Intel Core i5 vs Intel Core i7

Un laptop cu Intel Core i7 suna super tentant, dar cel mai probabil un Intel Core i5 ar fi suficient pentru dumneavoastra.

Procesoarele Intel Core i5 si I7 sunt omniprezente atat pe laptopuri cat si pe desktopuri.

Aproape orice laptop modern vine echipat cu unul din aceste doua procesoare si cu exceptia cazului in care nu ati cautat in mod special un procesor AMD, cel mai probabil chiar acum folositi un laptop sau PC cu procesor intel core i5 sau i7.

Si totusi care este diferenta dintre cele doua procesoare? Ca majoritatea componentelor PC, azi exista zeci de modele la fiecare nivel, ceea ce poate face ca alegerea sa fie coplesitoare.

Acest mic ghid este conceput pentru a va ajuta sa va decideti daca aveti nevoie de un procesor intel core i5 sau intel core i7.

Inainte de a incepe ar trebui sa ne referim putin la chip-urile "Kaby Lake" din a 7-a generatie de procesoare Intel si "Skylake" a 6-a generatie. Noile chipuri tind sa ofere imbunatatiri semnificative ale caracterisicilor si performantelor fata de generatiile anterioare.

Intel Core i5 vs Intel Core i7Intel Core i5 vs Intel Core i7

Care este diferenta?

In general, cipurile Intel Core i5 si Core i7 difera in ceea ce priveste modul de gestionare a informatiilor de procesare. Procesoarele Intel Core i5 sunt de obicei limitate de numarul de nuclee pe care le au.

De exemplu, un Procesor Quad Core i5 poate gestiona 4 "thread"-uri simultan. Aceste thread-uri sunt folosite de software pentru a gestiona simultan mai multe comenzi.

Pe de alta parte procesoarele Intel Core i7 folosesc o caracteristica speciala numita "hyper - threading" pentru a ajunge peste numarul de nuclee pe care le au. Deci un procesor Intel Core i7 cu patru nuclee poate gestiona 8 thread-uri de date in acelasi timp.

Procesoarele cu hyper- threading pot sa-si dubleze numarul de thread-uri pe care le pot gestiona simultan.

Pentru procesarea rapida a sarcinilor de lucru

Perioada de timp cand laptopul trebuie sa se ocupa de comenzile intensive ale procesorului in acelasi timp - un procesor cu hyper-threading poate fi mai rapid. Un CPU fara hyper-threading ar putea avea nevoie sa puna in coada toate sarcinile pe care le are de indeplinit.

Acest lucru se intampla destul de rapid in mod normal, dar efectul cumulativ poate fi resimtit mai ales atunci cand lucrati la mai multe sarcini in acelasi tip sau cand rulati aplicatii intensive pe procesor.

Windows va detecta thread-urile suplimentare ca si nuclee fizice, iar soft-ul le va folosi ca atare, dar castigul de performanta reprezinta doar o fractiune din ceea ce va furniza un nucleu fizic suplimentar. Totusi, thread-urile suplimentare sunt utile mai ales in aplicatiile software consumatoare de resurse.

Data trecuta am vorbit despre diferentele dintre procesoarele Intel Core i5 si Intel Core i7. Azi continuam pe acelasi fir pentru a vedea daca se merita sa dati mai multi bani pe un laptop cu Intel Core i7 sau daca este mai istet sa economisiti bani si sa va multumiti cu un laptop Intel Core i5.

Intre cele doua tipuri de procesoare exista diferente daca vorbim despre ele in cazul desktopurilor, respectiv in cazul laptopurilor.

La desktopuri Intel Core i5 nu vine cu hyper-threading (HT), dar unele versiuni mobile au aceasta caracteristica, ceea ce permite modelelor respective cu procesoare dual core i5 sa gestioneze 4 thread-uri simultan.

Procesoarele Intel Core i5 de pe laptopuri vin in doua configuratii:

1. Dual Core cu HT si 2. quad core fara HT.

Diferenta dintre aceste doua tipuri de intel Core i5 consta in faptul ca procesoarele Quad sunt in general putin mai rapide. La fel procesoarele mobile intel Core i7 sunt disponibile in doua variante: dual core si quad core, dar ambele cu HT.

[caption id="attachment_5461" align="aligncenter" width="640"]Intel Core i5 vs Intel Core i7Intel Core i5 vs Intel Core i7[/caption]

Deci, care este diferenta dinte un i7 dual core mobil si un i5 dual core mobile daca amandoua au HT? Ei bine, procesoarele mobile i7 au dimensiune mai mare a cache-ului si de obicei sunt putin mai rapide cand vine vorba despre clock speed.

Quad Core-urile au uneori viteze mai mici decat cipurile dual core. Acest lucru este mai frecvent pe cipurile mobile care trebuie sa se plieze intr-o putere concentrata. Ce inseamna acest lucru? Un procesor dual core cu o viteza mare este mai bun decat un quad core cu o viteza mai mica (clock speed) in aplicatii ce nu folosesc mai multe nuclee.

Totusi, quad core-urile tind sa fie mai rapide in aplicatiile care necesita mai multe nuclee. Daca un quad core are mai multe nuclee si o viteza mai mare (clock speed), el va fi intotdeauna mai rapid.

Ar trebui sa cumparati un laptop cu i5 sau cu i7?

Asadat in ce tip de procesor ar trebui sa investiti?

Raspunsul depinde de nevoile dumneavoastra, dar pentru majoritatea utilizatorilro un Intel Core i5 ar trebui sa fie cea mai eficienta alegere.

Desi exista o multime de factori pentru determinarea performantei generale a sistemului, de cele mai multe ori un procesor Intel Core i5 nu va sfarsi prin blocarea performantelor zilnice. Majoritatea utilizatorilor, inclusiv gamerii gasesc ca un Intel Core i5 quad core este adecvat pentru ce au nevoie.

Un procesor Intel Core i7 are sens numai pentru utilizatorii carora nu le pasa ca platesc suplimentar pentru mai multa putere sau pentru cei care lucreaza cu programe extrem de exigente.