QLED vs. OLED vs. LED: pe care ar trebui să îl cumperi?

QLED vs. OLED vs. LED: pe care ar trebui să îl cumperi?

Cumpărați un televizor nou? Aflați diferența dintre tipurile de afișaje TV și veți lua o decizie mai bună.

 

  • Televizoarele LED sunt prietenoase cu bugetul, în special modelele cu ecran mai mare, dar au, în general, o acuratețe a culorii mai mică decât celelalte opțiuni.

  • Televizoarele QLED oferă culori vibrante și luminozitate și sunt bune pentru camere bine iluminate.

  • Televizoarele OLED excelează în acuratețea culorilor și contrast, dar sunt predispuse la arderea imaginilor.

 

Când cumpărați un televizor, veți vedea opțiunile QLED, OLED și LED. Toate arată la fel când le vezi pe ecran, deci ce televizor ar trebui să cumperi și care este diferența dintre ele?

 

LED vs. QLED vs. OLED: Care este cel mai bun televizor pentru tine?

 

QLED vs. OLED vs. LED: pe care ar trebui să îl cumperi?

 

Fiecare televizor are propriile sale argumente pro și contra, despre care vom discuta în detaliu mai târziu. Dar acestea sunt cele mai bune televizoare bazate pe diferite criterii:

 

Televizoarele LED sunt opțiuni grozave dacă aveți un buget redus sau acordați prioritate dimensiunii ecranului față de calitatea imaginii și acuratețea culorilor.

Televizoarele QLED oferă o culoare mai bună decât televizoarele LED și sunt perfecte pentru camere bine iluminate (cum ar fi un living sau un dormitor cu multe ferestre), deoarece pot oferi o luminozitate mai mare decât televizoarele OLED. Cu toate acestea, sunt mai scumpe decât televizoarele LED.

Televizoarele OLED sunt standardul de aur pentru acuratețea și contrastul culorilor, dar acest lucru vine în detrimentul luminozității mai scăzute și al imaginii. Această opțiune este grozavă dacă aveți o sală de cinema sau TV dedicată sau dacă plasați televizorul într-o cameră în care puteți controla cantitatea de lumină pe care o primește.

 

Acestea sunt punctele forte principale ale fiecărei tehnologii TV. Deci, să vedem cum diferă fiecare tip de televizor.

 

Cum vă afectează diferitele tehnologii TV experiența de vizionare

 

Unii ar putea argumenta că televizoarele OLED sau QLED sunt mai bune decât celelalte, dar adevărul este că nu există niciun tip de televizor superior. Cel mai bine este să cântăriți caracteristicile specifice fiecărui tip și apoi să comparați.

 

Luminozitate

 

QLED vs. OLED vs. LED: pe care ar trebui să îl cumperi?

 

Cu excepția cazului în care plasați televizorul într-o cameră complet întunecată, luminozitatea joacă un rol crucial în experiența dvs. de vizionare. Aveți nevoie ca ecranul televizorului să fie suficient de luminos pentru a-și vedea clar ecranul împotriva luminii ambientale, mai ales dacă instalați televizorul într-o cameră de zi sau dormitor cu multe ferestre.

 

Aici se remarcă televizoarele QLED. Stratul său Quantum Dot face televizorul QLED excepțional de luminos, chiar și față de televizoarele LED mai simple. În plus, sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, astfel încât nu trebuie să cheltuiți atât de mult pe energie electrică pentru a obține un ecran de vizionare luminos.

 

Luminozitatea este, în general, cel mai slab punct al unui televizor OLED. Deoarece fiecare subpixel își generează propria lumină, producătorii de televizoare nu le pot face prea luminoase sau riscă să creeze o problemă de ardere, limitând durata de viață utilă a ecranului.

 

Câștigător: televizoare QLED

 

Contrast

 

QLED vs. OLED vs. LED: pe care ar trebui să îl cumperi?

 

Televizoarele OLED excelează în departamentul de contrast datorită modului în care funcționează. Spre deosebire de televizoarele LED și QLED, care au lumini de fundal care sunt mereu aprinse, fiecare pixel individual de pe un televizor OLED se va aprinde numai atunci când este necesar. Aceasta înseamnă că televizoarele OLED au rapoarte de contrast infinite - oferind cele mai intense negru și cele mai bogate culori.

