Ce inseamna blue screen (ecranul albastru sau BSOD), de ce apare si cum putem scapa de el?

Ce inseamna blue screen (ecranul albastru sau BSOD), de ce apare si cum putem scapa de el?

Ce inseamna blue screen (ecranul albastru), de ce apare si cum poti scapa de el? Afla cauzele ce determina aparitia ecranului albastru si ce poti face mai departe pentru a rezolva aceste probleme.

Ce reprezinta ecranul albastru (Blue Screen of Death sau BSoD)?

STOP Error sau Blue Screen of Death, abreviat BSoD se refera la eroarea de ecran albastru care anunta deseori o problema grava la nivel software sau hardware. Este una din cele mai neplacute imagini pe care poti sa o ai pe un display de laptop.

Aceste BSoD - uri apar atunci cand sistemul de operare Microsoft Windows (7,8 sau 10) se loveste de o eroare critica si nu isi mai poate reveni. El emite mesajul pentru a se proteja, ceea ce inseamna automat ca nu totul este distrus. Acel scris alb pe fond albastru ofera detalii suplimentare despre eroarea de sistem ce a determinat aparitia BSoD.

 

Ecran Albastru (Blue Screen)

 

De ce i se spune ecranul albastru al "mortii"? - Blue Screen of Death (BSoD)

"Death"/ "moarte" este un termen destul de puternic care ar putea sa te ingrijoreze cu privire la integritatea laptopului si a datelor tale. Dar BSoD nu se refera chiar la un laptop "mort".

Iata de ce este numit totusi Blue Screen of "death":

- in primul rand pentru ca forteaza oprirea sistemului de operare. Nu poti pur si simplu sa ignori eroarea sau sa o inchizi si sa-ti vezi mai departe de lucru. Nu poti nici macar sa-ti salvezi datele sau sa inchizi laptopul ca de obicei. Sistemul ajunge pe STOP.

- in al doilea rand, BSOD inseamna ca exista o problema grava din punct de vedere sofware sau hardware, care trebuie solutionata inainte ca laptopul sa reporneaza normal. Daca BSOD apare in timpul procesului de start-up nu vei putea trece mai departe pana ce nu rezolvi cauza problemei. Daca BSOD apare in timpul utilizarii poate fi mai usor de gestionat.

Mic istoric al erorii de ecran albastru

BSOD este o eroare binecunoscuta inca din primele versiuni de Windows. In acele vremuri ea aparea mult mai frecvent, fapt pus pe seama variantelor incipiente mai predispuse bug-urilor.

Iata cateva exemple ale codurilor de eroare cel mai des intalnite la sistemul de operare Windows de la Microsoft:

  • CRITICAL_PROCESS_DIED
  • HAL_INITIALIZATION_FAILED
  • SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED
  • IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
  • VIDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED
  • PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
  • SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION
  • DPC_WATCHDOG_VIOLATION
  • Mai exista posibilitatea primirii erorilor hexazecimale, cum ar fi 0x0000000A, 0x0000003B, 0x000000EF, 0x00000133, 0x000000D1, 0x1000007E, 0xC000021A, 0x0000007B, 0xC000000F și altele.

Incepand cu Windows 95 si Windows 7, BSOD a ramas cam la fel: text alb suprapus pe un fundal albastru. La inceput mesajul de eroare era foarte lung si continea date inutile, dar incepand cu Windows 10, BSOD a trecut de la albastru inchis la albastru deschis si de la un cod de eroare extrem de lung, la unul mai usor de digerat. Acest mesaj este insotit de sugestia "search online later" - de a cauta mai tarziu pe internet explicatia pentru codul de eroare afisat.

Care sunt cauzele care determina aparitia ecranului albastru?

Exista mai multe cauze care duc la aparitia ecranului albastru, iar pentru o verificare amanuntita iti recomandam sa vii in service.

