Nu se mai incarca laptopul. Ce e de facut?

Nu se mai incarca laptopul. Ce e de facut?

Ai conectat laptopul la incarcator, si totusi bateria ta ramane la 0%. Mai jos iti vom prezenta cativa pasi pentru a verifica unde este problema ta, si cum o poti rezolva.

 

Verifica toate cablurile vizibile

 

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca toate cablurile sunt conectate corespunzator, atat in laptop, cat si in priza sau adaptorul incarcatorului. Posibil sa se fi impiedicat cineva de cablu si sa nu fie inserat bine.

 

Scoate bateria din laptop

 

Acum trebuie sa determini daca bateria functioneaza sau nu. In cazul in care bateria laptopului tau este detasabila (externa), pur si simplu trebuie sa o scoti din lacasul ei.

Bineinteles ca aceasta operatiune de scoatere a bateriei trebuie facuta avand laptopul inchis si deconectat de la sursa de curent.

Odata indepartata bateria tine apasat butonul Power cateva secunde, apoi conecteaza incarcatorul laptopului si incearca sa il pornesti.

Daca a pornit inseamna ca problema laptopului tau este bateria, si este necesar sa o inlocuiesti.

In cazul in care bateria nu este detasabila (interna) iti recomandam sa vizitezi un service pentru aceasta verificare, pentru a nu cauza si alte probleme.

Nu se mai incarca laptopul

 

Asigura-te ca folosesti incarcatorul potrivit

 

Intai asigura-te ca introduci mufa incarcatorului in portul potrivit. Multe laptopuri au un singur port evident, insa laptopurile mai noi au port USB-C, si e posibil sa nu il alegi pe cel potrivit.

De asemenea trebuie sa verifici daca incarcatorul tau este potrivit, avand in vedere Wattajul de care are nevoie laptopul tau. In special la incarcatoarele tip USB-C poti intampina aceasta problema.

 

Verifica eventuale deteriorari

 

Chiar daca mai devreme ai verificat cablurile, acum este cazul pentru o inspectie amanuntita. Trebuie sa vezi daca exista vreo portiune de cablu innodat, sau daca adaptorul miroase a ars. In cele din urma verifica portul de incarcare din laptop, sa nu exista urme de mizerie sau carcasa sparta in zona respectiva.

Nu se mai incarca laptopul

 

Prea multe programe

 

Exista posibilitatea ca neincarcarea bateriei sa nu fie de ordin hardware. Daca utilizezi laptopul intens, bateria nu poate fi incarcata in timp util. De exemplu laptopul se incalzeste prea tare, ventilatoarele au nevoie de mai multa putere pentru a-l raci, astfel utilizand mai mult bateria. Daca ai prea multe programe si procese de sistem ruland, si suspectezi ca ele ar putea fi problema, deschide Task Manager si inchide cateva aplicatii, sau opreste laptopul si lasa-l sa isi revina.

Nu se mai incarca laptopul

 

Verifica optiunile bateriei

 

O alta problema software ar putea aparea. Deschide Settings > System > Power & sleep si verifica setarile Additional power settings din partea dreapta a ecranului. Apoi da click pe Change plan settings si pe Change advanced power settings daca vrei sa vezi ce optiuni ai. Cel mai simplu e sa dai click pe Restore default settings for this plan care va reseta setarile bateriei.

Nu se mai incarca laptopul

 

Updateaza sau reinstaleaza driverele bateriei

 

Din moment ce bateria este un dispozitiv extern, Windows are nevoie de anumite drivere pentru a functiona corespunzator.

Acceseaza Device Manager, apoi sectiunea Battery. Aici ar trebuie sa vezi 2 elemente: Microsoft AC Adapter si Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery.

Nu se mai incarca laptopul

Pentru a updata driverul este suficient sa dai click dreapta, apoi sa alegi Update driver. Exista posibilitatea sa nu existe vreo versiune noua, dar nu strica sa incerci.

Daca la update nu se intampla nimic, alege Uninstall device. Driverul se va reinstala automat la repornirea laptopului.

 

Incearca un alt incarcator

 

Pana acum ai incercat diverse variante, si totusi laptopul tau nu se incarca. O ultima solutie este sa achizitionezi un incarcator identic pentru a verifica daca se incarca.

 

 

Daca nici una din solutiile prezentate mai sus nu functioneaza, inseamna ca problema ta este in interiorul laptopului, cel mai probabil pe placa de baza.

In acest caz este necesar sa vizitezi un service de laptopuri pentru a se interveni in mod profesionist.