Supraincalzirea laptopului - Cum pot rezolva aceasta problema rapid si intr-un mod profesional

Supraincalzirea laptopului - Cum pot rezolva aceasta problema rapid si intr-un mod profesional

Supraincalzirea reprezinta o problema reala cu care se confrunta toate laptopurile, chiar daca unele mai putin si altele mai mult.

Motivele pentru o incalzire puternica a unui laptop pot fi foarte diverse, variind de la blocaje in sistemul de racire pana la deteriorarea mecanica sau software a microcipurilor responsabile de consumul și distributia energiei intre partile individuale ale dispozitivului intern al laptopului.

Consecintele pot fi și ele diferite, una dintre cele comune este ca  laptopul se oprește in timpul jocului . In acest articol, vom analiza in detaliu ce sa facem daca laptopul se incalzește și cum sa prevenim aceasta problema in timpul utilizarii ulterioare.

Problema izvoraste din natura acestor echipamente. Laptopurile sunt compacte, au dimensiuni reduse, iar componentele din interior sunt apropiate unele de celelalte. Exista putin spatiu de aerisire si de ventilare. Cooler-ul face si el ce poate, insa la un moment poate sa se imbibe atat de mult de praf incat nu se va mai putea misca. Consecinta?

Laptopul se supraincalzeste si dumneavoastra trebuie sa evitati acest lucru daca doriti ca laptopul sa aiba o viata cat mai indelungata si sa va feriti de riscuri care va pot pune in pericol datele pe HDD (hard disk). In plus supraincazirea laptopului reprezinta o problema care va afecteaza in utilizare, caci uneori el devine atat de fierbinte incat abia puteti tine mana pe el, puterea de procesare scade, se opreste din senin, se blocheaza.

Cum stiti ca laptopul se supraincalzeste ?

Cea mai frecventa cauza este un sistem de racire defectuos al laptopului. Acest lucru poate fi cauzat de infundarea mecanica de praf a canalelor sistemului de racire prin care trece aerul, precum și de o functionare defectuoasa a sistemului de ventilatie.

 

Supraincalzirea laptopului - Cum pot rezolva aceasta problema rapid si intr-un mod profesional

 

In acest caz,  urmand toate instructiunile indicate in specificatia laptopului dvs. (puteti cauta pe Internet), este necesara efectuarea unei curatari in profunzime.

O  curatare profesionala de praf presupune inlocuirea pastei termoconductoare de pe procesor, inlocuirea termalpad-urilor, curatarea de praf si impuritati a tastaturii si a carcasei, curatarea cu atentie a displayului, a placii de baza si a ventilatorului de racire. Sigur ca o astfel de curatare nu se poate realiza decat prin dezmembrarea laptopului.

Ceea ce pare la prima vedere floare la ureche poate fi un proces mai solicitant decat ai crede. Curatarea ecranului este o procedura care trebuie realizata cu maxim de atentie. Si avand in vedere ca cei mai multi dintre noi suntem nevoiti sa curatam ecranul laptopului pe care lucram destul de des, credem ca este necesar sa cunosti anumite reguli esentiale pentru un rezultat satisfacator si mai ales pentru a evita daune majore.

Nu este recomandat sa realizati aceasta operatiune acasa, daca nu aveti cunostintele necesare, pentru ca exista riscul sa deteriorate anumite componente, care nu sunt vizibile la prima vedere.

Ventilatorul laptopului nu functioneaza

Urmatoarea cauza poate fi, și este adesea, un ventilator de racire defect. La laptopurile moderne, ca și la modelele voluminoase timpurii, un ventilator este responsabil pentru racirea activa, care conduce aerul prin sistemul de racire. De regula, timpul de functionare al ventilatorului este de la doi pana la cinci ani, dar uneori timpul de functionare este redus din cauza defectelor de fabricatie sau a functionarii necorespunzatoare.

 

Supraincalzirea laptopului - Cum pot rezolva aceasta problema rapid si intr-un mod profesional

 

In orice caz, daca ventilatorul a inceput sa bazaie, sa faca zgomot sau sa se invarteasca incet, ca urmare a faptului ca laptopul a inceput sa se incalzeasca mai mult, ar trebui, daca aveti abilitatile necesare, sa sortati rulmentii din interiorul acestuia, tragand cu atentie și indepartand palelor ventilatorului.

ATENTIE, nu toate ventilatoarele, in special la cele mai recente laptopuri, sunt supuse posibilitatii de reparare, așa ca este mai bine sa contactati tehnicieni profesionisti pentru a evita pierderile inutile.

