Display mat versus display lucios

Display mat versus display lucios

Daca vi s-a stricat displayul la laptop si aveti nevoie de un display nou unul din lucrurile cu care va veti confrunta este alegerea dintre un display mat si unul lucios. Stiti ce tip de display are laptopul pe care il folositi in prezent? Sau daca vreti sa cumparati un laptop nou stiti mai degraba pentru ce tip de display ati inclina?

Diferentele dintre un display mat si un display lucios

Ideea de baza este ca atat displayurile lucioase (glossy) cat si cele mate se pot interschimba intre ele in functie de preferintele utilizatorului. Diferenta de baza consta in tipul de finisaj de pe suprafata displayului.

Display mat versus display luciosDisplay mat versus display lucios

La origine ecranele erau mate, cu finisaje anti-reflexie astfel incat sa poate minimiza lumina reflectata. Dar mai apoi producatorii au incercat sa vina cu lucruri noi si tentante pentru clienti, iar dintre aceste facilitati aparitia ecranelor lucioase este de remarcat.

Displayurile lucioase reflecta o cantitate mai mare de lumina comparativ cu displayurile mate, ceea ce inseamna ca acestea nu se pot folosi confortabil in lumina soarelui.

Pe de alta parte, intr-o camera intunecata, cu lumina ambientala slaba este mai placut si confortabil sa lucrezi pe un laptop cu ecran glossy. Deci daca folositi laptop mai degraba in birouri cu lumina puternic sau afara, este recomandat sa alegeti mai degraba un laptop cu display mat.

Ar mai fi de adaugat un lucru interesant: producatorii si-au lansat produsele cu nume specifice (unice) pentru displayuri: de exemplu CrystalBrite pentru Acer, ClearView pentru Alienware, Glossy pentru Apple, TrueLife pentru Dell etc