Superbitate la superlativ – Noul Huawei Mate 14S [review]

Superbitate la superlativ – Noul Huawei Mate 14S [review]

Anuntam intr-un articol anterior lansarea celui mai nou model de la Huawei. Zilele acestea am avut ocazia sa il testam, si nu ne putem abtine sa nu ti-l prezentam si tie.

 

Din momentul in care l-ai scos din cutie, acest laptop are mari sanse sa te entuziasmeze datorita constructiei metalice. Pare sa fie realizat integral dintr-un aliaj de aluminiu si, desi am avut ocazia sa testez versiunea Space Gray, mai exista si o iteratie Spruce Green, pentru cei care cauta un pic mai multa culoare in viata lor.

 

Alimentarea se realizeaza printr-un incarcator de 90W inclus in cutie folosind un cablu USB Type-C detasabil. Acest detaliu mi se pare destul de important, deoarece te ajuta sa-ti incarci si telefonul tau din ultimii ani cu acelasi conector si nu mai ai nevoie de doua incarcatoare in deplasare.

 

La capitolul conectica, pentru ca vorbim de USB-C la incarcare, este irelevant in care dintre cele doua porturi din stanga introduci cablul, laptopul tau se va incarca la fel de repede. Pe partea dreapta ai un USB 3.2 Gen1, dar mai important decat atat este ca ambele porturi Type-C functioneaza ca iesiri video cu un monitor compatibil. Pentru amatorii de porturi traditionale, exista si un HDMI de ultima generatie. O iesire audio stereo de 3,5mm care functioneaza si ca intrare de microfon este de asemenea inclusa.

 

Pe partea de comunicatii wireless, pentru casti, mouse sau tastatura poti folosi conexiunea Bluetooth 5.1. Accesul la internet wireless ar trebui sa fie foarte rapid, chiar si pe distanta lunga, datorita compatibilitatii cu IEEE 801.11ax sau Wi-Fi 6 2 x 2 MIMO, pe langa standardele mai vechi, b/g/n/ac.

 

Ecranul are o deschidere ampla, pe peste 145 grade, ceea ce il face foarte util in orice scenariu de folosire (chiar daca ecranul nu se rabateaza la 180 grade, ca la majoritatea laptop-urilor de business, laptop-ul totusi ofera un unghi ergonomic, putin mai bun decat media laptop-urilor).

 

Superbitate la superlativ – Noul Huawei Mate 14S [review]

 

Tastatura de pe Huawei MateBook 14s este extrem de prietenoasa – m-am obisnuit instant cu ea, nu necesita perioada de acomodare, nu ai greseli, este exact ce iti doresti de la o tastatura pe un laptop de productivitate. Este comoda, nu doar ca ofera o cursa generoasa, de 1,5mm, dar are si ceea ce se numeste „soft-landing”, adica avem switch-uri stabilizate de tip foarfece (scissor switch) ce sunt direct legate de o membrana de cauciuc, ce amortizeaza placut tastele, creand un feedback agreabil, ce ne permite sa tastam perioade lungi, rapid, fara sa ne oboseasca degetele.

 

Touchpad-ul este mai degraba unul comun, decat unul cu pretentii. Da, aluneca foarte usor si confortabil, dar sa nu va vina idei sa faceti click fizic pe el, deoarece:

 

    necesita ceva forta – si aici intervine oboseala degetelor pe care tocmai tastatura incearca s-o evite, si

    este foarte galagiosa. (prin comparatie, la un MacBook Air cand se face un click similar, fizic, acesta nu se aude aproape deloc si nici nu trebuie sa mergi la sala sa-ti faci muschi la degete. Glumesc, dar ati inteles ideea).

 

Superbitate la superlativ – Noul Huawei Mate 14S [review]

 

Tastatura se ilumineaza in 3 nivele, si ofera iluminare destul de odihnitoare, cu bleeding minimal de sub taste.

 

Imi place butonul de pornire, pozitionat astfel incat este in afara oricarui scenariu sa-l apesi din greseala. Si in plus, are si cititor de amprenta, pentru o logare rapida.

 

Cu ecranul setat la 150cd/m2 si 90Hz, am reusit sa obtinem un respectabil timp de 11 ore si 12 minute in testul de baterie Modern Office in PCMark 10.

 

Avand in vedere procesorul destul de puternic, din gama H, adica power hungry, si la care adaugam si bateria de 60Wh, putem spune cu certitudine ca Huawei a reusit sa optimizeze la maxim management-ul consumului.

 

Huawei a facut treaba remarcabila cu noul MateBook 14S. Este genul de ultraportabil care se poate lupta de la egal la egal cu un MacBook Pro de 13 inci sau un Dell XPS 13, varfurile pe aceasta zona a ultraportabilelor de top.

Are o conectica generoasa care te scapa de nevoia unor adaptoare, dar include si cele mai recente standarde de comunicatii, ca nu cumva sa faci vreun compromis. Poate mi-as fi dorit sa fie un pic mai usor, dar si MacBook-ul mentionat mai sus se incadreaza in 1,4 kilograme.