Ce procesor sa aleg pentru laptopul meu ?!

Ce procesor sa aleg pentru laptopul meu ?!

Procesorul reprezinta creierul unui laptop. Este cea mai importanta componenta in ceea ce priveste performanta. Un procesor mai rapid va ajuta sa jonglati mai rapid cu fisierele, sa navigati facil prin multiple pagini web, sa jucati si sa editati (la fel de repede) fotografii si videoclipuri. Totusi, este interesant de stiut ca un procesor mai puternic consuma bateria mai repede.

Daca vreti sa cumparati un laptop, veti observa probabil ca numele procesorului este printre primele informatii listate in titlul produsului. Dar daca vedem doar numele procesorului, fara alte detalii, este posibil sa nu stim cu adevarat ce vom obtine pentru pretul platiti. Oare un laptop Intel Core i7-7Y75 este mai rapid decat un Intel Core i5-8250U? Si totusi, oare de ce procesor aveti nevoie de fapt?

Azi si in zilele urmatoare vom aborda acest subiect controversat pentru anumiti utilizatori: procesoarele disponibile pe laptopuri.

Daca o sa va uitati rapid peste cateva modele de laptopuri de pe un site de echipamente IT o sa observati imediat ca cele mai multe laptopuri au procesoare Intel. Foarte putine au procesoare pe AMD. Chiar daca cele mai multe chip-uri provin de la o singura companie, exista o multime de modele diferite care pot fi prezente pe un singur laptop. Nu este atat de dificil sa intelegeti cum functioneaza procesoarele, cum sa faceti diferenta intre ele si cum sa-l identificati pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra.

Modele procesoare laptop

Modele procesoare laptop

Ce procesor va trebuie?

Va prezentam mai jos detalii pentru diferite tipuri de procesoare de laptop:

- Pentru Gaming/ Gama Workstation - sunt recomandate procesoarele Intel Core i5 sau i7 din seria HQ - de exemplu Core i7-7820HK, Core i5-7440HQ. Laptopurile din aceasta categorie au baterii care tin in medie 3 - 8 ore.

- Pentru productivitate intensa in fiecare zi - sunt recomandate procesoarele din seria Intel Core i7 U -de exemplu laptopurile echipate cu Core i7-7500U, Core i7-8550U - ale caror baterii tin intre 5 si 17 ore.

- Pentru productivitate zilnica medie - sunt suficiente laptopurile cu procesoare din seria i5 U - ca de exemplu Core i5-7200U, Core i5-8250U. Bateriile acestor laptopuri tin la fel, intre 5 si 17 ore.

- Acum, pentru performanta redusa si laptopuri super portabile (subtiri) - sunt oferite laptopuri cu procesoare din seriile Core m / Core i5 / i7 Y - de exemplu Core m3, Core i5-7Y54. Aceste laptopuri au baterii care tin intre 5 si 9 ore.

- In ceea ce priveste laptopurile ieftine, de performanta slaba - o sa va multumiti probabil cu procesoare Intel Celeron sau Pentium. Asa sunt de exemplu laptopurile echipate cu Celeron N3050, Pentium N4200, ale caror baterii tin intre 4 si 6 ore.

- in fine, exista laptopurile foarte ieftine, care stau cel mai prost la capitolul performanta. Este vorba despre mini-laptopurile dotate cu procesoare Atom. Asa pot fi de exemplu ultraportabilele cu Atom Z3735F, Atom x3, Atom x5. Bateriile acestor laptopuri tin ceva mai mult pentru ca au dimensiuni compacte (intre 7 si 12 ore).