Poate fi corupt un BIOS? DA. Iti vom arata 3 variante

Poate fi corupt un BIOS? DA. Iti vom arata 3 variante

RECOMANDARI CHEIE

Da, BIOS-ul poate fi corupt ca orice alta componenta. Fiti atenti la semne precum esuarea pornirii sistemului de operare, opriri aleatorii si BSOD.

Problemele CMOS pot duce la coruperea BIOS-ului. Virusii, supratensiunile si actualizarile nereusite sunt cauze comune.

Coruperea BIOS afecteaza procesul POST, blocand pornirea sistemului de operare si impiedicand diagnosticarea sistemului. Fiti constienti de semne si cauze.

 

BIOS-ul computerului dumneavoastra joaca un rol crucial in functionarea acestuia. Fara BIOS-ul instalat si activ, sistemul de operare al computerului dvs. nu poate comunica cu hardware-ul conectat, ceea ce face imposibila functionarea normala. BIOS-ul fiind un element atat de important, merita sa stiti daca sau cum poate fi corupt si care sunt semnele coruptiei BIOS-ului.

 

BIOS-ul dvs. poate fi corupt?

 

Poate fi corupt un BIOS? DA. Iti vom arata 3 variante

 

Pe scurt, da. BIOS-ul dvs. poate deveni corupt ca orice alta componenta cruciala a computerului dvs.

 

Daca BIOS-ul dvs. a fost corupt, nu veti primi un simptom ciudat si neobisnuit. Un BIOS esuat are un impact urias asupra computerului dvs., asa ca veti observa problema imediat. Exista cateva semne posibile de coruptie a BIOS-ului de care trebuie sa tineti cont, inclusiv:

 

  • Pornirea sistemului de operare a esuat
  • Opriri aleatorii
  • Ecranul albastru al mortii (BSOD)
  • Mesaje de eroare POST
  • Computerul porneste si apoi se opreste

 

Problemele cauzate de un BIOS corupt afecteaza POST-ul computerului. Testarea automata la pornire (POST) este un proces de pornire pe care il efectueaza computerul pentru a evalua diagnosticele cheie ale sistemului. Chiar inainte ca sistemul de operare sa fie pornit, are loc POST. Fara acest proces, componentele PC-ului dvs. nu pot fi verificate pentru probleme, iar pornirea sistemului de operare va fi blocata.

 

Ce cauzeaza coruperea BIOS?

 

Setarile firmware-ului BIOS sunt stocate in CMOS, un mic cip gasit pe placa de baza a unui computer. Problemele cu CMOS pot duce la probleme cu BIOS-ul, asa ca este important sa retineti ca aceste doua elemente sunt direct legate. Cauzele enumerate mai jos afecteaza adesea CMOS-ul mai intai, ceea ce, la randul sau, provoaca coruperea BIOS-ului.

 

1.Virusi si programe malware

Virusii si programele malware nu afecteaza doar programele software de pe computer; pot afecta si hardware-ul. Anumiti virusi si programe malware se pot ascunde in firmware-ul BIOS si sunt special concepute pentru a cauza probleme de pornire dupa infectie (cunoscuta sub numele de infectie persistenta cu bootkit sau rookit).

 

Sa luam, de exemplu, virusul Cernobil Windows. Acesta a fost primul virus care a afectat in mod specific componentele hardware, aparut la sfarsitul anilor 90. Prin suprascrierea functiilor cruciale si coruperea BIOS-ului, virusul Cernobil a cauzat probleme critice in computerele infectate.

Virusii bazati pe BIOS sunt adesea proiectati pentru a afecta bootloader-ul unui computer, software-ul care va incarca sistemul de operare la pornire. Malware si bootkit-urile bazate pe BIOS sunt concepute pentru a fi mai greu de detectat, cum ar fi MoonBounce, dar este important de retinut ca malware-ul si virusii creati pentru a infecta BIOS-ul sunt destul de rari.

 

2.Surplus de putere

 

Poate fi corupt un BIOS? DA. Iti vom arata 3 variante

 

Surplusurile de curent pot cauza o serie de probleme cu computerul, inclusiv coruperea BIOS-ului. Surplusurile de putere pot dura mai putin de o secunda, dar pot dauna mult computerului. Daca sursa de alimentare a computerului dvs. este intrerupta intr-un fel (de exemplu, printr-o intrerupere a curentului sau o problema de cablu), poate aparea o supratensiune, in care o cantitate excesiva de electricitate trece prin dispozitiv. Acest lucru poate deteriora componente importante, inclusiv BIOS-ul.

 

Cu toate acestea, este important de retinut ca coruperea BIOS-ului prin supratensiune va aparea probabil numai daca supratensiunea are loc in timpul unei actualizari BIOS.

 

3.Actualizare BIOS esuata

 

Deoarece BIOS-ul dvs. este firmware, nu hardware, acesta poate fi actualizat pentru o performanta imbunatatita. Efectuarea unei actualizari BIOS poate elimina erorile, poate imbunatati securitatea si stabilitatea si poate creste compatibilitatea hardware-ului.

 

Daca BIOS-ul dvs. trece printr-o actualizare, dar procesul esueaza, aceasta poate duce la coruperea firmware-ului. O actualizare esuata poate fi cauzata cel mai frecvent de o intrerupere a curentului sau de o supratensiune (dupa cum s-a mentionat mai sus), dar alti factori, inclusiv eroarea umana, pot juca, de asemenea, un rol.

 

BIOS-ul dvs. nu este incoruptibil

 

BIOS-ul PC-ului dumneavoastra este vital pentru functionarea normala, dar este, din pacate, vulnerabil la esec si corupere. Este important sa fiti constienti de modul in care BIOS-ul poate fi corupt, precum si de cele mai comune semne care indica faptul ca a avut loc corupere.