Partitii primare, extinse si logice

Partitii primare, extinse si logice

O partitie poate fi considerata ca si o diviziune sau o parte a unui hard disk real. O partitie este de fapt o separare logica de intreaga unitate, dar este vizibila ca o sectiune ce creaza mai multe unitati fizice.

Exista cativa termeni asociati cuvantului "partitie" - de exemplu o partitie poate fi primara, activa, extinsa sau logica. Vom discuta mai departe despre acestea.

Partitiile se mai numesc uneori si partitii de disk.

In Windows, partionarea de baza a unui hard disk se face prin intermediul utilitarului Disk Management. Intr-un articol postat de curand pe blog explicam pe larg care sunt pasii de urmat pentru a partitiona hard diskul in Windows.

Gestionarea avansata a partitiilor, cum ar fi extinderea sau micsorarea acestora, precum si mixarea lor, nu se poate face in Windows, dar se poate face cu un soft special de gestionare a partitionarii.

Partitii primare, extinse si logicePartitii primare, extinse si logice

Partitii primare, extinse si logice

Orice partitie care are instalat un sistem de operare se numeste partitie primara. Tabla de partitii a unei inregistrari principale de bootare permite pana la 4 partitii primare pe un singur hard disk.

Desi pot exista 4 partitii primare, ceea ce inseamna un total de patru sisteme de operare diferite ce pot fi incarcate de pe patru dispozitive separate pe acelasi hard disk, in practica se foloseste o partitie "activa" la un moment dat. Este partitia cu sistemul de operare implicit. Aceasta partitie poarta denumirea de partitie activa.

O singura partitie din cele patru partitii primare poate fi desemnata ca si partitie extinsa. Aceasta inseamna ca un laptop poate avea pana la patru partitii primare sau trei partitii primare si o partitie extinsa. O partitie extinsa nu poate stoca date de una singura. In schimb, o partitie extinsa se refera un container ce detine alte partitii cu date, ce se numesc partitii logice.

Nu exista o limita a numarului de partitii logice pe care sa le poata contine un disk, dar acestea tin doar de datele utilizatorului, nu de sistemele de operare ca partitii primare. O partitie logica este ceea ce ati creat pentru a salva filme, soft-uri, fisiere de programe etc.

De exemplu, un hard disk va avea in general o partitie primara, activa cu Windows instalat si apoi una sau mai multe partitii logice cu alte fisiere cum ar fi documente, filme si date personale. Evident acest lucru difera de la un laptop la altul.