Ce inseamna Nuclee, Hyper-Threading, Clock Speed, Turbo Boost si Cache ?!

Ce inseamna Nuclee, Hyper-Threading, Clock Speed, Turbo Boost si Cache ?!

Daca o sa cititi specificatiile unui model de procesor, o sa vedeti ca asemenea laptopului, el insusi are o serie de caracteristici tehnice ample. Vorbim in continuare despre cele mai relevante asemenea specificatii care va pot ajuta in luarea unei decizii bune in ceea ce priveste achizitionarea unui laptop.

Nuclee

Fiind un procesor intr-un procesor, un Nucleu (core) este capabil sa lucreze cu o singura sarcina distincta in timp ce celalalt (celelalte) nucleu (nuclee) se ocupa de altceva. Cele mai multe procesoare de laptop au doua nuclee, dar unele modele mai performante vin chiar cu patru nuclee. Cu noua platforma Gen 8, laptopurile Intel Core i5 si i7 vor avea patru nuclee.

Hyper-Threading

Reprezinta un proces in care procesorul imparte fiecare nucleu fizic in nuclee viruale numite thread-uri. Majoritatea procesoarelor dual core de la Intel au hyper-threading cu 4 thread-uri, iar procesoarele cu 4 nuclee au 8 thdread-uri.

Nuclee, Hyper-Threading, Clock Speed, Turbo Boost si CacheNuclee, Hyper-Threading, Clock Speed, Turbo Boost si Cache

Clock Speed

Se masoara in gigahertz si reprezinta numarul de cicluri pe care le poate executa procesorul in fiecare secunda. Cu cat numarul este mai mare cu atat este mai bine - insa cu siguranta acesta nu este singurul factor care dicteaza performanta si viteza procesorului.

Turbo Boost

Creste temporar viteza procesorului de la frecventa de baza la cea superioara cu scopul de a duce la bun sfarsit o sarcina mai solicitanta (si mai repede). Cele mai multe procesoare Intel Core i5 si i7 au aceasta caracteristica, dar modelele Intel Core i3 nu o au. Frecventa implicita este listata ca "frecventa de baza a procesorului", in timp ce cea mai mare frecventa este numita "frecventa turbo maxima".

Cache

Se refera la o cantitate mica de memorie RAM care se afla exact in procesor. Memoria cache stocheaza frecvent informatii cu scopul de a accelera sarcinile repetitive. Majoritatea procesorelor vin cu memorie cache intre 1 si 4 MB.

TDP

Vine de la Thermal Design Power si inseamna in traducere putere de proiectare termica. Pe scurt se refera la cantitatea de putere folosita de procesor. Mai multi watti inseamna automat o performanta mai buna, dar si temperaturi mai mari, consum mai mare de energie.

vPro

o functie integrata de gestionare la distanta, gandita pentru departamentele IT ale unei companii. Exista foarte multe laptopuri seria business care au vPro, dar sistemele comune nu beneficiaza de aceasta caracteristica.