Despre placile video de pe laptopurile de gaming

Despre placile video de pe laptopurile de gaming

Placa grafica sau pe scurt GPU reprezinta cea mai importanta componenta dintr-un laptop de gaming. De ce? Pentru ca ea este responsabila de imaginile redate, de prelucrarea datelor si transmiterea semnalului catre display. Din cauza acestui proces destul de consumator de resurse in timpul jocurilor, aveti nevoie de un GPU cu memorie dedicata numita VRAM (memorie video).

Desi in industria jocurilor toata lumea se ghideaza dupa principiul "cu cat e mai mare cu atat de mai performanta", in general daca achizitionati un laptop cu 4 GB VRAM ar trebui sa fie ok. Cele mai multe laptopuri de jocuri sunt echipate cu placi video Nvidia, dar exista si cateva AMD.

Placa video pentru laptopurile Gaming

Placa video pentru laptopurile Gaming

Pentru jocurile mainstream

- Nvidia GeForce GTX 1060: Laptopurile dotate cu aceasta placa video sunt ok pentru Mass Effect: Andromeda sau Witcher 3. S-ar putea sa simtiti nevoia sa umblati putin la setarea 4K. Pentru o experienta VR plug-and-play mobila, puteti folosi Rif sau Vive.

- Nvidia GeForce GTX 1050/1050 Ti: Un pic mai putin puternica decat 1060, GTX 1050 se descurga excelent in jocuri medii cum ar fi Battlefield 1 (cu setari modeste). Varianta 1050 Ti este ceva mai performanta si compatibila cu Oculus Rift. Totusi, gamerii seriosi care cauta sisteme de inalta performanta, s-ar putea sa fie usor dezamagiti de prestatia sa.

- Nvidia GeForce GTX 1070: Face parte din gama de placi grafice de la Nvidia, este VR-Ready si capabila sa produca cadre impresionante. Totusi nu e la fel de buna ca 1080.

Pentru jucatori hardcore si VR-Ready

- Nvidia GeForce GTX 1080: Iata o placa video super buna. Laptopurile echipate cu acest model de placa grafica sunt in general cele mai performante de pe piata. Este compatibila cu jocuri consumatoare de resurse grafice, ca de exemplu Rise of the Tomb Raider si Grand Theft Auto V. Are setari de efecte speciale si rezolutie foarte buna. Face fata cu brio provocarilor si aventurilor realitatii virtuale. Totusi, fiti pregatiti sa platiti destul de mult pentru un laptop dotat cu aceasta placa video, care de altfel este disponibila pe modelele high-end (de exemplu Acer Predator 17x).

- SLI: avand in vedere ca doua placi grafice sunt mai bune decat una singura, unele laptopuri vin dotate cu doua carduri video. SLI vine de la Scalable Link Interface, o tehnologie ce permite folosirea pana la patru unitati de procesare grafica. Performantele grafice sunt imbunatatite foarte mult pana la o redare impecabila si secvente foarte rapide. Cateva exemple de laptopuri cu SLI si doua placi video sunt Acer Predator 21 X si MSI GT83 Titan SLI.

- Nvidia Max-Q Design - Nvidia a colaborat cu producatorii de laptopuri pentru a crea aceasta tehnologie Max-Q. Este de fapt o noua specificatie de design care se concentreza mai degraba pe eficienta decat pe performanta. In mod uimitor GPU-urile NVIDIA se pot strecura cu 1080 GPu intr-un model Asus ROG Zephyrus de 0.5 inch. Avand mai putina putere consumata, sistemul produce mai putina caldura, ceea ce inseaman ca ventilatoarele nu sunt prea solicitate. Prin urmare, utilizatorul beneficiaza de un sistem mai rece si mai silentios comparativ cu laptopul tipic pentru jocuri. GPU-urile Nvidia Max-Q Design vor include unitati de procesare grafica 1060, 1070 si 1080.