Transforma un laptop lent intr-unul rapid

Transforma un laptop lent intr-unul rapid

Exista mai multe trucuri prin care puteti face acest lucru, motiv pentru care am realizat doua articole pentru aceasta tema.

Poate ca laptopul dumneavoastra merge cam lent, dar asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa-l inlocuiti. In urma utilizarii excesivile, laptopul va acumula o multime de fisiere si programe inutile, ca sa nu mai vorbim de praf depus in interior. In timp, componentele se vor invechi iar update-urile software vor deveni mai exigente.

Dar inainte sa va ganditi sa dati banii pe un nou laptop, credem ca veti fi bucuros sa aflati ca exista cateva remedii hardware si software pe care le puteti incerca. Aveti nevoie de putin timp, o surubelnita si disponibilitatea de a efectua cateva setari pentru ca laptopul dumneavoastra sa ruleze mai bine. Si mai indicat este sa aduceti laptopul in service, iar tehnicienii nostri vor face toate aceste lucruri pentru dumneavoastra, in cel mai bun mod. O curatare profesionala hardware include schimbarea pastei de pe procesor.

laptop rapidlaptop rapid

Va prezentam mai departe doua modalitati prin care puteti transforma un laptop lent intr-unul mai rapid si mai mai performant, urmand ca maine sa postam un articol nou (a doua parte) cu inca 8 trucuri eficiente.

1. Folositi un SSD (solid state drive).

Este o schimbare hardware majora pe care o puteti face pentru a accelera performantele unui laptop. SSD-ul ajuta laptopul sa fie mai rapid, sa booteze mai repede, sa lanseze aplicatiile cat ai clipi din ochi. Comparativ cu un hdd standard este mult mai bun. Tot mai multe laptopuri se vand cu SSD, dar mai sunt destule modele care vin echipate cu HDD-uri clasice. In cazul in care laptopul cel vechi are un astfel de HDD clasic, puteti sa-i mariti viteza semnificativ, la un pret rezonabil, prin adaugarea unui SSD. Un SSD de 256GB este o capacitate decenta pentru majoritatea utilizatorilor.

2. Faceti upgrade la RAM.

De preferat ar fi sa aveti un laptop cu 8 GB RAM. Azi laptopurile de pe piata vin echipate cu foarte multa memorie, maxim cat poate duce un laptop. Daca aveti un model mai vechi si descoperiti ca exista posibilitatea sa mai adaugati RAM, nu ezitati sa faceti acest lucru. Rezultatul va fi incredibil. In plus memoria RAM este destul de ieftina. Daca aveti un laptop cu 4 GB RAM faceti upgrade la 8 GB. Atentie insa: verificati daca laptopul suporta 8 GB RAM si ce sloturi sunt disponibile. Veniti in service pentru suport si ajutor. Ganditi-va ca in prezent sunt persoane care lucreaza cu laptopuri echipate cu 16 GB RAM.

3. Actualizati programele de Startup

Orice program care ruleaza in fundal va incetini timpul de pornire a laptopului care trebuie sa-si aloce resurse pentru aceste aplicatii - desi nu le folositi cu adevarat. Din fericire este foarte simplu sa dezactivati aceste programe care pornesc o data cu pornirea laptopului.

Daca aveti un laptop cu Windows 10 mergeti in Task Manager la Startup si veti putea vizualiza acolo o lista cu programe ce pornesc o data cu laptopul.

Daca aveti un MacBook, pentru dezactivarea acestor programe inutile de Startup mergeti la System Preferences, apoi la Uses and Groups si la Login Items.

laptop rapid

4. Dezactivati aplicatiile inutile

Exista mai multe programe inutile care va ocupa spatiu pe hard disk si care pot consuma resurse importante ale procesorului. De aceea va recomandam sa stergeti toate aceste programe inutile, sa va eliberati spatiu pe hard disk si automat sa permiteti o putere mai mare de procesare a laptopului.

5. Periodic rulati programe de scanare a virusilor

Exista posibilitatea ca laptopul dumneavoastra sa se miste greoi din cauza unui soft virusat pe care l-ati instalat la un moment dat. De aceea este indicat sa rulati periodic un antivirus pentru detectarea problemelor de acest gen care pot incetini performantele laptopului. Fiti precaut si veti reusi sa scapati de posibilele amenintari din partea virusilor.

6. Scapati de animatii

Poate ca va plac animatiile din sistemul de operare, dar acestea mananca multe resurse si per total pot incetini performantele laptopului. Pentru dezactivarea animatiilor din Windows urmati pasii:

- cautati View advanced system settings - optati pentru Settings under Performance - alegeti Adjust for best performance - si astfel veti opri multe efecte speciale si animatii.

7. Accelerati procesul de oprire al laptopului

Vi se intampla sa vreti sa opriti laptopul si sa fiti nevoit sa asteptati mai multe minute pentru ca el sa incerce sa finalizeze anumite programe ce nu se inchid singure de buna voie. Mergeti in registru si de aici puteti forta procesul de inchidere pentru a scapa de aceste aplicatii rebele. Dar atentie: asigurati-va intotdeauna ca ati salvat ceea ce ati lucrat, pentru ca operatiunea va forta inchiderea tuturor programelor.

8. Schimbati Browserul

Unele browsere sunt mai rapide decat altele. Chrome poate sa manance din performanta memoriei RAM mai ales atunci cand aveti mai multe taburi deschise. Alte browsere de Windows sunt mai facile si mai rapide. Daca aveti un Mac puteti incerca Safari.