Laptopul tau face prea mult zgomot in ultima vreme?

Laptopul tau face prea mult zgomot in ultima vreme?

Un laptop zgomotos poate ascunde o problema hardware destul de grava. Laptopurile contin o varietate de componente in miscare, inclusiv platanele in miscare si capetele unitatile de hard disk, precum si ventilatoare de racire. In mod normal, aceste zgomote interne sunt relativ reduse ca intensitate, dar ocazional nivelul zgomotului laptopului poate creste prea mult. Daca laptopul devine brusc mai zgomotos decat de obicei asta poate insemna o problema iminenta cu o componenta defecta.

Zgomotul de ventilator

Zgomotul de ventilatorZgomotul de ventilator

Daca nivelul zgomotului creste brust, este posibil ca ventilatorul sa se miste mai repede pentru a disipa caldura. Incarcarea excesiva a procesorului sau a placii grafice sporeste automat temperatura. Daca folositi laptopul pentru jocuri 3D ce solicita foarte mult componentele, atunci exista mai sanse ca el sa se supraincalzeasca si automat ventilatorul va rula mai rapid, producand un zgomot mai intens. La fel, temperatura poate creste daca asezati laptopul pe o supracare care acopera o parte din orificiile carcasei. Incercati sa schimbati suprafata pe care asezati laptopul astfel incat acesta sa se poata reci in mod corespunzator.

Acumularea prafului

Acumularea prafuluiAcumularea prafului

Depozitarea excesiva de praf in interiorul carcasei poate determina un zgomot excesiv. Colectarea prafului pe procesor sau pe placa grafica reduce capacitatea de disipare a caldurii. Daca ventilatorul se imbiba de praf atunci el va produce mai mult zgomot si va functiona la turatie maxima. Opriti laptopul cel putin 10 minute pentru a permite componentelor sa se raceasca, apoi aspirati praful in rafale scurte din diferite unghiuri pentru a curata carcasa. Se inlocuiesc panel-urile de accesi si se reporneste laptopul.

Ventilatoare defecte

Daca dupa ce ati curatat laptopul zgomotul se aude in continuare, atunci problema ar putea fi din cauza unui ventilator defect. Ventilatoarele au un mecanism ce poate ceda.

Hard disk zgomotos

Nu toate zgomotele produse de laptop provin de la sistemul de racire. Unitatile de hard disk sunt prevazute cu platane de filare si capete de miscare si scriere. Aceste parti mecanice se pot defecta in timp. Daca observati un zgomot puternic sau un click de fiecare data cand laptopul incearca sa acceseze hard diskul, acesta poate fi un simptom de defectiune harware - mai ales daca detectati erori de date sau instabilitate de sistem. Faceti repede o copie de rezerva a datelor importante de pe unitate si veniti cu laptopul in service.