Top 10 probleme ale unui laptop si cum le puteti rezolva usor

Top 10 probleme ale unui laptop si cum le puteti rezolva usor

Tehnologia ne poate face viata mai usoara, dar numai atunci cand functioneaza perfect. Cand ceva nu merge bine, totul pare complicat. Pentru cei mai multi dintre utilizatori, problemele par de nerezolvat si apeleaza la specialisti. Cu toate acestea, probleme sunt mai simple decat par si pot fi rezolvate in cateva minute. Tot ce trebuie sa faceti este sa aveti rabdare si sa dispuneti de cateva minute. Veti regasi in cele ce urmeaza cele mai frecvente probleme si posibile solutii pentru remedierea lor.

 

Ecran albastru ( BSOD - Blue Screen of Death )

 

BSOD este un fenomen des intalnit in versiunea Windows OS. Ecranul albastru este o eroare neplacuta si poate cauza o restartare a sistemul de operare si, cel mai grav, pierderea datelor care nu sunt stocate pe hard disk. Daca ati lucrat un document si nu l-ati salvat inainte de a aparea ecranul albastru, atunci toate datele se vor sterge.

 

Top 10 probleme ale unui laptop si cum le puteti rezolva usor

 

BSOD (ecranul albastru al mortii) este una dintre cele mai temute probleme ce apare pe laptopurile cu Windows. O serie de lucruri pot provoca aceasta eroare. Acestea pot fi legate atat de probleme hardware cat și de software. In unele cazuri, este suficient sa reporniti laptopul.

 

De ce apare ecranul albastru? Ecranul albastru semnaleaza cu siguranta o problema grava a laptopului dvs. Iata cazurile in care sistemul de operare poate rezolva situatiile neprevazute cauzate de probleme legate de software sau hardware. Ecranul albastru nu reprezinta in sine o problema, ci mai degraba este rezultatul unor erori. Motivele care duc la aparitia ecranului albastru pot fi:

 

Verificati daca exista programe malware sau drivere corupte - Daca puteti intra inapoi in Windows, faceti o scanare rapida pentru virusi utilizand Windows Defender sau orice alt pachet antivirus pe care il aveti. Nu uitati sa actualizati aplicatia inainte de a rula scanarea.

Eroare de RAM - Una dintre componente care ar putea fi defecta este memoria RAM si puteti afla asta destul de repede. Pe laptop, apasati tasta Windows + tasta R, pentru a rula caseta de comanda, tastati 'mdsched.exe' si apasati 'OK'. Acesta va afisa o fereastra care va verifica problemele legate de memorie. Va va solicita sa verificati problema imediat sau dupa ce porniti laptopul data viitoare. Alegeti o optiune in functie de preferintele dvs.

Problema de hardware pe placa de baza;

Lipsa sau folosirea necorespunzatoare a update-urilor de Windows;

Probleme la componentele hardware;

Probleme la hard disk - Eroare a unitatii hard disk Daca memoria RAM functioneaza perfect, urmatoarea componenta de verificat este unitatea hard disk. Puteti face acest lucru prin File explorer. Faceti click dreapta pe unitatea pe care doriti sa o verificati si mergeti la "Proprietati". In fereastra, accesati optiunea "Instrumente" si faceti click pe "Verificati". Daca hard diskul cauzeaza problema, atunci veti gasi aici informatia.

Setari de BIOS incorecte ;

Probleme intre software si cardurile grafice;

Probleme la sursa de alimentare ;

Supraincalzirea

 

Cele mai utile informatii pentru diagnosticarea corecta a cauzei aparitei ecranului albastru le poti obtine de la un software gratuit, pe care nici macar nu este nevoie sa-l instalati. Se numeste “BlueScreenView”. Este compatibil cu toate sistemele de operare (Windows 7, Windows 8 and Windows 10) si scaneaza toate fisierele care ar putea determina aparitia ecranului albastru.