 

O modalitate de a vedea acest lucru este prin mutarea unui obiect mic alb înaintea unei imagini negre, cum ar fi trecerea cursorului alb al mouse-ului peste un fundal întunecat al desktopului. Majoritatea televizoarelor LED și QLED vor arăta ceva înflorire, adică fundalul negru din jurul cursorului alb apare puțin mai deschis.

 

Cu toate acestea, aceasta nu este o problemă cu un televizor OLED. Indiferent cât de strălucitor sau alb este acel obiect mic, pixelii din jur vor rămâne negri din cauza modului în care funcționează ecranele OLED.

 

Câștigător: televizoare OLED

 

Precizia culorii

 

QLED vs. OLED vs. LED: pe care ar trebui să îl cumperi?

 

Televizoarele OLED au avut în mod tradițional un avantaj față de alte tehnologii TV, datorită modului în care funcționează. Cu toate acestea, televizoarele QLED ajung rapid din urmă, mai ales că Samsung a introdus televizoarele NeoQLED , care combină tehnologia MiniLED cu ecranul Quantum Dot.

 

Cu toate acestea, dacă căutați cea mai bună acuratețe a culorii, cel mai bine este să rămâneți la televizoarele OLED pentru moment. Dar dacă renunțați la utilizarea acestei tehnologii deoarece aveți o cameră de zi luminoasă și aerisit, ar trebui să verificați televizoarele QD-OLED , care au adăugat un strat Quantum Dot ecranelor OLED.

 

Câștigător: televizoare OLED

 

Arderea imaginii

 

QLED vs. OLED vs. LED: pe care ar trebui să îl cumperi?

 

În ciuda vechimii și a progreselor în tehnologia OLED, încă suferă de burn-in de imagine, mai ales pentru utilizare prelungită. Așadar, dacă doriți să vă conectați la același canal sau să jucați un joc timp de câteva ore zilnic, este posibil să doriți să stați departe de televizoarele OLED.

 

Este mai bine să alegeți un televizor QLED sau LED, deoarece aceste tehnologii nu suferă de probleme de ardere a imaginii. Dar dacă aveți deja un televizor OLED, trebuie să știți ce cauzează arderea imaginii OLED și cum să o remediați și să o preveniți .

 

Câștigător : televizoare QLED sau LED

 

Preț

 

QLED vs. OLED vs. LED: pe care ar trebui să îl cumperi?

 

Acesta este adesea cel mai important aspect atunci când cumpărați un televizor. Deci, dacă aveți un buget limitat și doriți să obțineți cel mai mare ecran pentru dolarii dvs., ar trebui să rămâneți cu un televizor LED. Asta pentru că aceasta este cea mai veche tehnologie dintre cele trei; prin urmare, cel mai accesibil.

 

Dar să presupunem că construiți un home theater și doriți să evitați greșelile costisitoare. În acest caz, ar trebui să luați în considerare obținerea modelelor QLED sau OLED mai scumpe, mai ales dacă doriți o experiență de vizionare mai bună.

 

Câștigător: televizoare LED

 

Dacă este ținut cont, veți descoperi că televizoarele QLED și OLED au primit ambele două puncte fiecare, în timp ce televizorul cu LED câştigă doar în ceea ce privește prețul. Acest lucru arată că nicio tehnologie TV nu este superioară în general – găsirea celei mai bune depinde de aplicația sau locația televizorului.

 

Cum funcționează televizoarele LED, QLED și OLED

 

Este important să înțelegeți cum funcționează fiecare tehnologie TV pentru a intra în detaliile acestor diferențe. În timp ce televizoarele LED și QLED funcționează folosind același principiu, acesta din urmă adăugând încă un pas pentru a crea o imagine mai bună, televizoarele OLED funcționează complet diferit. Deci, acestea sunt conceptele din spatele fiecărui televizor.

 

Televizoare LED

 

 

Un televizor LED funcționează pe același principiu ca și primele televizoare LCD. Este un panou plat cu mai multe straturi care controlează lumina și culoarea. Stratul de jos este de obicei unitatea de iluminare de fundal, care luminează ecranul, astfel încât să puteți vedea imaginea. În loc să folosească lumini fluorescente sau alte tipuri de lumini, televizoarele LED folosesc LED-uri, de unde și termenul.

