Stiai ca exista o formula pentru a estima durata de viata a bateriei oricarui laptop?

Stiai ca exista o formula pentru a estima durata de viata a bateriei oricarui laptop?

Nu este usor sa stabiliti durata de viata reala a bateriei unui laptop --- cel putin nu fara a-l folosi --- dar puteti obtine o estimare buna folosind aceasta formula simpla.

 

Producatorii nu sunt tocmai onesti in reclama, iar faptele sunt ascunse in spatele a tot felul de numere si jargon tehnic. Pentru cineva care petrece mult timp pe drum, acea lipsa de transparenta poate deveni rapid problematica.

 

De exemplu, daca durata slaba a bateriei este o problema atunci cand  cumparati un laptop nou, cum ar trebui sa luati o decizie in cunostinta de cauza? Nu vreti sa fiti fortat sa luati constant masuri de economisire a bateriei doar pentru ca v-a pacalit un producator.

 

Din fericire, puteti lua lucrurile in propriile maini --- aveti nevoie doar de o formula matematica speciala (si, eventual, de un calculator).

 

Formula pentru estimarea duratei de viata a bateriei laptopului

 

Doar impartiti wati-ora ai bateriei computerului la puterea estimata. Rezultatul este numarul de ore la care va puteti astepta sa dureze bateria.

 

Puterea estimata variaza in functie de sarcina pe care o efectuati. Jocurile vor folosi intre 40 si 60 de wati, vizionarea video va consuma intre 15 si 30 de wati, iar navigarea pe web va consuma intre 10 si 15 wati.

Wati-ora ale bateriei dvs. pot fi gasite pe bateria in sine, pe site-ul web al producatorului sau pe fisele de specificatii insotitoare.

 

De asemenea, puteti gasi informatii folosind sistemul de operare. Pe Windows, deschideti Command prompt, tastati powercfg /batteryreport, mergeti la calea pe care o indica si deschideti battery-report.html in browser.

Pe Mac, tineti apasat tasta Option, apoi navigati la Apple > Informatii despre sistem > Hardware > Alimentare.

Amintiti-va, toate bateriile se degradeaza in timp, asa ca acest calcul va fi precis doar pe dispozitive relativ noi.