Simbolul @ dateaza din Evul Mediu. Pentru ce era folosit acum 500 de ani

Simbolul @ dateaza din Evul Mediu. Pentru ce era folosit acum 500 de ani

Il cunoastem sub denumirile „A rond“ sau „Coada de maimuta“, iar vietile noastre sunt de neconceput fara de simbolul @. Insa el are in spate o istorie de 500 de ani, iar principalul lui scop a fost, initial, unul comercial.

 

In ultimele decenii, simbolul @ a fost inclus pe toate tastaturile computerelor si este omniprezent pe internet, fiind folosit in adresele de e-mail, in retelele sociale si in limbajele de programare. A fost folosit in contabilitate si facturare comerciala inca de cum mai bine de un secol, dar aceasta nu este originea sa. Simbolul @ dateaza inca din Evul Mediu si avea cu totul alte intrebuintari decat are in lumea moderna.

Giorgio Stabile, profesor de istorie la Universitatea La Sapienza din Roma, spune ca prima mentionare a simbolului este intr-o scrisoare scrisa de un negustor din Florenta.

 

Simbolul @ dateaza din Evul Mediu. Pentru ce era folosit acum 500 de ani

 

Cei care au contribuit la raspandirea simbolului au fost negustorii italieni, astfel ca @ era prezent in facturile si chitantele care circulau In Europa. Intr-o scrisoare a negustorului florentin Francesco Lapi, scrisa la 4 mai 1536, semnul @ apare identic cu varianta de astazi, si era folosit pentru a desemna o masura comerciala, amfora. Amfora cantarea a 13-a parte din butoaiele in care erau transportate diverse lichide, pe cale maritima sau terestra.

 

Semnul apare si in unele documente comerciale medievale spaniole, ca o prescurtare pentru „arroba“, echivalentul a 11,3 kg. Termenul este considerat de provenienta araba (ar-rub) si insemna „un sfert”. Ulterior, simbolul a devenit prescurtarea comerciala pentru expresia „la pretul de”.

 

Dupa Evul Mediu, timp de cateva secole, simbolul a fost folosit exclusiv in scop comercial. In timpurile moderne, semnul @ a fost inclus pe tastaturile masinilor de scris si mai apoi pe cele ale computerelor.