Tastatura clasica versus tastatura Chiclet

Tastatura clasica versus tastatura Chiclet

Tastatura clasica

O tastatura clasica de laptop are mai multe taste cu marginile usor inclinate si spatiu de doar 1 mm de separare a intre ele. Acest stil de tastatura e aproape o raritate in zilele noastre cand tastaturile au fost atat de modernizate. Acum la moda sunt tastaturile Chiclet sau Island (tip insula).

In general laptopurile Lenovo Thinkpad mai vechi au astfel de tastaturi clasice. Daca o sa cumparati un laptop second hand este posibil sa gasiti la el tastatura clasica.

Tastatura clasicaTastatura clasica

Principalul beneficiu al tastaturilor clasice este familiaritatea. Acest stil o sa vi se pare mai familiar daca ati folosit un laptop mai vechi. Un alt avantaj este usurinta cu care se inlocuieste tastatura. Tastatura traditionala se afla intr-o tavita, care poate fi complet scoasa din majoritatea laptopurilor si inlocuita dintr-o signura bucata.

Ca si dezavantaj tastaturile clasice tind sa fie mai dificil de curatat.

Pro tastaturi clasice de laptop

- Aspect si simt familiar, mai ales daca ati folosit pana acum un laptop de generatie mai vechi

- Ofera o mai buna experienta de tastare comparativ cu tastaturile Chriclet/ tip insula - De obicei sunt usor de inlocuit si de reparat.

Contra tastaturi clasice de laptop

- Sunt mai greu de gasit in ziua de azi, pentru ca majoritatea laptopurilor vin acum cu tastatura tip insula.

Chiar si asa, daca aveti un laptop mai vechi cu tastatura clasica ce trebuie reparata sau inlocuita, va asteptam in service. Aici gasim solutii pentru o multime de probleme, aparent nerezolvabile.

Tastatura tip insula (Chiclet)

Aspectul acesei tastaturi poate fi usor derutant mai ales daca pana acum ati folosit un laptop cu tastatura clasica. Cu toate acestea, pozitiile degetelor nu difera. Daca stiti cum sa tastati pe o tastatura clasica, va fi usor sa treceti la o tastatura Chriclet.

Din punct de vedere stilistic, tasturile Chiclet sunt considerate mai moderne, mai usor de utilizat pe laptopurile ultra-subtiri, pentru ca tastele pot fi apasate cu o miscare sus-jos mai scurta.

Dar nu o sa scapati de praf si murdarie chiar daca folositi un laptop cu tastatura tip insula. Insa este usor de curatat, chiar mai usor decat in cazul tastaturilor clasice.

Ce este tastatura de laptop chiclet?

V-ati intrebat vreodata ce inseamna tastatura chiclet? Cunoscuta si sub denumirea de tastatura tip insula, aceasta are fiecare tasta separata de spatii. Practic putem spune ca tastele sunt izolate de suportul din plastic.

Tastatura chiclet este azi disponibila mai ales pe laptopurile Apple si Asus, insa tot mai multe marci de laptopuri adera mai nou la acest model de tastatura.

Tastatura laptop chicletTastatura laptop chiclet.

Denumirea tastaturii vine de la guma de mestecat numita chiclets, pentru ca tastele au forma similara cu aceasta guma: forma este de patrulater, sunt drepte si au colturile usor rotunjite.

Tastatura origiala chiclet era una mica si a fost introdusa pentru prima data la sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980. IBM a fost unul din primii producatori de laptopuri care au folosit tastaturi chiclet in modelele lansate pe piata. Apoi tot mai multi producatori au folosit acest tip de dispunere a tastelor. Din pacate tastatura originala chiclet nu a fost foarte apreciata si era considerata o tastatura disponibila pe laptopurile ieftine si mai putin performante.

Dupa peste 20 de ani de popularitate limitata, tastatura chiclet a fost reproiectata. Versiunea actuala este una de tip low-profile si se gaseste pe multe laptopuri. Tastele au ramas plate, cu un design simplu si relativ usor de inlocuit.

Avantaje

Un avantaj principal al tastaturii chiclet este faptul ca, avand tastele proiectate pe un spatiu putin mai mare, exista mai putine sanse sa apesi o tasta gresita atunci cand tastezi. Este mai usor de intretinut, pentru ca forma si spatiul dintre taste impiedica patrunderea mizeriei dedesubt. Pe de alta parte, criticile aduse acestui tip de tastatura includ faptul ca prin reducerea dimensiunii tastelor se produce mai mult disconfort la tastare.

Cu toate ca tastatura chiclet este deseori asociata cu Apple, adevarul este ca nu Apple a avut ideea lansarii ei. Exista pareri conform carora Sony este inventatorul tastaturii chiclet, dar nu toata lumea este de acord. Un lucru este sigur: Sony a lansat primul laptop cu tastatura chiclet in 2004, in timp ce Apple a facut acest lucru cu doi ani mai tarziu.

Indiferent de cine ar fi inventatorul tastaturii chiclet ne putem bucura de acest design care insoteste o multime de modele de laptopuri disponibile azi pe piata.

Aveti o tastatura chiclet care va face probleme? V-au sarit tastele? Tastele nu mai raspund la comenzi sau ati varsat apa pe ele? Va asteptam in service pentru diagnostic, reparatie si inlocuire orice tip de tastatura.

Puncte pro

- Din punct de vedere al designului functioneaza mai bine cu laptopurile ultra-subtiri - Sunt mai usor de mentinut curate decat tastaturile traditionale