De ce se fac partitii la hard disk?

De ce se fac partitii la hard disk?

Impartirea unui hard disk in mai multe sectiuni este utila din mai multe puncte de vedere. De exemplu partitionarea se poate folosi pentru a pune unitatea la dispozitia sistemului de operare.

Alt exemplu: atunci cand instalati un sistem de operare ca Windows, o parte din procesul de instalare consta in definirea unei partii pe hard disk. Aceasta partie serveste pentru definirea unei zone a unitatii de disc pe care Windows o poate utiliza pentru a instala toate fisierele. In sistemele de operare Windows, aceasta partitie primara este de obicei asociata literei C.

In afara de drive-ul C, Windows construieste automat alte partitii in timpul instalarii, desi rareori le sunt alocate si litere.

De exemplu, in Windows 10 se instaleaza o partitie de recuperare (recovery partition), cu mai multe seturi de utilitare denumite Advanced Startup Options. Acestea va pot ajuta pentru remedierea erorilor ce pot aparea pe drive-ul principal C.

Un alt motiv pentru care este de inteles de ce trebuie create partitii este pentru a putea instala sisteme de operare "multiple" pe acelasi hard disk, avand posibilitatea de a alege de pe care doriti sa bootati - este vorba despre ceea ce se numeste "dual booting". Puteti rula Windows sau Linux, Windows 10 sau Windows 7, sau chiar 3 sau 4 sisteme de operare diferite.

De ce se fac partitii la hard disk?De ce se fac partitii la hard disk?

Este nevoie de mai mult de o partiei pentru a rula mai multe sisteme de operare pentru ca sistemele acestea vor vizualiza partitiile ca si unitati separate. Partitiile multiple va permit sa evitati instalarea pe mai multe hard diskuri doar pentru a avea optiunea de a boota pe un sistem de operare diferit.

Partitiile de hard disk pot fi create si pentru gestionarea fisierelor.

Desi exista diferite partitii pe aceeasi unitate fizica, este adeseori util sa aveti o partitie doar pentru poze, filmulete sau descarcari de programe in loc sa folositi foldere separate in cadrul aceleiasi partitii.

In prezent exista mai multe functii eficiente de gestionare in Windows, dar partitiile ar putea fi utile si atunci cand exista mai multi utilizatori ai laptopului care vor sa-si pastreze separat fisierele si sa le partajeze usor dintr-un loc in altul.

Un alt motiv pentru care este nevoie de crearea unei partii pe hard disk este de a separa fisierele sistemului de operare de datele personale. Avand fisierele personale pe o unitate diferita, puteti reinstala fara probleme Windows-ul in urma unui accident major, fara teama de a va pierde datele.

Aceasta partie a datelor personale inlesneste crearea unei imagini mirror a unei copii de lucru de pe partitia de sistem. Asta inseamna ca puteti construi doua copii de siguranta separate, una pentru sistemul dumneavoastra de operare care se afla in lucru si una pentru datele persoanle, care poate fi restaurata independent.