de viteza de procesare, se va impaca foarte bine si cu un hard disk clasic. Comparativ cu SSD-urile, HDD-urile raman solutii fiabile si acceptate de majoritatea utilizatorilor de pe piata.