Vreti un laptop nou? Cum sa alegem corect ecranul laptopului

Vreti un laptop nou? Cum sa alegem corect ecranul laptopului

A venit momentul pentru achizitie unui nou laptop? Dar cum alegem laptopul potrivit?

Unul dintre lucrurile pe care ar trebui sa le luati in considerare este tipul de ecran pe care il utilizeaza, si despre aceasta vom vorbi in acest articol.

Nu toate ecranele sunt realizate in mod egal, iar un ecran de proasta calitate poate fi o alegere neinspirata. La urma urmei, vor exista perioade lungi de timp in care veti privi in acesta. Din pacate, nu intotdeauna intelegem toate acronimele, evaluarile si numerele care la prima vedere nu au sens, ca exempplu diferenta dintre un afisaj IPS si TN, sau cati „nits” ar trebui sa aiba ecranul.

Iata lucrurile de care ar trebui sa tineti cont atunci cand alegeti ecranul laptopului.

 

Marimea (diagonala) ecranului

 

Primul lucru pe care trebuie sa-l luati in considerare atunci cand vine vorba de ecranul unui laptop este cat de mare ati vrea sa fie. Ecranele laptopurilor sunt masurate in diagonala de la un colt la celalalt. Au dimensiuni variate; totusi, majoritatea se incadreaza in categoria de 13 pana la 15 inch, Exista pe piata atat laptopuri mai mici (11 pana la 12 inch), cat si laptopuri cu ecrane mult mai mari. Cel mai comun este 17 inch; cu toate acestea, exista unele care sunt si mai mari.

 

Vreti un laptop nou? Cum sa alegem corect ecranul laptopului

 

In general, pentru publicul larg, ecranele de 13 pana la 15 inch sunt cele mai comune. Trebuie sa tineti cont ca greutatea laptopului creste odata cu dimensiunea ecranului, asa ca daca veti dori sa il utilizati mai ales in deplasare, ar fi bine sa ramaneti la un model de 13 inchi. Daca laptopul va fi utilizat in principal acasa, atunci probabil ca veti dori sa optati pentru un ecran de 15 inch, deoarece spatiul suplimentar va face lucratul la el mult mai usor pentru ochi.

 

Rezolutia ecranului

 

Toate ecranele laptopurilor sunt realizate din pixeli. Pixelii sunt in esenta mici puncte individuale care arata diferite elemente ale ecranului laptopului. Lucrand la unison, acesti pixeli pot afisa imaginea pe care o vedeti pe ecranul laptopului. Cu cat aveti mai multi pixeli, cu atat rezolutia ecranului este mai mare. Un ecran cu rezolutie mai mare inseamna o imagine mai clara si mai clara.

Cand faceti prospectie pentru viitorul laptop, veti vedea modele cu ecrane de diferite rezolutii. Va recomandam sa optati pentru un laptop care are un ecran de cel putin  1920 x 1080 pixeli. Veti intalni ecrane care au o rezolutie mai mica, la un pret mai mic, insa in timp privirea tintuita in acesta va va obosi.

 

Vreti un laptop nou? Cum sa alegem corect ecranul laptopului

 

Ecranele cu rezolutii mai mari au mai multi pixeli, ceea ce inseamna ca pot afisa mai mult continut, astfel ca puteti opta pentru ecrane cu rezolutie mai mare, cum ar fi 2560 x 1440 (2K) sau 3840 x 2160 (4K). Aceste rezolutii mari vor oferi un afisaj mai clar, dar sa tineti cont ca vor consuma mai multa energie.

 

Vreti un laptop nou? Cum sa alegem corect ecranul laptopului

 

Tipuri de panouri

 

Cand vine vorba de ecrane de laptop, exista o varietate de panouri din care un producator poate alege si toate vin la preturi diferite. Nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca panourile de calitate superioara sunt mai scumpe si ca acest cost suplimentar este transferat consumatorului.

