5 semne si simptome ca memoria RAM este pe cale sa cedeze

5 semne si simptome ca memoria RAM este pe cale sa cedeze

Daca aveti probleme cu computerul, ar putea fi memoria RAM defecta. Iata cateva semne pe care trebuie sa le urmariti si cum sa diagnosticati memoria RAM pe moarte.

 

Daca va ingrijiti corect dispozitivele tehnice, majoritatea gadgeturilor si componentelor vor continua sa functioneze mult timp.

 

Cu toate acestea, natura delicata a componentelor electronice inseamna ca va veni un moment in care piesele vor incepe sa se clatine – si nimic nu este mai susceptibil decat memoria RAM a computerului.

 

Astazi, ne vom uita la unele dintre semnele de esec ale unei memorii RAM. Daca vedeti oricare dintre aceste probleme, ar putea fi un semn ca defectiunea RAM este iminenta.

 

De ce este important esecul RAM

 

De ce conteaza daca RAM-ul este pe cale sa esueze? La urma urmei, oamenii lucreaza ani de zile cu ecranele smartphone-urilor sparte sau tastaturile incomplete.

 

Din pacate, memoria RAM nu este ceva pe care il puteti ignora - este una dintre cele mai importante parti ale oricarui computer. Are, de asemenea, una dintre cele mai mari rate de defectiuni dintre toate componentele laptopului dvs.

 

In termeni simpli, RAM este responsabila pentru cate aplicatii poate rula fara probleme laptopul dvs. la un moment dat. Cele mai mari consumatoare de RAM sunt de obicei sistemul de operare si browserul web, dar, ca regula generala, cu cat un program este mai complex, cu atat va necesita mai multa RAM.

 

Va puteti gandi la ea ca la memoria pe termen scurt a computerului dvs. - stocheaza datele pe care computerul dvs. le foloseste in mod activ. Hard disk-urile sunt memoria pe termen lung folosita pentru a salva lucruri pe care trebuie sa le accesati intre reporniri.

 

Iata cateva dintre cele mai frecvente simptome ale memoriei RAM defecte pe care le puteti intalni.

 

Scaderea performantei

Unul dintre cele mai indicatoare semne ale esecului RAM este scaderea performantei in timp.

 

Daca descoperiti ca laptopul functioneaza perfect dupa prima pornire, dar cu cat il utilizati mai mult, cu atat devine mai lent - ati putea avea probleme. Problema va fi vizibila in special in aplicatiile care necesita multa memorie, cum ar fi Photoshop, jocurile video complexe si browserele web.

 

Desigur, RAM defectuoasa ar putea sa nu fie cauza problemei: un program care se comporta gresit ar putea consuma CPU-ul laptopului. Puteti verifica utilizarea sistemului si, daca nu puteti identifica cauza degradarii performantei, ar putea fi starea de sanatate a memoriei RAM.

 

Un test pe care il puteti folosi este sa reporniti dispozitivul, dar sa nu declansati nicio aplicatie. Daca acelasi lucru se intampla chiar si fara aplicatii care ruleaza, ar putea fi timpul sa incepeti sa cumparati noi module RAM.

 

Blocari aleatorii

 

5 semne si simptome ca memoria RAM este pe cale sa cedeze

 

La fel ca si punctul despre degradarea performantei, doar pentru ca computerul se blocheaza aleatoriu, nu inseamna neaparat ca memoria RAM este defecta. Cu toate acestea, indica posibilitatea ca acesta sa fie defect.

 

Acest lucru este valabil mai ales daca nu pare sa existe nicio consistenta in blocari. De exemplu, daca primiti ecranul albastru al mortii pe Windows de fiecare data cand incercati sa deschideti o anumita aplicatie, este probabil ca aplicatia sa fie vinovata mai degraba decat hardware-ul dvs. Dar daca descoperiti ca blocarile apar fara avertisment si in momente aleatorii, RAM-ul dvs. ar putea fi responsabil.

 

De asemenea, este posibil sa descoperiti ca laptopul dvs. se va reporni in momentul in care afiseaza desktopul sau ca se blocheaza de fiecare data cand incercati sa instalati ceva nou.