Daca vrei sa investighezi problema pe cont propriu iata cele mai des intalnite 6 cauze ale erorii BSOD:

1. Laptopul/ o anumita componenta hardware s-a supraincalzit, ceea ce a facut ca sistemul de operare sa intre in protectie.

2. Laptopul are o componenta hardware defecta - poate fi vorba despre hard disk, memorie, placa video etc.

3. Exista drivere neinstalate corespunzator sau incompatibile cu sistemul de operare care ruleaza.

4. Pe partitia cu sistemul de operare (C:) exista insuficient spatiu. Pentru o functionare optima este nevoie de minim 5% spatiu liber in orice moment.

5. Sistemul de operare este infectat cu virusi, troieni sau spyware.

6. Pe laptop au fost instalate pachete de soft incompatibile sau daunatoare pentru sistemul de operare (de exemplu jocuri descarcate ilegal de pe site-uri nesigure).

Asa cum am spus mai sus, partea buna este ca eroarea de ecran albastru se poate corecta, daca se cunosc cauzele reale care au dus la aparitia sa.

Cum scapam de eroarea BSOD?

Cel mai important pas pentru a scapa de BSOD este sa te opresti putin si sa te intrebi ce ai facut inainte ca laptopul sa afiseze eroarea.

Ai instalat un program nou? Ai adaugat/ schimbat o componenta in laptop? Ai updatat un driver? Ai instalat Windows update? ... cred ca te-ai prins.

Ideea este ca exista mari sanse ca modificarea pe care ai facut-o recent sa determine aparitia BSoD. Deci revino la starea dinainte de a opera modificarile si verifica daca ecranul albastru dispare.

Scapa de BSOD folosind Action Center

Daca laptopul are instalat sistem de operare Windows 7, 8 sau 10 poti folosi Action Center pentru a scapa de ecranul albastru.

Pentru Windows 7:

- Mergi in Control Panel - > System and Security.

Pentru Windows 8 si Windows 10:

- Mergi in Control Panel - > Security and Maintenance. Aici poti gasi solutii la problemele existente - Click pe Check for Solutions.

Windows 8 si Windows 10 realizeaza automat aceasta actiune in momentul in care laptopul se restarteaza dupa un ecran albastru. Chiar si asa, merita sa verifici Action Center pentru orice detalii si solutii suplimentare.

Cauta codul exact de eroare pe Internet!

Tot in Windows 8 si 10 urmatoarea solutie o gasesti chiar pe ecranul albastru sub forma unei sugestii de a cauta pe Internet mai multe detalii despre eroarea respectiva (care este o inlantuire de cifre si/ sau litere). Copiaza intocmai acest mesaj de eroare si cauta explicatia direct pe internet.

Dar unul din cele mai enervante lucruri la BSOD este faptul ca sistemul de operare reporneste inainte ca tu sa-ti poti nota mesajul complet de eroare.

 

Cum dezactivezi Automatic Reboot ca sa citesti tot mesajul afisat pe BSOD?

Ca sa poti nota codul de eroare afisat trebuie sa dezactivezi optiunea Automatic Reboot ca sa fortezi ecranul albastru sa ramana fixat pentru mai multe minute.

- Click dreapta pe pictograma Computer si alege Properties. Daca folosesti Windows 7 sau Vista ajungi in ecranul System Properties si dai clic pe Advanced System Settings.

- Tabul Advanced ar trebui sa fie deja bifat.

- Click pe butonul Setting de sub "Startup and Recovery".

- Acum debifeaza optiunea de restart automat - Automatically restart din sectiunea System Failure.

Acum noteaza codul, cauta eroarea pe internet si afla detalii specifice despre ea. In functie de explicatii urmatoarele trucruri te pot ajuta sa scapi de BSOD.