 

Laptopul merge greu

 

Oricat de multa grija ati avea de laptop, la un moment dat, acesta va merge din ce in ce mai greu. Principalul motiv, dar nu si singurul, este neactualizarea la timp a hardware-ului. Cu toate acestea, daca laptopul nu are probleme grave precum deteriorarea hardului sau depasirea spatiului de stocare, iata cateva modalitati prin care putei accelera activitatea .

 

Top 10 probleme ale unui laptop si cum le puteti rezolva usor

 

- Asigurati-va ca laptop-ul are toate update-urile facute. : Poate ca nu va plac aceste lucururi, insa instalatea ultimei versiuni de update si upgradarea sistemului de operare pot imbunatati performata driverelor. Mai mult decat atat, sistemul va fi si mai sigur. Patch-uri noi includ de obicei un upgrade de siguranta, care pot preveni atacurile hacker-ilor de pe computer. Tocmai de aceea nu trebuie sa neglijam actualizarile.

- Instalati si folositi CCleaner : Programul este gratis si este excelent pentru laptopul dvs.Va va ajuta sa curetati datele care nu mai sunt utile si care s-au acumulat de-a lungul timpului in calculator. De asemenea, permite sistemului de operare sa se incarce mult mai rapid.

- Restartati laptopul : Daca laptopul dvs. ruleaza toata ziua atunci restartati-l periodic. Asa se intampla cu laptop-urile cand intra in modul “hibernate”. Restartarea poate rezolva unele probleme minore precum conexiunea la internet sau rularea lenta a unora dintre programe.

- Eliberati memoria calculatorului si defragmentati HDD (Atentie : SSD-ul nu se defragmenteaza) :In cazul in care nu aveti mai multe hard disk-uri pe computerul dvs,, este util sa goliti spatiul de pe singurul hard disk pe care il aveti. Cand capacitatea de stocare depaseste 80% atunci este indicata stergere/eliberarea memoriei. Dezinstalati programele pe care nu le folositi si transferati datele de care aveti nevoie pe o memorie externa. In plus, este foarte important sa defragmentati disk-ul pentru ca astfel datele vor fi corect alocate fiecarui spatiu in parte. Un spatiu de memorie plin va face calculatorul sa functioneze lent.

- Scapati de virusi : Desi nu este recomandat, este posibil sa evitati virusii fara sa instalati vreun program antivirus, pentru ca serviciile de cloud ofera o multime de solutii in materie de securitate. Dar, indiferent de tot ceea ce ofera cloud, este indicat sa instalati si un program antivirus care va scana sistemul, va identifica si elimina virusii pe care i-ati fi putut lua, fara sa va dati seama, navigand pe internet.

 

Laptopul se restarteaza

 

Se intampla frecvent ca laptopul dvs. sa se restarteze, fara sa va anunte in vreun fel? Pot fi o multime de cauze pentru aceste restartari deranjante, care insa au si o rezolvare.

Daca computerul dvs se restarteaza, verificati 2 lucruri: daca repornirea are loc inainte sau dupa incarcarea Windows-ului.

 

Top 10 probleme ale unui laptop si cum le puteti rezolva usor

 

Daca restartarea are loc dupa incarcarea Windows-ului, atunci pot fi probleme de update. De fapt, atunci cand Windows-ul isi instaleaza update-urile, se poate reseta de mai multe ori pana se instaleaza toate.

Daca insa computerul se restarteaza fara semne ca ar instala update-uri (de obicei Windows-ul anunta ca anumite programe sunt in curs de instalare), problema poate fi un virus care a atacat calculatorul. In cazul acesta, este recomandat sa instalati un antivirus. Daca in timpul restartarii, computerul produce anumite zgomote ciudate, ar putea fi o problema legata de praf si atunci este necesara curatarea prafului acumulat in componentele calculatorului.

