Windows System32. Ce este si de ce nu trebuie sa il stergi

Windows System32. Ce este si de ce nu trebuie sa il stergi

Petreceti ceva timp pe internet si veti gasi probabil un glumet care va spune sa stergeti folderul Windows System32 de pe computer. Dar care este acest folder misterios Windows, si de ce v-ar spune cineva sa il stergeti? 

Ce este System32?

System 32 este un folder localizat in C:\Windows\System32, inca de la versiunea Windows 2000 si include diverse fisiere vitale pentru buna functionare a sistemului de operare. Exista foarte multe fisiere in folderul System32 pentru a la prezenta individual, insa in general, puteti imparti majoritatea continutului in doua grupuri:   * Fisierele DLL (Dynamic Link Library) permit programelor sa acceseze parti din Windows si sa efectueze sarcini standard. De exemplu, un fisier DLL ar putea permite computerului sa redea audio, in timp ce altul ar putea activa Actualizari automate Windows. Multe DLL-uri isi incep treaba imediat ce porniti computerul. Windows nu ar putea incepe fara ele. * Fisierele EXE (Executabile)sunt aplicatii si utilitare software. Porniti un program executabil de fiecare data cand deschideti software cum ar fi Word sau Chrome. Dar fisierele EXE din System32 sunt mai importante: in afara de utilitatile Windows precum Event Viewer (eventvwr.exe), acestea includ executabile pentru procesele vitale ale Managerului de activitati precum winlogon.exe. Fara aceasta, nici nu te-ai putea conecta la computer.   In afara de acestea, System32 contine si un folder de drivere (al carui continut permite interfata computerului cu diverse hardware), fisiere de limba si multe altele.  

Cum se sterge folderul System32?

In ciuda glumelor online, stergerea System32 nu se face cu un singur click. Intrucat este un folder de sistem protejat, Windows va va refuza accesul daca incercati sa il stergeti. Acest lucru este suficient pentru a opri utilizatorii neexperimentati de la stergerea accidentala a folderului. Cu toate acestea, daca sunteti persistent, puteti continua. Preluarea dreptului de proprietate asupra folderului va permite sa incercati sa il stergeti, dar Windows blocheaza din nou acest lucru, deoarece utilizeaza in mod activ multe fisiere din System32. Pentru a evita acest lucru, puteti incepe sa stergeti fisiere individuale din System32 sau sa utilizati promptul de comanda pentru o stergere mai eficienta. Daca faceti acest lucru, Windows va va permite sa stergeti fisierele care nu sunt in prezent utilizate.  

Ce se intampla cand stergeti System32?

Daca veti continua sa stergeti fisiere aleatorii din System32, computerul dvs. va incepe un colaps lent. Functiile de baza, cum ar fi lansarea de programe, cautarea prin meniul Start si deschiderea utilitatilor Windows nu vor mai functiona daca ati sters fisierele de care depind. In functie de ceea ce stergeti, probabil ca nici nu veti mai putea opri computerul in mod normal. Dupa ce efectuati oprirea si repornirea, veti observa probabil ca Windows-ul nu va porni fara acele DLL-uri critice. Evident, in acest moment, sistemul Windows este corupt. Daca ati ajuns in acest punct, ar trebui sa reinstalati Windows pentru ca totul sa functioneze din nou. Functii precum System Restore ar fi probabil distruse de actiunile dvs., deci va trebui sa reinstalati de la zero.   Analizand toate acestea, este evident ca Windows protejeaza acest folder dintr-un motiv.