Prevenirea unei astfel de defectiuni, din pacate, este imposibila. Singurul lucru pe care ar trebui sa incercati sa il evitati este sa aruncati laptopul prin camera pentru a evita deplasarea rulmentilor de-a lungul axei, precum și caderea din genunchi in timpul functionarii (un eveniment foarte probabil, care, totuși, duce mai des la un hard disk sau defectarea matricei).

Alte cauze posibile

Pe langa lucrurile deja descrise care pot cauza o problema, trebuie avute in vedere și altele.

 

    Intr-o camera calda, laptopul se va incalzi mai mult decat intr-o camera rece. Motivul pentru aceasta este ca sistemul de racire dintr-un laptop folosește aerul din jurul acestuia, conducandu-l prin el insuși. Temperatura medie de functionare in interiorul unui laptop este considerata a fi in jur de 50 de grade Celsius, ceea ce este destul de mult. Dar, cu cat aerul din jur este mai cald, cu atat este mai greu pentru sistemul de racire și cu atat laptopul se incalzește mai mult. Așa ca nu va folositi laptopul in apropierea unui incalzitor sau a unui șemineu, sau cel putin așezati laptopul cat mai departe de acestea.

Un alt punct: vara, incalzirea va fi mai rapida decat iarna și tocmai in acest moment ar trebui sa aveti grija de racirea suplimentara.

 

    Alaturi de factorii externi, factorii interni afecteaza și incalzirea laptopului. Și anume actiunile pe care utilizatorul le realizeaza cu ajutorul unui laptop. Consumul sau de energie depinde de volumul de munca al laptopului cu sarcini complexe, iar cu cat consumul de energie este mai mare, cu atat microcipurile și toate interiorurile laptopului se incalzesc mai activ, datorita creșterii puterii generate sub forma de caldura de catre toate componentele laptopului (acest parametru are propriul nume - TDP și se masoara in wati).

 

    Cu cat mai multe fișiere sunt mutate sau transferate și primite prin canale de comunicare externe, cu atat hard disk-ul trebuie sa functioneze mai activ, ceea ce duce la incalzirea acestuia. Pentru a reduce caldura hard disk-ului, este recomandat sa dezactivati distributia torrentilor dupa ce sunt descarcati, cu exceptia cazului in care aveti nevoie de contrariul din motive ideologice sau de alta natura, și sa minimizati accesul la hard disk in alte moduri.

 

Cu un proces de joc activ, in special in jocurile moderne pe computer cu grafica de prima clasa, sistemul grafic este supus unui stres serios și toate celelalte componente ale unui computer portabil - RAM, hard disk, placa video (mai ales daca se folosește un cip discret) și chiar și o baterie de laptop, datorita consumului mare de energie in timpul jocului. Lipsa unei raciri bune in timpul sarcinilor prelungite și constante poate duce la defectarea unuia dintre componentele din laptop sau a mai multor. Și, de asemenea, la inoperabilitatea sa completa. Cel mai bun sfat aici: daca doriti sa jucati cel mai recent joc lansat pe piata, atunci alegeti un computer desktop sau nu va jucati pe un laptop zile intregi, lasati-l sa se raceasca.

Cum preveniti supraincalzirea laptopului ?

Pentru a preveni problemele care duc la faptul ca laptopul este foarte fierbinte, ar trebui sa il utilizati intr-o zona curata și ventilata. Așezati laptopul pe o suprafata dura plana, astfel incat intre partea inferioara a laptopului și suprafata pe care se afla, sa existe un spatiu prevazut de designul sau - aceasta este inaltimea chiar a picioarelor laptopului care sunt amplasate pe fundul acestuia. Daca sunteti obișnuit sa tineti laptopul pe pat, pe covor sau chiar in poala, acest lucru il poate face sa se incalzeasca.

In plus, nu ar trebui sa acoperiti un laptop care functioneaza cu o patura (șau orice altceva, inclusiv tastatura sa - in majoritatea modelelor moderne, aerul este introdus printer taste pentru racire) sau sa lasati pisica sa se incalzeasca langa sistemul sau de ventilatie.

 

Al doilea lucru pe care este recomandat sa-l faceti este o curatare periodica de praf a laptopului . La Service OnLaptop facem acest lucru in mod complex, desfacand cu grija echipamentul si eliminand tot praful acumulat in interior.

- O alta solutie provizorie ar fi sa cumparati un cooler extern ce se aseaza sub laptop. Cu acesta veti putea tine laptopul in pat sau pe brate. Atentie insa: cand cumparati coolerul asigurati-va ca acesta nu este mai mic decat laptopul dumneavoastra.

Pentru probleme majore de supraincalzire a laptopului, va sugeram sa ne contactati. Profitati acum de un diagnostic gratuit intr-un timp foarte scurt.

 Produse recomandate