 

Probleme de securitate la navigare

 

Stiati ca laptopul dvs., mai exact browser-ul de internet, monitorizeaza si stocheaza tot ce cautati si accesati pe internet? Va veti face un mare bine invatand cum sa va setati cautarile astfel incat nimeni sa nu stie ce pagini ati accesat. Tot ce trebuie sa faceti este sa activati si sa folositi „Private Browsing Mode”. Aproape fiecare browser-ul de internet modern are capacitatea incorporata pentru navigare in modul privat (incognito).

 

Cum puteti activa modul „Incognito” in browser-ul Google Chrome Browser-ul Chrome este cel mai popular motor de cautare. Acesta permite navigarea in mod privat inca de la prima sa versiune, care a fost publicata in 2008.

Modul privat poate fi activat astfel:

  • Deschideti o pagina de Google Chrome.
  • Click pe pictograma „Menu” sub forma a trei linii si selectati “New incognito window.” Acest mod poate fi activat si din tastatura, apasand simultan CTRL, ALT si N (Ctrl + Shift + N).

 

Top 10 probleme ale unui laptop si cum le puteti rezolva usor

 

In cazul in care doriti sa navigati in modul incognito complet, ar trebui sa utilizati TOR Browser, pe care il puteti descarca de aici. Este cel mai simplu mod de a ascunde adresa de IP si va permite sa accesati site-uri web anonim. Pentru a nu pune insa in pericol anonimatul este indicat sa nu descarcati fisiere. Utilizati-l numai pentru navigare. Browser-ul va va avertiza daca si cand adresa de IP ar putea fi divulgata.

 

Conexiunea la internet este lenta

 

Ati constatat ca internetul este lent? Ei bine, pentru acesta problema are o solutie simpla. Urmariti pasii de mai jos pentru a creste viteza de navigare pe internet:

 

Top 10 probleme ale unui laptop si cum le puteti rezolva usor

 

Accesati www.speedtest.net si verificati acolo viteza de conexiune;

Verificati inca o data viteza de navigare din pachetul de internet. Daca considerati ca a sosit momentul sa imbunatatiti acest aspect, aflati ca internetul ofera din ce in ce mai mult continut media, motiv pentru care ati putea avea nevoie de o conexiune mult mai rapida si stabila.

Verificati daca intr-adevar aveti nevoie de unele aplicatii care ruleaza in fundal. Aceste programe pot incetini considerabil viteza de navigare, mai ales daca aveti o aplicatie torrent care ruleaza in fundal. Puteti gasi pictograma torrent pe bara de activitati și opriti-l facand clic dreapta pe ea .

Asigurati-va ca software-ul antivirus este actualizat in mod regulat. Virușii pot incetini semnificativ computerul și viteza internetului.

Daca utilizati Wi-Fi, asigurati-va ca este protejat prin parola. In caz contrar, unii dintre vecini sau trecatori pot folosi internetul dumneavoastra gratuit si pot diminua viteza de navigare.

Daca utilizati Wi-Fi pe un laptop, luati in considerare un cablu de retea pentru a conecta laptop-ul la router, acest lucru marind viteza internetului.

 

Prea multe programe antivirus instalate

 

Unii utilizatori sunt de parere ca daca aveti instalate un numar foarte mare de programe antivirus puteti benefica de o securitate sporita.

GRESIT!  Nu este recomandat sa aveti decat un singur program antivirus instalat pe laptopul dvs. pentru ca intotdeauna vor aparea conflicte intre programe.

 

Top 10 probleme ale unui laptop si cum le puteti rezolva usor

 

Cu toate acestea, luati in calcul ca daca aveti cateva programe anti-virus instalate pe computer și, in cazul putin probabil in care acestea functioneaza in același timp, cu siguranta nu veti avea probleme cu virușii, insa activitatea laptop-ului va fi intrerupta. Pentru o securitate eficienta trebuie sa aveti in permanenta un program antivirus activat si un singur firewall. Programul antivirus verifica fiecare fișier pe care il descarcati de pe internet sau fișierele pe care incercati sa le deschideti. Un firewall controleaza tot ceea ce vine la computer de pe internet. Un firewall bun controleaza, de asemenea, ceea ce merge de la computer la Internet. Anumite programe combina ambele functii.

