Diferente intre Netbook si Laptop

Diferente intre Netbook si Laptop

In marea categorie a laptopurilor cei mai multi dintre noi includem tot ceea ce seamana "laptop". Avand in vedere multitudinea dispozitivelor electronice portabile de azi, termeni cum sunt laptop, notebook, netbook si tableta pot crea confuzie in randul unor utilizatori.

Dimensiune si portabilitate

Prima diferenta usor de observat intre un netbook si un laptop este cea legata de dimensiune. In general dimensiunea unui laptop este data de dimensiunea ecranului sau - diagonala in inch sau cm (de la un colt al ecranului, fara a include carcasa exterioara si pana la coltul din diagonala sa). Exista laptopuri mai mici care au ecrane de 14 inch, dar si laptopuri desktop-replacement cu dimensiunea ecranului de pana la 18.4 inch (si mai nou chiar 20 inch).

In general laptopurile cu ecran foarte mare tind sa fie mai solide, mai puternice, echipate mai bine din punct de vedere al placii grafice (motiv pentru care adesea sunt preferate de gameri). Sigur ca aceste laptopuri sunt mai grele. Cand alegeti prima data un laptop, greutatea pare nesemnificativa. Cu toate acestea, cei care au de gand sa poarte viitorul laptop intr-o geanta pe umar zi de zi ar trebui sa se gandeasca serios la cat cantareste un laptop.

Netbookurile sunt laptopuri mai mici, cu displayuri compacte - ca de exemplu Asus Eee PC, HP Mini 1000 sau Acer Aspire One. Displayul este in general de 7 - 10 inch, iar ca si greutate sunt extrem de usoare. Flexibilitatea se datoreaza in parte hdd-ului de dimensiuni mai mici (care poate fi de 1.6 inch comparativ cu unul de 2.5 inch ce se gaseste adesea pe laptopuri). In plus, netbookurile sunt mai subtiri decat laptopurile. Designul ultra-slim permite utilizatorilor sa le transporte facil in genti micute sau rucsacuri. In plus, persoanele care au probleme cu spatele sau cu gatul pot opta pentru un netbook usor, solutie mai confortabila daca trebuie sa lucreze zilnic pe laptop si sa-l transporte spre locul de munca sau pe teren.

Pentru ca in cazul netbookurilor totul pare miniaturizat, tastatura este mai mica (ceea ce poate fi un dezavantaj pentru cei cu maini/ degete mari), unele porturi pot lipsi, la fel si unitatea optica. Cat priveste hdd-ul, un laptop va avea un hdd mai puternic decat unul de pe un netbook.

Aveti un laptop sau un netbook? Cautati piese de schimb sau solutii pentru diverse probleme hardware sau software? Va asteptam in service, incepand cu displayuri de toate marimile si toate modelele, pana la solutii optime pentru probleme aparent fara rezolvare.