Stiai ca? Temperatura din camera are influenta asupra calculatorului tau

Stiai ca? Temperatura din camera are influenta asupra calculatorului tau

Cei mai multi dintre noi intelegem ca temperatura este daunatoare pentru calculatorul sau laptopul nostru. Dar ce se intampla mai exact cand temperatura creste sau scade?

Temperatura ridicata poate provoca modificari intermitente si permanente ale caracteristicilor electrice. Erori de memorie, erori de citire si scriere pe hard disk, probleme pe partea de video - iata doar cateva din multele simptome ale unui laptop sau pc mult prea fierbinte, care ruleaza la 50 grade Celsius sau mai mult.

O temperatura prea inalta poate de asemenea sa scada capacitatea sursei de alimentare. Racirea unui laptop la 10 grade Celsius poate creste durata de viata a componentelor cu 100%.

Temperatura ambientala ar trebui sa fie unul din cele mai importante lucruri de care ar trebui sa tii cont cand vine vorba despre laptopul sau calculatorul tau.

 

Ce influente are temperatura asupra componentelor unui laptop sau pc?

 

Laptopurile si calculatoarele trebuie sa ruleze in medii specifice. Temperaturile prea inalte sau prea scazute, praful si umiditatea excesiva le pot diminua performantele. In general laptopul tinde sa fie mai vulnerabil la caldura, decat la frig.

 

Supraincalzirea

 

Atat laptopurile, cat si desktopurile sunt vulnerabile la supraincalzire. Componentele electronice sunt foarte sensibile, ceea ce inseamna ca micile fluctuatii pot fi periculoase.

Caldura excesiva scade rezistenta electrica a obiectelor si din cauza supraincalzirii, laptopul poate deveni prea lent. Componentele pot inceta sa mai functioneze din cauza supraincalzirii, iar senzorul de temperatura al placii de baza face ca piesele hardware, inclusiv hdd si procesor, sa-si incetineasca activitatea.

 

Temperaturi scazute

 

Cu toate ca temperaturile scazute nu sunt la fel de periculoase ca supraincalzirea, laptopurile si computerele pot fi afectate. Daca ruleaza in medii foarte reci, componentele se pot deteriora.

Un lucru foarte important de retinut este de a mentine un laptop sau un pc la temperatura camerei atunci cand il aduci din frig, de la o temperatura foarte scazuta. In caz contrar, se poate declansa un soc sau placa de baza se poate defecta. Ecranele laptopurilor sunt deosebit de vulnerabile la temperaturile scazute - au cristale lichide care pot ingheta. In concluzie, laptopul trebuie sa fie la temperatura camerei (sau o temperatura apropiata de aceasta) inainte de a-l porni.

 

Care sunt temperaturile ideale de functionare?

 

Temperatura ideala de functionare a unui calculator in mediul de lucru variaza de la 10 la 28 de grade Celsius. Laptopurile ruleaza optim la temperaturi intre 10 si 35 grade Celsius.

Daca in camera este prea cald si aerul rece nu poate patrunde in calculator sau pc, in mod automat temperatura sa interna va creste. In camerele cu temperaturi scazute, umiditatea poate provoca procese de condensare interna, iar apa poate duce la defectiuni inerente.

 

Cum afecteaza temperatura performanta laptopului?

 

Asa cum am spus mai sus, ca parte a sistemului propriu de racire, placa de baza face ca aplicatiile consumatoare de resurse sa incetineasca. Pentru a evita defectiunile este posibil ca unele componente sa se inchida singure. In anumite cazuri, acest lucru poate duce la restartarea sau inchiderea laptopului, fara vreun avertisment prealabil.

Caldura excesiva poate de asemenea sa determine aparitia fenomentului de freezing, ceea ce va duce la restartare manuala. De multe ori, performanta nu este afectata, dar asta nu inseamna ca temperaturile inalte nu au consecinte grave.

 

Cum influenteaza temperatura excesiva hard diskul?

 

Chiar daca hard diskul nu consuma aceeasi cantitate de electricitate ca procesorul sau placa video, el este sensibil la schimbarile de temperatura, iar caldura excesiva il poate defecta iremediabil.

 

Temperatura procesor laptop

 

Cea mai importanta modificare prin care laptopul sau pc-ul poate disipa temperatura excesiva si o poate tine departe de componentele sale sensibile este printr-un radiator. Acesta este de obicei plasat in zona procesorului sau a GPU-ului. Radiatoarele variaza in functie de performantele si designul laptopului sau calculatorului.

Radiatoarele sunt in general fabricate din aluminiu, un metal moale cu o conductivitate ridicata a caldurii. Cuprul este de asemenea utilizat des in calculatoare, dar este mai scump decat aluminiul si are o densitate mai mare. Prin urmare este preferat pentru statii de lucru sau calculatoare mai scumpe.

Cele mai multe calculatoare au de asemenea un ventilator circular suplimentar alaturi de radiator pentru a dispersa fluxul de aer optim si pentru a reduce efectele temperaturii ridicate asupra componentelor apropiate.

Ventilatoarele mari sunt utilizate pentru a aspira aerul mai rece din incapere, pentru a-l induce in carcasa si pentru a raci componentele interne.

Procesorul este una din cele mai importante componente dintr-un laptop sau pc. El duce greul atunci cand vine vorba de aplicatii solicitante.

Temperatura sa ideala este ..... cat se poate de rece - acest lucru inseamna de obicei temperatura camerei. Un procesor care se incinge duce la aparitia problemelor interne si la defectiuni majore. Procesorul poate fi tinut in frau in ceea ce priveste combaterea supraincalzirii, printr-un bun control al vitezei ventilatoarelor.

Cele mai multe procesoare moderne au o proprietate de protectie care le face sa se inchida in mod automat daca devin prea fierbinti. Acest lucru inseamna ca in realitate ele nu se pot defecta propriu-zis din cauza supraincalzirii.

Daca vorbim de temperatura optima pentru procesor, in general, ar trebui sa iei in considerare 60 grade Celsius ca fiind punctul maximum al temperaturii pentru perioade indelungate, dar obiectivul ar trebui sa fie 45 - 50 de grade Celsius.

 

Cum verifici temperatura procesorului?

 

Nu iti recomandam sa lasi laptopul sa ruleze fierbinte o perioada lunga de timp, pentru ca acest lucru poate duce la defectiune prematura. In schimb, poti sa folosesti un utilitar gratuit, cum ar fi SpeedFan care iti spune la ce temperatura ruleaza procesorul tau. Acelasi tool iti arata si temperatura hard diskului, temperatura din carcasa etc.

Daca ai un laptop, asigura-te intodeauna ca ventilatoarele nu sunt infundate cu praf. Poti folosi un mic aspirator pentru a trage murdaria si poti investi intr-un cooling pad care raceste laptopul (cu design pasiv sau activ).

Daca ai nevoie de ajutor, te asteptam in service.