MacBook-ul tau este pe cale sa cedeze?

MacBook-ul tau este pe cale sa cedeze?

Zgomotele ciudate, socurile accidentale si temperatura ridicata sunt toate semne care pot arata ca ceva este in neregula cu un Macbook Pro.

In unele cazuri, un MacBook Pro va da semne precoce ale defectarii iminente a hdd-ului sau a altor componente. Acestea simptome sunt semnale de avertizare si sunteti cumva indemnat sa faceti copii de siguranta inainte de a se produce defectiunea. Atat laptopurile vechi, cat si cele noi pot suferi defectiuni hardware, care daca sunt ignorate pot ajunge sa fie ireparabile. Deci daca observati semne de avertizare cu privire la posibile defectiuni, luati imediat masuri pentru a evita pierderea datelor importante.

Zgomote ciudate din zona hard diskului

Hard disk-urile standard din MacBook Pro-uri sunt prevazute cu discuri rotative de mare viteza pentru stocarea fisierelor. Ori de cate ori deschideti un fisier, laptopul va cerceta prin aceste discuri pentru localizarea fisierului dorit. Totusi, aceste discuri se pot disloca sau se pot alinia gresit, provocand sunete mecanice puternice, clicuri sau zgomote ca de zgarietura. Daca bucatile de hdd care contin datele dumneavoastra se zgaraie este posibil sa va pierdeti informatiile. Faceti copii de siguranta conectand MacBook-ul Pro la un hdd extern. Deschideti Machine Time din bara de instrumente si faceti click pe Back Up Now. In cazul in care computerul incepe sa emita un semnal sonor in timpul pornirii sau alte zgomote mecanice ciudate, opriti-l imediat si programati o vizita la service. Tehnicienii din service pot testa laptopul si pot evalua daca hdd-ul este pe cale sa pice complet.

Caldura excesiva

In cazul in care laptopul pare neobisnuit de fierbinte la atingere, opriti-l si veniti cu el in service. Acest lucru poate fi un simptom al unei probleme legate de ventilator sau baterie. MacBook Pro-ul vine cu ventilatoare de racire integrate, astfel inca laptopulsa functioneze la o temperatura corespunzatoare. Praful sau deteriorarile hardware pot determina oprirea activitatii ventilatoarelor, ceea ce poate duce la supraincalzire si defectiuni hardware. Uneori, caldura este generata de o baterie litiu-ion umflata, care poate pune presiune asupra componentelor. Puteti preveni umflarea bateriei si defectiunile prin utilizarea laptopului in medii mai racoroase (sub 30 de grade Celsius).

Inchidere neasteptata sau repornire

Daca laptopul se opreste brusc, este posibil sa existe probleme cu alimentarea. Testati diferite cabluri de alimentare pentru ca e posibil sa fie problema cu incarcatorul. Repornirea brusca poate fi un simptom al prafului sau al unei de defectiuni hardware. Un tehnician de la service-ul de laptopul poate face teste amanuntite pentru determinarea cauzei manifestarii simptomelor.

Laptopul "ingheata" in timpul pornirii

Este vorba despre acel "freezing" cand MacBook Pro nu trece mai departe de ecranul de start. Unitatea hdd poate sa contina fisiere corupte sau pot exista defectiuni harware la nivelul componentelor. Puteti incerca sa reparati discul tinand apasata tasta Option in timpul pornirii si folosind aplicatia Disk Utility. Cu Disk Utility puteti sterge complet hdd-ulsi puteti elimina un fisier corupt de pornire. Daca problema este de natura harware atunci ar trebui sa mergeti in service si sa aflati ce componente necesita reparatie sau inlocuire.