Pozitia corecta in fata calculatorului si a laptopului

Pozitia corecta in fata calculatorului si a laptopului

Petreci multe ore pe zi în fața computerului?  Scaunul pe care stai este potrivit pentru munca pe care o faci? 

Daca nu ti-ai pus niciodata aceste intrebari sau altele de acelasi fel, poate ar fi timpul s-o faci. Pentru ca postura incorecta din fata computerului isi va pune amprenta, mai devreme sau mai tarziu, asupra starii tale de sanatate. Trebuie sa recunosti, petreci multe, prea multe ore pe zi pe un scaun, fie ca lucrezi sau mergi cu masina, iar corpul uman nu este adaptat la activitatile pe care astazi le facem sezand.

 

Primul semn de alarma pe care corpul il transmite este disconfortul, iar multe persoane nu il baga in seama. Dupa aparitia disconfortului incep durerile la nivelul coloanei si al articulatilor. Atunci cand apar durerile inseamna ca trebuie sa ne prezentam la un medic de specialitate pentru un examen clinic si paraclinic adecvat, prin care se pot evita evolutia si dezvoltarea problemelor articulare.

 

O pozitie corecta de stat la calculator este de a fi asezat pe un scaun ajustabil prin care putem adopta o postura cat mai dreapta a coloanei vertebrale, umerii sa fie relaxati, genunchii flexati la 90 de grade si gleznele la 90 de grade, indreptate inainte.

 

Pozitia corecta in fata calculatorului si a laptopului

 

O postura corecta asigura confort organismului prin reducerea zonelor de stres, a durerilor de la nivelul gatului, umerilor si spatelui, impiedicand totodata deformarea coloanei vertebrale si aparitia cifozei.

Mainile trebuie sa fie mentinute intr-o pozitie corecta ca sa nu ne afecteze articulatiile, umerii sa nu fie incordati si ridicati, bratele sprijinite pe manerelele scaunului si sa fie pe aceeasi linie cu antebratele, iar pumnii nu trebuie sprijiniti pe o suprafata dura pentru ca in timp din cauza presiunii continue poate sa apara sindromul de tunel carpian. Se pot folosi suporturi din silicon pe care sa sprijinim pumnii pentru a reduce zonele de stres de la nivelul nervului median.

 

Statul cu laptopul in brate in aceeasi pozitie pentru mai multe ore si mai ales intr-una incorecta, cum ar fi statul intins pe canapea si capul intins spre stanga sau dreapta, duce la aparitia durerilor la nivelul gat.

 

De asemenea, daca folosim laptopul pozitionandu-l pe picioare, mentinem coloana vertebrala incovoiata, provocand diferite afectiuni la nivelul vertebrelor.

 

Pentru a evita aceste dureri se recomanda mentinerea unei posturi corecte chiar si atunci cand lucram de acasa sau cand ne relaxam.

 

Pozitia corecta in fata calculatorului si a laptopului

 

Sfaturi pentru indreptarea pozitiei

Pozitia spatelui: Atunci cand lucrezi la birou, spatele trebuie sa fie drept si lipit de spatar. Daca nu ai un scaun ergonomic, poti folosi un suport pentru sustinerea zonei lombare, care poate fi fixat pe spatar. Postura corporala in unghi de 90 de grade a fost multa vreme considerata corecta. 

Destul de recent insa, comunitatea stiintifica a ajuns la concluzia ca postura in unghi drept exercita presiune asupra coloanei vertebrale și poate cauza dureri de spate. Pozitia in care spatele formeaza un unghi de 135 de grade cu coapsele exercita o presiune mai redusa. Se recomanda aceasta pozitie in perioadele de relaxare de la birou. Pentru timpul de munca este suficient sa tii spatele drept. Trebuie sa tragi umerii in spate si sa tii posteriorul cat mai aproape de marginea scaunului. 

Indoirea coatelor: Foarte important este sa tii coatele intr-un unghi de 90 de grade fata de corp. De asemenea, antebratele si mainile trebuie sa fie in linie dreapta, pentru ca in acest fel iti protejezi incheieturile.

Unghiul de indoire a genunchilor: Pentru a avea pozitia corecta, trebuie ca genunchii sa se afle la un nivel putin mai jos fata de cel al coapselor. In plus, ar fi bine sa existe 2 – 3 centimetri intre spatele genunchilor si marginea scaunului.

Pozitia corecta a gatului: Regula este simpla, urechile trebuie sa fie aliniate cu umerii. 

Distanta fata de monitor: Distanta corecta fata de monitor este de 40 – 50 centimetri, dar aceasta poate diferi in functie de inaltimea si pozitia monitorului. Nu trebuie decat sa ai coatele, încheieturile si gatul intr-o pozitie corecta, iar distanta fata de monitor se regleaza de la sine. 

 

Pozitia corecta in fata calculatorului si a laptopului

 

Cum folosesti lumina

Pozitia corecta nu se limiteaza numai la postura corporala. Atunci cand lucrezi cu echipamente precum laptopul sau computerul, este important sa iti ajustezi pozitia si in functie de contactul cu monitorul sau ecranul.

Lumina, fie naturala, fie artificiala trebuie sa vina din partea laterala a ecranului, nu din fata sau din spatele acestuia. Pentru a-ti proteja si ochii, nu numai spatele, trebuie sa te feresti de lumina foarte intensa, iar ecranul trebuie plasat la o distanta de 50-70 centimetri fata de ochi. Lampa de birou trebuie de asemenea pozitionata in asa fel incat lumina sa vina din laterala, iar sursa luminoasa sa nu-ti bata direct in ochi.

 

Cum deprinzi postura corecta la birou – Recomandari

Postura corecta la birou se invata, este nevoie de timp si de multa determinare pentru a te bucura de beneficiile ei. Iata cateva sugestii pe care le poti pune in practica:

  • seteaza un reminder pe telefon la fiecare 30 de minute ca sa-ti verifici pozitia corporala; 
  • foloseste o centura de corectare a spatelui. O poti folosi pe durate scurte, de 30 de minute, zilnic, vreme de cateva saptamani; 
  • fa exercitii fizice pentru intarirea musculaturii (genuflexiuni, abdomene sau plansa); 
  • inlocuieste biroul cu o masa de lucru care are o extensie speciala pentru tastatura, pentru a-ti relaxa umerii si antebratele in timp ce tastezi, fara a pune presiune asupra incheieturilor; 
  • foloseste casti atunci cand vorbesti la telefon, pentru a-ti elibera mainile si pentru a reduce tensiunea musculara;
  • fa pauze scurte de 1-2 minute la fiecare 20-30 de minute. In fiecare ora ia o pauza de 10 minute in care sa te misti;
  • nu manca in fata computerului.

 

Pentru a-ti mentine sanatatea si a urma in conditii bune activitatea, alege cu grija un scaun de birou si nu uita sa intrerupi lucrul prelungit din fata calculatorului facand multe pauze mai scurte sau chiar mai lungi. Nu uita sa te plimbi, sa-ti odihnesti ochii, fa cateva exercitii de fitness acasa, iar noile obiceiuri vor intra foarte repede in rutina, imbunatatindu-ti viata.