 

Vreti un laptop nou? Cum sa alegem corect ecranul laptopului

 

TN (Twisted Nematic) – Acesta este cel mai vechi tip de panou, este usor si ieftin de produs. Drept urmare, ecranele TN se gasesc adesea in marea majoritate a laptopurile recent lansate. In general, aceste panouri au unghiuri de vizualizare slabe si o reproducere a culorilor mai putin precisa. Acestea fiind spuse, panourile TN sunt cunoscute pentru rate de reimprospatare relativ ridicata si pentru ca sunt mai “putin usturatoare” la buget.

 

IPS (In-Plane Switching) – Aceste panouri au cautat sa remedieze problemele ecranelor TN. Panourile IPS au unghiuri excelente de vizualizare si au o precizie mai buna a culorilor. Dupa cum probabil ati ghicit, panourile IPS sunt mai scump de produs. Prin urmare, le gasiti in general in laptopurile de gama medie si superioara.

 

OLED (Dioda emitatoare de lumina organica) – Toate afisajele sunt formate din pixeli cu o lumina de fundal care permite utilizatorului sa vada afisajul. Cu afisajele LED traditionale, iluminarea de fundal lumineaza toti pixelii. Acest lucru poate da impresia ca unele culori par spalacite, iar negrul sa para mai gri. Pe de alta parte, OLED-urile pot activa si dezactiva iluminarea de fundal a fiecarui pixel individual. Acest lucru are ca rezultat o reproducere mai precisa a culorilor si un negru adevarat. In timp ce ecranele OLED sunt comune pe smartphone-uri, ele sunt putin mai rare pe laptopuri.

 

Luminozitate (nits)

 

Cat de luminos este ecranul laptopului dvs are un impact semnificativ asupra gradului de utilizare a acestuia. Folosirea unui laptop in exterior sau intr-o zona bine iluminata poate duce la un afisaj fad. Vizibilitatea slaba a ecranului va poate distruge productivitatea, asa ca este necesar  ca laptopul dvs sa aiba un ecran care poate fi citit in exterior. Aceasta inseamna ca ecranul trebuie sa poata deveni mai stralucitor decat lumina din jurul sau pentru a putea fi citit.

 

Vreti un laptop nou? Cum sa alegem corect ecranul laptopului

 

Luminozitatea ecranului este masurata in „niti”. Pentru a mentine lucrurile simple, amintiti-va ca cu cat sunt mai mari nits, cu atat ecranul va fi mai luminos. In cazul laptopurilor, consensul general este ca ecranul ar trebui sa fie de cel putin 250 nits. Acestea fiind spuse, daca aveti tendinta de a folosi laptopul afara sau in lumina directa a soarelui, ar fi indicat sa optati pentru un laptop capabil sa emita mai mult de 300 de nits. Exista afisaje care se lauda cu mult mai multi nits; cu toate acestea, un ecran mai luminos va consuma mai multa energie, rezultand o consumare mai rapida a bateriei.

 

Ratele de reimprospatare (refresh rate)

 

Rata de reimprospatare determina cat de neteda este imaginea. Pentru a experimenta o imagine neteda, ecranul trebuie sa „redeseneze” ceea ce este afisat, de mai multe ori pe secunda. Cat de repede este capabil ecranul sa faca acest lucru (masurat in hertzi) este cunoscut sub numele de rata de reimprospatare sau rata de refresh.

 

Vreti un laptop nou? Cum sa alegem corect ecranul laptopului

 

Afisajele computerului incep cu o rata de reimprospatare de 60 Hz. Acest lucru asigura o miscare lina. O rata de refresh mai mica poate duce la situatii in care pana si operatiuni minore, precum mutarea mouse-ului, ar putea parea sacadate. Unele modele de laptopuri vin cu rate de reimprospatare semnificativ mai mari – afisaje de 120, 144, 240, chiar 360 Hz. Ecranele de laptop cu rate de refresh mai mari se gasesc de obicei la modelele mai scumpe.

 

Utilizatorul mediu de laptop probabil nu va observa o mare diferenta intre standardul de 60 Hz si unul mai mare. Insa, daca sunteti jucator, veti observa imagini mai clare in timpul jocului.

 

Bineinteles ca in final, perceptia dvs individuala este cea care va determina ce tip de ecran doriti pentru noul dvs laptop.Produse recomandate