Placi video pe laptopuri - branduri si modele

Placi video pe laptopuri - branduri si modele

Branduri si modele de placi video pentru laptopuri

Quadro, GeForce, Radeon, HD Graphics, Iris - cine poate intelege toate aceste nume? Nu o sa ne referim la istoricul din spatele fiecarui brand, dar atunci cand cumparati un laptop este recomandat sa stiti ce placa video are. De exemplu, seria Quadro de la Nvidia se refera la placile video pe care le regasim pe laptopurile tip Workstation. In schimb seria GeForce GTX se refera la seria curenta de jocuri/ medii de procesoare multimedia pe care cei mai multi utilizatori o cunosc deja.

Procesoarele grafice AMD poarta de obicei numele de Radeon urmat de un prefix, care desemneaza performanta cipului. De exemplu, sufixul R9 reprezinta seria de inalta performanta de la AMD, in timp ce R7 este seria mijlocie. R5 si R3 se refera la cipurile entry-level ale companiei. Litera M plasata inainea celui de-al doilea grup de numere, reprezinta mobilitatea si indica faptul ca cipul este destinat dispozitivelor mobile, cum ar fi laptopurile si tabletele. Cu toate acestea, pentru seria 400, generatia actuala, AMD a renuntat la litera M si a etichetat fiecare cip din seria RX indiferent de capacitatea de performanta.

Urmatorul numar indica generatia - cu cat numarul este mai mare, cu atat generatia procesorului grafic este mai noua. Urmatoarea cifra corespunde nivelului de performanta - numarul cel mai mare reprezinta un nivel de performanta superior. Ultimul numar din serie reprezina numarul reviziei. Iar daca la sfarsitul denumirii procesorului grafic se afla un X, inseamna ca acel laptop are cea mai rapida versiune a procesorului grafic original.

Spre deosebire de procesoare, placile video de la Intel nu urmeaza conventia numelui din serie. Acest lucru inseamna ca, desi compania tocmai a lasant procesoarele Kaby Lake de la generatia a 7-a, placile video incorporate corespunzatoare sunt numerotate cu coduri de numere tip 600 (de exemplu Intel HD Graphics 620) si nu 700 cum am fi fost tentati sa credem. Cu cat numarul acesta este mai mare, cu atat procesorul grafic este mai puternic.