Stiai ca - o mica istorie a laptopului

Stiai ca - o mica istorie a laptopului

Un notebook sau laptop este un calculator personal portabil, mobil, usor si indeajuns de mic pentru a putea fi tinut pe genunchi in timpul utilizarii. Un laptop integreaza cele mai multe dintre componentele tipice a unui calculator de birou - un ecran, o tastatura, un dispozitiv de indicare (touchpad), difuzoare, precum si o baterie, toate intr-o singura unitate. Laptop-urile au fost initial considerate a fi o mica nisa de pe piata si au fost gandite in special pentru domenii de cercetare de specialitate, cum ar fi domeniile militare, contabilitate, reprezentanti de vanzari si alte domenii de activitate care impuneau folosirea unui calculator pentru munca de teren.

Astazi laptopurile au devenit foarte raspandite, fiind accesibile si persoanelor particulare. Odata cu evolutia tehnologiei in domeniu, s-a observat tendinta de miniaturizare si ieftinire a calculatoarelor mobile de acest gen.

Varietatea pietei laptopurilor de astazi este uimitoare. Dezvoltarea rapida a tehnologiei va permite sa alegeti un laptop dintr-o mare varietate de greutati, forme, dimensiuni si capacitati.

Majoritatea modelelor de pe piata cantaresc aproximativ 2,5 pana la 3 kg. Modelele concepute pentru a inlocui desktop-urile cantaresc de obicei mai mult, in timp ce ultraportabilele ascund sub carcasa mai putine dispozitive, au un ecran mai mic si sunt cele mai usoare. De obicei, acestea au o sursa de alimentare, CD-ROM si unitate de disc situate nu in interiorul carcasei, ci separat.

 

Dar, cum s-a ajuns la ceea ce stim noi drept laptop?

 

Pe masura ce calculatoarele personale au devenit practicabile la inceputul anilor 1970, a aparut ideea calculatoarelor personale portabile. Un „manipulator portabil de informatii personal” a fost imaginat, in anul 1968, de Alan Kay de la Xerox PARC si a fost descris in ziarul sau, in 1972, ca „Dynabook”.

 

Proiectul IBM SCAMP (Special Computer APL Machine Portable), a fost demonstrat in anul 1973. Acest prototip a fost bazat pe procesorul PALM (Put All Logic In Microcode).

 

In septembrie 1975 a aparut, disponibil, primul calculator portabil comercial numit IBM 5100 si era bazat pe prototipul SCAMP. Pe masura ce au fost larg acceptate dispozitivele cu procesoare pe 8 biti, numarul calculatoarelor portabile a crescut rapid.

 

Computerul portabil

 

Un singur exemplar IBM 5100 cuprindea tastatura, un ecran CRT de 12,7 cm, unitate de banda, un procesor de 16 biti, cateva sute de kilobyti de ROM continand sistemul de operare, si pana la 64 KB de RAM. Era de marimea unei serviete mai mici, cantarea in jur de 25 kg, si putea fi transportata intr-o caseta optionala de transport, astfel intarind ideea sa de "portabil".

 

In timp ce IBM 5100 pare voluminos in zilele noastre, in 1975 era o mare realizare tehnologica de a impacheta un intreg computer cu o cantitate mare de ROM si RAM, ecran CRT si o unitate de banda intr-o masinarie atat de mica; au mai trecut doi ani pana cand similarul Commodore PET a fost lansat pe piata. Inainte, computerele de birou (desktop) cam de aceeasi marime, ca de exemplu HP 9830, nu aveau inclus un CRT si nici de cum la fel de multa memorie. Un computer IBM echivalent din anii '60 ar fi fost aproximativ cat doua mese de birou si ar fi cantarit aproape jumatate de tona.

 

Stiai ca - o mica istorie a laptopului

 

Ecran

 

5100 are un CRT intern (cu diagonala de 5 inch/12,7 cm) ce afiseaza 16 linii a cate 64 de caractere. IBM l-a inzestrat cu o optiune de comutare ce le permite utilizatorilor sa afiseze toate cele 64 de caractere ale fiecarei linii, sau doar 32 de caractere din stanga sau dreapta (intercalate cu spatii). De asemenea, exista o optiune de a afisa primii 512 de byti ai memoriei principale in sistem hexadecimal cu scopul diagnosticarilor.

 

Stocare in masa

 

Solutia stocarii folosita de IBM a fost asigurata de 'cartuse-de-un-sfert-de-inch' (QIC) cu banda magnetica ce foloseau cartuse standard DC300 pentru a stoca 204 kilobyti. O astfel de caseta era incorporata in masina, iar o a doua (Model 5106) putea sa fie adaugata separat intr-o cutie atasata. Formatul in care se aflau datele cuprindea mai multe tipuri si erau scrise in cartuse de 512 byti.

 

Monitor extern

 

Un monitor video extern (sau receptor TV modificat) putea sa fie conectat de IBM 5100 via unui conector BNC prin panoul din spate. Chiar daca 5100 avea un comutator pe panoul frontal pentru a selecta intre "alb pe negru" sau "negru pe alb" pentru display-ul intern, acest comutator nu afecta si monitorul extern, ce oferea numai caractere luminoase pe un ecran negru. Rata de refresh verticala era fixata la 60 Hz.

 

Adaptor de comunicatii

 

De asemenea, in septembrie 1975 IBM a anuntat "IBM 5100 Communications Adapter", care i-a permis lui 5100 sa transmita date catre si sa primeasca date de la un sistem la distanta. Acesta a permis ca 5100 sa semene cu un Terminal de Comunicatii IBM 2741 si a fost proiectat pentru a fi in stare sa comunice cu masinarii IBM 2741 compatibile in modul start-stop folosind notatia EBCD (Extended Binary Coded Decimal). EBCD era asemanator cu mult mai utilizatul cod IBM EBCDIC, dar nu identic cu el.

 

Denumirea de laptop a aparut in 1983.

Se numea Gavilan Mobile Computer, avea un floppy de 3.5 inchi, un ecran cu o rezolutie de 400×64 pixeli, un procesor Intel 8088 tactat la 5MHz, 32K memorie RAM si functiona cu sistem de operare MS-DOS 2.11.