Tinem laptopul mereu in priza?

Tinem laptopul mereu in priza?

La un moment dat toti utilizatorii de laptopuri se gandesc la acelasi lucru: este rau sa lasi laptopul conectat tot timpul la sursa de curent?

Se pare ca raspunsul nu este chiar simplu.

 

Ce fel de baterie ai?

 

Exista doua tipuri principale de baterii utilizate in laptopuri: litiu-ion si litiu-polimer. Desi sunt tehnologii diferite, functioneaza in linii mari in acelasi mod, generand energie prin miscarea electronilor.

Acest flux constant este, de asemenea, necesar pentru a ajuta la mentinerea bateriei in parametrii optimi.

 

Pentru ambele tipuri de baterii, urmatoarele afirmatii sunt adevarate (cel putin in ceea ce priveste laptopurile moderne):

Bateria nu poate fi supra-incarcata

Nu exista niciun pericol de supraincarcare a bateriei daca o lasati conectata tot timpul. Imediat ce va atinge 100 %, va inceta incarcarea si nu o va relua decat atunci cand tensiunea va scadea sub un anumit nivel.

Descarcarea completa a bateriei o va deteriora

Lasand bateria goala pentru o perioada mai mare de timp o poate aduce intr-o stare de descarcare profund, si s-ar putea sa nu se mai incarce.

 

Lucruri daunatoare pentru bateriile cu litiu

 

Adevarul despre bateriile pe baza de litiu este ca sunt relativ instabile. Incep sa isi piarda capacitatea inca de la producere si exista numerosi factori care contribuie la declinul lor, printre care regasim:

Cicluri de incarcare/descarcare

Orice baterie are un numar limitat de incarcari/descarcari.

Nivelul voltajului

Cu cat nivelul de incarcare este mai mare (masurat in volti pe celula), cu atat durata de viata a bateriei se micsoreaza.

Temperaturi ridicate, peste 35° C

Temperaturile ridicate pot provoca daune ireparabile.

 

Ultimii doi factori ar trebui sa ne ingrijoreze. Un studiu al Battery University evidentiaza cum voltajul si temperaturile ridicate afecteaza in mod iremediabil bateriile.

 

Nivelul de incarcare sau de tensiune (voltaj)

Bateriile cu ioni de litiu se incarca la 4,20 volti pe celula, ceea ce reprezinta 100 % din capacitatea sa. La acest nivel, bateria va avea o durata de viata de 300-500 de cicluri de descarcare.

Tinem laptopul mereu in priza

Fiecare reducere de 0,10V / celula dubleaza numarul de cicluri de descarcare, pana la atingerea nivelului optim: 3.90V / celula, cu 2400-4000 de cicluri de descarcare.

Din pacate, la acest nivel, bateria este incarcata doar in jur de 60%. Durata de functionare va fi mai putin de jumatate din bateria complet incarcata.

 

Caldura

Temperaturile ridicate, de obicei clasificate ca fiind peste 30 de grade Celsius, vor scurta durata de viata a bateriei indiferent de alti factori. Pur si simplu lasarea laptopului in masina, vara, dupa-amiaza este o idee proasta.

 

Cand combinam tensiunea ridicata cu temperaturi crescute, efectele sunt si mai grave.

Tinem laptopul mereu in priza

O baterie care este incarcata la un nivel de 40%, utilizata la o temperatura de 40°C isi va pierde 15% din capacitatea de incarcare intr-un an. O baterie incarcata la 100%, in aceleasi conditii va pierde pana la 35% din capacitate.

O baterie incarcata 100%, utilizata la o temperatura de 60°C va scadea dramatic capacitatea de incarcare la 60% in doar 3 luni.

 

Astfel putem spune ca mentinerea bateriei permanent la 100 % va reduce lent durata de viata. Pastrarea la 100 % si expunerea la temperaturi ridicate o vor scurta mult mai repede.

 

Si nu uita - aceste temperaturi ridicate nu sunt doar cele din mediul inconjurator. Utilizarea intensa a resurselor, cum ar fi pentru jocuri sau editare video, precum si utilizarea laptopului pe o perna cu siguranta vor creste nivelul caldurii.

 

Ar trebui sa indepartezi bateria?

 

Daca este asa periculoasa caldura, intervine o alta intrebare. Ar trebui scoasa bateria atunci cand avem incarcatorul conectat la laptop?

Evident, nu este posibil acest lucru pentru toate modelele de laptopuri, unele avand bateriile integrate.

Acolo unde sunt inlocuibile, raspunsul pare sa difere de la un producator la altul. Acer, de exemplu, spune ca nu trebuie sa inlaturi bateria atunci cand tii laptopul conectat la priza, dar ar trebui totusi sa o scoti daca nu o vei folosi mai multe zile. Cand Apple a produs laptop-uri cu baterii detasabile a recomandat sa nu fie scoase niciodata.

 

Totul se rezuma la setarile de administrare a energiei din laptop. Unele laptopuri pot reduce puterea atunci cand bateria nu este prezenta, in timp ce pe alte laptopuri nivelul bateriei scade.

Dacă alegi sa scoati bateria, asigura-te ca o depozitezi corect. Acest lucru inseamna de obicei incarcata intre 40% si 80% si pastrata la temperatura camerei.

 

Este recomandat sa tin laptopul conectat la priza?

 

Daca lasi laptopul conectat se deterioreaza bateria? Da, dar acelasi lucru se intampla si incarcand zi de zi.

Tinem laptopul mereu in priza

In mod curios, industria in ansamblu nu pare sa aleaga un singur raspuns pentru intrebarea daca sa folosesti laptopul pe curent alternativ sau pe baterie.

Am spus mai sus ca Acer recomanda scoaterea bateriei atunci cand nu o utilizezi. Asus spune ca ar trebui sa descarci bateria la cel putin 50 % la fiecare doua saptamani. In acelasi timp Dell spune ca nu este nici o problema in a lasa laptopul conectat in orice moment.

 

Sfatul Apple nu mai este pe site-ul sau web, dar il poti citi online. Compania recomanda sa nu lasi un laptop conectat tot timpul. In schimb sugereaza:

„Un utilizator ideal ar fi o persoana care isi foloseste laptopul in tren, apoi il conecteaza la birou pentru a se incarca. Acest lucru mentine fluxurile bateriei ...”

 

Daca lasi laptopul conectat nu va provoca daune pe termen scurt, dar daca il utilizezi doar pe curent alternativ, aproape sigur vei constata ca dupa un an capacitatea bateriei s-a redus semnificativ. In mod asemanator, daca il folosesti doar pe baterie, vei parcurge mai repede ciclurile de descarcare ale bateriei.

Aaadar, cea mai buna soluție este un compromis intre cele doua: foloseste laptopul pe baterie cateva zile, apoi tine-l conectat la priza in altele. Si orice ai face, asigura-te ca nu va fi prea cald.