O scurta istorie a virusilor informatici: din anii 1970 pana in prezent

O scurta istorie a virusilor informatici: din anii 1970 pana in prezent

ꙮ Care a fost primul virus informatic? Cum au evoluat? Reprezinta virusii o mare amenințare pentru viitor?

ꙮ Chiar daca nu esti pasionat de tehnologie, ai auzit de virusi informatici. Dar cand a inceput epoca virusilor informatici?

ꙮ Cat de departe au ajuns virusii de atunci? Si la ce ar trebui sa ne asteptam de la virusi in viitor?

 

 

Care a fost primul virus informatic?

 

O scurta istorie a virusilor informatici: din anii 1970 pana in prezent

 

Primul virus informatic a aparut in 1971, sub numele de „Creeper”. Cu toate acestea, acest virus a fost creat intr-un mediu controlat si a servit drept test pentru a determina daca a fost posibil sa se realizeze un program de auto-replicare. Capacitatea cea mai notabila a virusilor este auto-replicarea, asa ca Creeper a fost primul exemplu al unui astfel de program.

 

Dar stim cu toții ca majoritatea virusilor au intenții mult mai rau intenționate. Primul tip de virus care se potriveste acestei descrieri a fost cunoscut sub numele de „Elk Cloner”.

 

Elk Cloner a fost primul virus de computer descoperit „in salbaticie”. Cu alte cuvinte, a fost primul virus gasit intr-un mediu necontrolat. Acest virus a fost creat de un elev de liceu de 15 ani pe nume Rich Skrenta pe un computer din seria Apple II in 1982.

Elk Cloner este un virus din sectorul de boot, ceea ce inseamna ca o copie a acestuia este plasata in memoria computerului atunci cand este introdusa o discheta infectata. Cu alte cuvinte, virusul nu are nevoie de permisiunea utilizatorului pentru a se replica. In timp ce Skrenta a inceput sa raspandeasca virusul printre prietenii sai ca o farsa, virusul s-a multiplicat si a scapat de sub control.

 

Desi Elk Cloner nu a fost un virus urias si nu a facut niciun rau dispozitivelor infectate, este primul utilizat in afara unui mediu de cercetare controlat.

 

Un alt virus, cunoscut sub numele de „BRAIN”, este, de asemenea, considerat de mulți ca fiind primul virus informatic. Brain a aparut la cațiva ani dupa Elk Cloner si a fost produsul muncii a doi frați pakistanezi. Basit si Amjad Farooq Alvi au creat Brain pentru a-i impiedica pe alții sa-si copieze software-ul.

La fel ca Elk Cloner, Brain a folosit dischete pentru a infecta dispozitivele. Si, ca si Elk Cloner, Brain a scapat de sub controlul creatorilor sai. Nici acesta nu a fost un virus foarte periculos, dar a jucat un rol in deschiderea drumului pentru programele viitoare.

 

Care este cel mai mare virus de computer?

 

 

Exista diferiți virusi informatici care au fost numiți cei „mai mari”, dar Mydoom se evidențiaza ca fiind cel mai general acceptat candidat.

 

Virusul Mydoom (cunoscut si ca W32.MyDoom@mm, Novarg, Shimgapi si Mimail.R) a adus in genunchi industria securitații cibernetice, infectand aproximativ jumatate de milion de computere la nivel global. Mydoom a fost vazut pentru prima data infectand computere in ianuarie 2004. Dar acesta a fost doar inceputul. In luna urmatoare, Mydoom s-a raspandit foarte mult in atasamente printr-o campanie de e-mail rau intenționata, provocand daune in valoare de milioane de dolari.

 

La inceputul anilor 2000, protecția securitații cibernetice nu era la fel de avansata ca in prezent, ceea ce a facut ca un virus precum Mydoom sa treaca de la computer la computer mult mai usor. Odata ce un computer a fost infectat cu Mydoom, acesta ar putea fi transformat intr-un dispozitiv zombi. Dispozitivele zombie pot fi controlate de la distanța de catre atacatori. Mai multe dispozitive zombie formeaza o rețea bot, care poate fi apoi folosita in atacurile DDoS.

Mydoom si-a ridicat capul si in ultimii ani. ZDNET a raportat ca, chiar si in 2019, Mydoom era inca folosit in atacuri de phishing , aratandu-ne din nou cat de mult succes a avut in randul actorilor rau intenționați.

 

Cum au evoluat virusii informatici?

 

De cand a fost creat primul virus informatic in anii 1970, multe s-au schimbat. Pe masura ce tehnologia avanseaza, infractorii cibernetici au gasit noi modalitați de a exploata dispozitivele si de a pacali victimele.

