Istoria laptopului!

Istoria laptopului!

Laptopurile sunt sisteme de calcul usoare si portabile. Milioane de oameni de afaceri din intreaga lume, studenti si persoane fizice folosesc un laptop in fiecare zi. De obicei, componentele de laptopul sunt ceva mai scumpe decat cele de pc (daca vorbim despre specificatii relativ similare) din cauza ca laptopurile sunt portabile.

Chiar si asa datorita tehnologiei laptopurile performante de azi pot fi la fel de bune ca si desktopurile. Pot fi conectate la televizoare, monitoare externe, tastaturi si alte periferice. Sunt perfecte pentru lucru in sala de clasa, pentru birouri si sali de sedinta, pentru a fi folosite in avion sau in alt mijloc de transport.

"Laptopul" este in sine un termen impropriu. Iata de ce!

Denumirea laptopurilor vine de la faptul ca ele sunt echipamente mici si foarte usoare incat ar putea fi foloste pe brate (lap in engleza inseamna "poala" pe brate). Dar un laptop nu ar trebui niciodata sa fie tinut in poala pentru ca se poate supraincalzi. El trebuie sa stea pe o suprafata plana, tare, cum ar fi de exemplu pe un birou sau pe o masa. Ventilatoarele laptopului au nevoie de spatiu pentru a raci intregul echipament. Daca aceste ventilatoare sunt blocate, laptopul se poate supraincalzi si pot aparea astfel o multime de probleme care pot duce in final la defectarea componentelor (uneori fara sa mai poata fi recuperate). In plus anumite modele de laptopuri care se incing foarte tare va pot arde pielea la propriu daca le tineti pe brate.

Istoria laptopuluiIstoria laptopului

Mic Istoric despre laptopuri

Primul calculator portabilc are semana ca un laptop a aparut in 1982 si era GRID Compass. Se folosea la scara larga. Primul laptop de succes insa a fost Kyocera Kyotronic 85, lansat in anul 1983 in Japonia. Laptopurile nu erau compatibile IBM la acea vreme, ci au devenit mai tarziu in 1986.

In anii 1990 tehnologia laptopurilor a avansat rapid datorita companiilor Dell, Apple si Gateway care au inceput sa concureze pe piata de IT. In anul 1995, Microsoft a facut primul sistem de operare Windows si a simplificat astfel proiectarea laptopurilor viitoare.

De atunci si pana azi s-au schimbat foarte multe. Magazinele de echipamente IT au azi rafturile pline cu laptopuri care mai de care mai imbietoare, mai performante, mai mici sau mai mari. Dar daca inca tineti la vechiul laptop si vreti sa-l reperati sau sa-l imbunatatiti va asteptam in service.