8 Trucuri rapide pentru a rezolva eroarea de blue screen

1. Foloseste System Restore. Daca este prima data cand iti apare ecranul albastru, sunt sanse ca acest truc sa functioneze. Foloseste Sistemul de Restaurare pentru a aduce soft-ul sistemului de operare la o stare anterioara. Daca functioneaza, cel mai probabil cauza era de natura software.

2. Scanare Malware. Programele de tip malware pot afecta stabilitatea sistemului de operare. De aceea este recomandat sa initiezi o scanare pentru detectarea de programe malware ce ar putea reprezenta o problema grava de sistem.

3. Instaleaza drivere actualizate. Da, un driver instalat incorect sau incompatibil cu sistemul de operare poate duce la aparitia ecranului albastru. Deci mergi pe site-ul producatorului, descarca cele mai recente drivere si instaleaza-le. Acesta este un truc care functioneaza daca BSOD a avut drept cauza drivere incorect instalate.

4. Booteaza in Safe Mode.

Aceasta solutie poate rezolva problema daca ti se intampla sa te lovesti de ecranul albastru de fiecare data cand pornesti laptopul. In Safe Mode, sistemul de operare Windows incarca doar driverele de baza. Asta inseamna ca daca eroarea de ecran albastru este cauzata de un driver adaugat recent, in Safe Mode totul ar trebui sa functioneze fara probleme. Tot din Safe Mode poti face operatiunile necesare pentru a scapa de eroarea nedorita.

5. Verifica componentele hardware. Asa cum subliniam mai sus, una din cauzele des intalnite ale erorii BSOD este legata de functionarea defectuoasa a componentelor hardware. Ce poti sa faci? Testeaza bine memoriile sau inlocuieste-le, verifica hard diskul de sectoare defecte, eventualele placi de extensie, placa video, monitorizeaza la ce temperatura ajunge laptopul si daca nu cumva se supraincalzeste.

6. Reinstaleaza sistemul de operare. Poate ca reinstalarea este ultima solutie la care ai vrea sa recurgi, dar deseori este si cea mai viabila. Sistemul de operare existent va fi inlocuit de o versiune curata. Daca dupa instalare dispare eroarea de ecran albastru inseamna ca problema a fost de natura software. Dar daca BSOD revine chiar si dupa ce ai reinstalat Windows-ul, cel mai probabil laptopul are una sau mai multe componente defecte.

7. Schimba setarile BIOS pe modul implicit (cele din fabrica). Un BIOS overclockat sau configurat gresit poate provoca probleme aleatorii, inclusiv Blue Screen.

8. Fa un Update de BIOS. In anumite situatii, BSOD poate sa apara din cauza unui BIOS ne-updatat.

 

Pe scurt

Daca ai identificat probleme hardware incearca urmatoarele:

- inlocuieste componentele defecte sau presupus defecte - actualizeaza firmware-ul hardware - asigura-te ca toate componentele sunt compatibile intre ele

Daca ai indentificat probleme software incearca urmatoarele:

- reinstaleaza sistemul de operare - verifica si instaleaza orice update disponibil - incearca o alta versiune de windows, alt sistem de operare sau alt program soft.

 

Un laptop in stare perfecta de functionare nu ar trebui sa afiseze niciodata blue screen. Dar nicio componenta software sau hardware nu este perfecta. Chiar si un laptop care functioneaza in mod corespunzator poate afisa ecran albastru rareori, aparent fara niciun motiv - este posibil ca acest lucru sa se intample din cauza unor bug-uri sau probleme de natura hardware.

Daca ai ajuns pana aici si tot nu ai scapat de eroarea de ecran albastru, lasa-ti laptopul pe mainile unui profesionist. La Onlaptop avem experienta; detectam si solutionam rapid orice eroare de BSOD.

Urmareste-ne pe social media:
Facebook https://www.facebook.com/onlaptop
TikTok https://www.tiktok.com/@onlaptop.ro
Instagram https://www.instagram.com/service.onlaptop
Twitter https://twitter.com/serviceonlaptop

 Produse recomandate