Conform standardelor actuale, primii virusi informatici sunt considerați a fi de baza. Desigur, utilizarea unei dischete pentru a infecta dispozitivele nu mai este fezabila, deoarece marea majoritate a computerelor nici macar nu au o intrare pentru dischete. Deci, pe masura ce computerele au evoluat, virusii au evoluat odata cu ele.

Deoarece virusii sunt construiți pe baza de cod, codul in sine este cel care ii determina capacitatea si complexitatea. Cu toate acestea, virusii informatici care au purtat razboi impotriva dispozitivelor in anii 2000 sunt oarecum un lucru din trecut. Dar de ce este acesta cazul?

 

 

Astazi, virusii nu sunt singurele programe care ne amenința securitatea cibernetica. Acum, alte tipuri de malware sunt utilizate in mod obisnuit pentru a fura date, a monitoriza activitatea si a accesa fonduri.

 

Spre deosebire de virusi, programele malware nu se auto-replica. Dar acest lucru nu le face mai puțin un pericol. Ransomware, spyware si troieni sunt toate forme populare de malware care pot provoca o cantitate mare de daune. De exemplu, atacurile ransomware au fortat companiile sa plateasca rascumparari de mai multe milioane de dolari pentru returnarea datelor lor furate sau criptate.

 

Rețineți ca virusii sunt uneori considerați ca fiind in categoria programelor malware, deoarece „malware” este un termen general pentru o mulțime de diferite programe rau intenționate.

 

Virusii sunt, de asemenea, destul de elementari in structura lor. Aceste programe au reprezentat o forma rudimentara de codare rau intenționata, marea majoritate urmand un script foarte asemanator. In plus, virusii necesita un program gazda pe care sa se poata replica. Acesta nu este cazul multor tipuri de malware, ceea ce le face mai versatile.

 

Datorita apariției acestor diverse programe malware, virusii au trecut oarecum pe planul secundar. Aceasta scadere a popularitații a fost alimentata si de imbunatațirea software-ului antivirus. Virusii sunt destul de usor detectabili si, prin urmare, evitabili, atunci cand se utilizeaza software antivirus modern, ceea ce face ca rata de succes a acestora sa fie mult mai mica.

 

Unele alte programe malware, pe de alta parte, sunt concepute pentru a evita detectarea antivirus, facandu-le mai sigure pentru infractorii cibernetici.

 

Asta nu inseamna ca virusii aparțin in totalitate trecutului. Virusii exista si astazi si pot cauza probleme victimelor. Dupa cum s-a menționat anterior, se presupune ca virusul Mydoom a fost folosit intr-o campanie de phishing chiar in 2019. Dar multe dintre cele mai notabile atacuri de virus au avut loc la inceputul secolului XXI. De atunci, alte programe au luat conducerea.

 

Viitorul virusilor informatici

 

O scurta istorie a virusilor informatici: din anii 1970 pana in prezent

 

Se pare ca virusii informatici s-au demodat inca din perioada lor de glorie din anii 2000.

 

In orice caz, virusii au aratat lumii ca telefoanele si computerele noastre sunt vulnerabile la atacuri. De cand a aparut primul virus raspandit in anii 1980, am parcurs un drum lung, iar tehnologia moderna de securitate cibernetica a devenit experta in eliminarea acestor programe rau intenționate de baza.

 

Este probabil ca si alte tipuri de amenințari cibernetice, cum ar fi ransomware si troieni, sa iasa pe scena in anii 2030 si s-ar putea sa vedem ca noi tipuri de malware vor aparea pe masura ce anii trec. La urma urmei, exista o legatura clara intre progresul computerelor si progresul programelor rau intenționate.

 

Este probabil ca inteligența artificiala sa joace un rol important in amenințarile la adresa securitații cibernetice , invațarea automata oferind atacatorilor idei, cai si ținte noi. O alta tehnologie emergenta, cunoscuta sub numele de calcul cuantic, poate fi, de asemenea, valorificata in mod rau intenționat de infractorii cibernetici, desi este greu de stiut ce ne rezerva viitorul.

 

Virusii ne-au invațat multe lecții

 

Desi virusii au disparut din utilizarea curenta a criminalitații cibernetice astazi, nu trebuie sa uitam ce am putut invața prin prezența lor in trecut. Programele antivirus pot acum detecta si pune in carantina majoritatea virusilor, un lux de care nu ne-am putut bucura intotdeauna. Criminalitatea cibernetica a trebuit sa inceapa de undeva si se poate spune ca virusii au stat la origine.