 

În timp ce televizoarele LED au mai multe straturi, acestea sunt elementele de bază ale modului în care funcționează. Sursa de lumină – un ecran LED – se află chiar în spatele televizorului. În fața acestuia, avem un polarizator vertical care lasă doar unde luminii verticale să treacă prin el.

 

După polarizatorul vertical, stratul de cristale lichide răsucește lumina polarizată vertical între zero și 90 de grade, în funcție de starea sa de putere. De acolo, avem un polarizator orizontal care lasă doar undele de lumină orizontale să treacă.

 

Acesta este modul în care televizorul poate controla ce subpixel (celulele individuale de culoare roșie, verde sau albastră din fiecare pixel) primesc lumină. De exemplu, dacă televizorul trebuie să afișeze o imagine albă, va răsuci lumina verticală de intrare cu 90 de grade pentru toți subpixelii. Dar dacă aveți nevoie de o imagine gri 50%, aceasta va întoarce sursa de lumină doar cu 45 de grade și va trece doar aproximativ jumătate din lumina de intensitate maximă.

 

Pentru o fotografie neagră, televizorul nu va răsuci lumina polarizată vertical, ceea ce înseamnă că niciuna nu va trece prin polarizatorul orizontal. Acest lucru va avea ca rezultat o imagine neagră pe televizor. Deși există și alte diferențe cheie între televizoarele LCD și LED , conceptul de bază al modului în care produc imaginea pe care o vedeți pe ecran rămâne același.

 

Televizoare QLED

 

 

Televizorul QLED începe cu același principiu ca și un televizor LED: iluminarea de fundal, polarizatorul vertical, stratul de cristale lichide, polarizătorul orizontal, stratul de culoare și ecranul de vizionare. Cu toate acestea, televizoarele QLED nu folosesc o lumină de fundal LED albă. Asta pentru că luminile de fundal cu LED albe, în general, nu au alb perfect. Puteți vedea acest lucru dacă vă uitați la benzi de lumină LED; veți observa că de obicei au o nuanță galbenă.

 

Pentru a rezolva această problemă, producătorul principal de televizoare QLED Samsung folosește un strat Quantum Dot ca sursă de lumină. În loc să folosească LED-uri albe ca lumină de fundal, compania a folosit sursa de lumină LED pentru a excita cristalele din stratul Quantum Dot. Acest strat emite apoi o lumină albă naturală mai strălucitoare decât sursa tradițională LED.

 

Acest lucru permite televizorului să vă arate culori mai vibrante și mai precise decât televizoarele LED obișnuite. Televizoarele QLED sunt atât de precise încât Samsung susține chiar că televizoarele lor pot recrea un miliard de culori - practic fiecare culoare posibilă pe care ochiul uman o poate vedea. Tehnologia Quantum Dot este atât de bună încât unii producători de televizoare o adaugă la televizoarele OLED și le numesc QD-OLED .

 

Televizoare OLED

 

 

Principala diferență pe care o au televizoarele OLED față de televizoarele LED și QLED este modul în care produc lumină. În loc să necesite o lumină de fundal, pixelii individuali de pe televizoarele OLED emit ei înșiși lumină.

 

Acest lucru este spre deosebire de televizoarele LED sau QLED, care necesită o sursă de alimentare constantă pentru a menține pornit întregul strat de iluminare de fundal. Dacă o secțiune a ecranului este neagră, stratul de cristale lichide blochează lumina care vine de la iluminarea de fundal. Deși acest lucru este suficient pentru a reduce luminozitatea acelei secțiuni, deseori duce la unele scurgeri de lumină - de obicei de la pixelii vecini - care au ca rezultat o înflorire ușoară pe ecran, mai ales dacă vizualizați o imagine albă pe un fundal negru.

 

Dar pe un televizor OLED, atunci când o secțiune a ecranului este neagră, nu este emisă nicio lumină în acea parte. Acesta este ceea ce îi conferă televizorului OLED culoarea precisă și raportul de contrast infinit.

 

Acum că știți diferențele dintre cele trei tehnologii TV, o puteți alege pe cea mai bună care se va potrivi nevoilor dvs. Aflați ce este cel mai important: accesibilitatea, luminozitatea sau acuratețea culorii.

 

Dar cumpărarea unui televizor nu se referă doar la tehnologia ecranului – există mulți alți factori pe care trebuie să îi luați în considerare dacă alegeți unul pentru casa dvs.