Obiceiuri de browsing sigure pentru parinti

Obiceiuri de browsing sigure pentru parinti

Cum sa folositi Internetul in siguranta?

Chiar si cei mai priceputi parinti in ale tehnologiei ar putea sa nu cunoasca anumite instrumente si strategii pentru siguranta copiilor in mediul online. Mai nou copiii invata de la o varsta foarte frageda ca Internetul ofera informatii si resurse nelimitate. Din nefericire, exista si o parte mai putin placuta a Internetului de care parintii isi doresc sa-i protejeze pe cei mici. Iata trei modalitati de a va bucura de Internet fara a pune in pericol siguranta si integritatea copiilor dumneavoastra.

1. Conectati-va cu atentie.

Invatati-i pe cei mici sa nu deschida, sa nu raspunda si sa nu dea click pe emailurile sau mesajele primite de la persoane sau site-uri pe care nu le cunosc. Copiii suficient de mari pentru a avea o adresa de email proprie sau pentru a selecta site-urile web preferate trebuie sa fie informati cu privire la amenintarea din partea virusilor, escrocilor si hackerilor. Expeditorii necunoscuti ar putea sa-i expuna pe copiii minori la continut online inadecvat sau ar putea trimite un virus sau program malware pe dispozitiv, ceea ce inseamna automat un risc crescut pentru datele dumneavoastra de pe laptop sau calculator. Incurajati copiii sa fie foarte precauti atunci cand intra pe site-uri gratuite de jocuri online sau de grafica, pentru ca virusii sunt foarte problematici si bine ascunsi in site-urile destinate tinerilor.

Exista mai multe resurse online, inclusiv videoclipuri, care va pot ajuta sa discutati cu cei mici despre siguranta pe internet.

2. Folositi functia de cautare sigura.

Majoritatea browserelor ofera optiunea de a cenzura continutul neadecvat din rezultatele cautarii utilizatorilor tineri. Google are o optiune din Setting pentru a filtra rezultatele tinand cont de continut. Exista de asemenea, optiuni independente de browser, cum ar fi Safe Search Kids pentru un nivel de siguranta suplimentar.

3. Monitorizarea activitatii online.

Parintii ar trebui sa se asigure ca au acces si monitorizeaza frecvent toate platformele pe care le utilizeaza un copil. In plus fata de conturile si parolele de urmarire manuala, dispozitivele si soft-ul pot ajuta la mentinerea sigurantei caminului dumneavoastra. Unele programe permit parintilor sa monitorizeze comportamentul online si sa stabileasca limite bazate pe varsta, timp si platforma. Parintii pot seta orele pentru ca dispozitivul WIFI sa se opreasca si sa revina. Si bineinteles, puteti sa va faceti propriile dispozitive scutite de restrictiile stabilite pentru copii.

Navigare sigura pe internet pentru a va proteja datele

La fel ca in offline, exista multe capcane si riscuri potentiale pentru copiii care intra pe Internet. Pe masura ce copiii exploreaza avantajele internetului, ei pot invata si modalitati prin care pot ramane in siguranta in mediul online. Prin predarea obiceiurilor sigure de navigare online va asigurati ca dumneavoastra si copiii dumneavoastra mentineti integritatea datelor si informatiilor personale (departe de amenintarile cibernetice).