Tu stii cum sa prelungesti durata de viata a unui laptop ?!

Tu stii cum sa prelungesti durata de viata a unui laptop ?!

Toata lumea iubeste laptopurile. Sunt portabile, puternice si productive. Dar unii dintre noi nu isi pot permite sa tina pasul cu noile modele de laptopuri aparute in fiecare an.

Cum poti prelungi viata laptopului tau imbatranit? Si care sunt trucurile esentiale ca laptopul sa functioneze fara probleme?

 

Animalele de companie ar putea fi o problema

 

Le iubesti, stim. Nimic nu este mai satisfacator decat sa lucrezi la laptop, in timp ce Max vine langa tine sa se alinte. Tine cont totusi ca parul animalului tau de companie zboara impreuna cu praful din incapere, si ca aerisirea sau boxele laptopului atrag aceste particule. De aceea e recomandat, daca ai animale de companie, sa cureti din cand in cand orificiile, altfel laptopul se poate supraincalzi, poate interveni chiar scurt-circuitare interna. Pentru o curatare profesionista apeleaza la un service specializat.

 

Mici trucuri gospodaresti

 

Le stii, ai tot vazut pe internet cum sa utilizezi obiectele de zi cu zi pentru a ramane organizat. Unele sunt chiar dragute, folosind etichetele de la ambalajele de paine pentru diferentierea cablurilor, sau folosirea partii lipicioase de la Post-It pentru a curata tastatura. Insa una care da rezultate este cea in care folosim clipsurile pentru hartii pentru a organiza cablurile. Asa va asigura-te ca nu trebuie sa cauti prin spatele biroului, fix acel cablu de care ai cea mai mare nevoie.

 

Salvarea bateriei

 

Nu este nimic mai enervant decat un laptop cu o viata redusa a bateriei. Cine vrea sa poata lucra doar jumatate de zi? Daca iti cumperi un laptop nou verifica intotdeauna durata de viata a bateriei. Daca ai deja un laptop, ar fi bine sa iei in considerare urmatoarele sfaturi.

Activeaza intotdeauna modul de economisire a bateriei. Fiecare laptop are o astfel de optiune undeva in programele sau aplicatiile care vin impreuna cu sistemul tau. Multe dintre ele pot fi personalizate, astfel incat sa poti combina utilizarea practica cu masuri de economisire a energiei.

Redu luminozitatea ecranului. Acesta este ucigasul bateriei. Daca te afli in spatii cu lumina redusa, ia in considerare diminuarea luminozitatii afisajului.

Deconecteaza perifericele si dispozitivele wireless. Acestea sunt lucrurile care vor goli bateria atunci cand te astepti cel mai putin. Unitatile flash USB, perifericele externe si alte dispozitive vor descarca bateria, uneori fara sa iti dai seama.

Opreste Wi-Fi. Dispozitivile wireless solicita bateria, asadar daca nu ai nevoie de mouse utilizeaza trackpadul. Asigura-te ca dispozitivul wireless este oprit, chiar si atunci cand este depozitat in geanta. Cautarea continua de catre laptop a semnalului asociat va duce la golirea bateriei. Poti opri oricand semnalul Wi-Fi (daca laptopul tau nu are un buton asociat, fa-o din setari).

Adauga un SSD. Un HDD clasic are nevoie de multa putere pentru a se roti, descarcand astfel bateria. Accesul la SSD utilizeaza de obicei o putere mai mica, deci ia in considerare inlocuirea HDD cu un SSD.

 

Nu manca sau consuma lichide langa laptop

 

Stiu la ce te gandesti. Nimeni nu trebuie sa-mi spuna asta. Dar ai fi surprins cat de curand uitam. De cate ori te-ai dus la o cafenea si ai vazut oamenii cu laptop-uri deschise, cu o cafea si o prajitura alaturi, butonand de zor? Spre deosebire de un desktop, la care poate fi usor de inlocuit tastatura, o tastatura laptop este integrata si se afla chiar deasupra unor componente destul de vitale.

In cazul in care ai varsat lichid, deconecteaza imediat laptopul de la sursa de curent, inchide-l si mergi la un service specializat pentru a remedia problema.