Astfel, este de inteles de ce folosirea mai multor programe antivirus poate provoca probleme asupra laptop-ului dvs. Putem beneficia si de protectie „la cerere”. Acest program este similar celui antivirus, cu exceptia faptului ca nu au posibilitatea de a lucra in „background”. In schimb, programul poate scana hard disk-ul la cerere. Un astfel de program este Malwarebytes Free Anti-Malware, care poate fi descarcat de aici. Inainte de a descarca acest program, trebuie sa dezactivati programul antivirus pentru ca acesta sa poate rula in mod corespunzator.

 

Computerul se blocheaza; programele nu mai ruleaza.

 

Desi poate suna simplist, majoritatea problemelor pot fi rezolvate prin inchiderea programului si restartarea computerului. Laptopul se poate bloca pentru ca anumite programe nu si-au facut update-ul de ceva timp. Toate programele cer la un moment dat un update.

 

Top 10 probleme ale unui laptop si cum le puteti rezolva usor

 

Cand ecranul nu mai raspunde la comenzi, puteti tasata simultan combinatia Ctrl + Alt + Del pentru a deschide “Task Manager”. Cand apare butonul “Processes” tot ceea ce trebuie sa faceti este sa identificati in lista programul care creeaza probleme, click dreapta pe el si inchidere prin “end task”.

 

Atunci cand exista o problema cu certificatul de securitate al site-ului accesat

 

Top 10 probleme ale unui laptop si cum le puteti rezolva usor

 

Daca ati intalnit vreodata acest mesaj intr-o pagina de web, probabil ca nu ati stiut ce sa faceti. Cu atat mai mult cu cat acest mesaj apare pe site-urile pe care le accesati in mod regulat.

Dar solutia acestor probleme este foarte simpla. In majoritatea cazurilor, ceasul de pe serverul paginii web si cel al laptoului dumnevoastra nu sunt sincronizate. Pentru a rezolva acesta problema, selectati data si ora din josul paginii dreapta, apoi selectati “”Additional date settings” si, sub “Date and Time” dati click pe “Set the time and date” < “Change date and time”, setati ora si confirmati prin ok.

 

Daca nu puteti folosi imprimanta

 

Atunci cand aveti mai mare nevoie, printarea nu mai functioneaza. Imprimanta are suficienta hartie si tus, insa nu printeaza niciun document. In primul rand opriti/porniti imprimanta. Daca acest lucru nu ajuta, verificati daca pictograma imprimantei se afla pe bara de activitati din partea de jos a ecranului. Faceti click pe ea de doua ori pentru a vedea toate documentele pe care le ruleaza spre printare. Selectati documentul care este primul pe lista, faceti click dreapta pe el si opriti temporar imprimarea, apoi selectati din nou pentru a continua. In cazul in care acest lucru nu a ajutat, asigurati-va ca este selectat butonul "Use Printer Offline”. Ca o ultima solutie, opriti imprimanta de la sursa de alimentare pentru cateva minute și apoi porniti-o din nou. Acest lucru va restarta memoria imprimantei și poate va rezolva problema.

 

Top 10 probleme ale unui laptop si cum le puteti rezolva usor

 

Jocul favorit/programul preferat nu functioneaza pe noul laptop.

 

Inainte de a instala jocul preferat, asigurati-va ca este compatibil cu laptopul. Unele programe mai vechi nu pot rula pe noile computere. Astfel, un program care merge cu Windows este posibil sa nu mearga pe MAC.

Uneori se poate crea un mediu artificial in care programul poate rula ca pe calculatorul vechi, dar ele sunt destinate in principal pentru jocuri. In cazul in care jocul ruleaza pe internet, probabil lipsesc unele dintre programele de completare pe browser-ul de internet.

Top 10 probleme ale unui laptop si cum le puteti rezolva usor

 Produse recomandate