 

Placa video nu porneste

 

Cand porniti computerul, aproape intotdeauna veti auzi un bip puternic. Indica faptul ca hardware-ul video si media al dispozitivului dvs. a fost recunoscut si pornit corect.

 

Daca nu auziti bip-ul, inseamna ca nu este correct incarcat, iar RAM-ul defect ar putea fi cauza. De asemenea, vi se va afisa un mesaj de avertizare pe ecran pe masura ce sistemul de operare incearca sa porneasca.

 

Din nou, totusi, nu este o garantie a RAM-ului defectuos. Problema ar putea fi in schimb placa video.

 

Daca va intrebati despre simptomele RAM defectuoasa pe Mac, ascultati cu atentie in timp ce il porniti. De obicei, un bip triplu inseamna ca a fost detectata o eroare RAM.

 

Fisiere de date corupte

 

Este posibil sa descoperiti brusc ca fisierele pe care le accesati si le utilizati frecvent sunt corupte si nu pot fi deschise.

 

Pe langa faptul ca este o lectie despre importanta realizarii de copii de rezerva regulate, este un alt semn clar ca memoria RAM este pe duca.

 

Daca gasiti din ce in ce mai multe fisiere corupte, iar problema se inrautateste in timp, RAM este aproape sigur de vina. Se datoreaza faptului ca memoria RAM defecta determina degenerarea structurii hard diskului; in cele din urma, nu veti putea sa porniti deloc laptopul.

 

Afisaj incorect RAM de sistem

 

5 semne si simptome ca memoria RAM este pe cale sa cedeze

 

Este usor sa verificati cantitatea de RAM pe care sistemul dumneavoastra crede ca o are atat pe Windows, cat si pe Mac. De asemenea, puteti verifica cantitatea maxima de RAM pe care o puteti instala.

 

Faceti click dreapta pe meniul Start din Windows si navigati la Sistem > About. Vi se va afisa o prezentare generala a statisticilor vitale ale laptopului dvs., inclusiv cantitatea de RAM instalata teoretic. Daca sistemul dvs. afiseaza date incorecte, ar putea fi un semn de RAM defect.

 

Daca sunteti pe un Mac, navigati la Apple > Despre acest Mac si asigurati-va ca fila Prezentare generala este selectata. Ca si in cazul Windows, vi se vor afisa cateva dintre statisticile computerului dvs., inclusiv cantitatea de RAM.

 

Aceasta suma se potriveste cu suma pe care ar trebui sa o aiba laptopul dvs.? Daca nu sunteti sigur, cautati pe Google numarul de produs al dispozitivului dvs.

 

Cum sa verificati daca memoria RAM este defecta

 

Dupa cum am facut aluzie de cateva ori, a avea unul dintre simptomele de mai sus nu indica automat o problema cu RAM. Pot exista sute de alte cauze, inclusiv o sursa de alimentare defectuoasa, caldura excesiva, un virus/malware de computer, o instalare corupta a sistemului de operare sau o alta componenta hardware defecta.

Cu toate acestea, daca intampinati mai multe dintre aceste probleme in mod regulat, este prudent sa efectuati cateva teste de diagnosticare, deoarece ar putea fi un semn ca memoria RAM este defecta.

 

Verificati daca exista RAM gresita pe Windows

Windows vine cu un instrument de diagnosticare a memoriei incorporat. Pentru a-l rula, apasati tasta Windows + R , tastati mdsched si apasati Enter.

 

Vi se va solicita sa reporniti computerul. Apoi va rula cateva teste inainte de a reporni automat si de a va intoarce pe desktop. Orice problema gasita va fi afisata intr-o notificare in bara de activitati.

 

Alternativ, puteti incerca Memtest. Exista de peste 20 de ani si este considerat cel mai complet instrument de testare a memoriei RAM.

 

Verificati daca exista RAM gresita pe macOS

 

Mac-urile vin si cu propriul lor tester de memorie incorporat. Pentru a-l folosi, reporniti dispozitivul si tineti apasat D in timp ce porneste, apoi veti fi directionat la ecranul de diagnosticare.

 

La modelele mai noi, un test de memorie ar trebui sa inceapa automat. Utilizatorii de versiuni mai vechi vor trebui sa selecteze fila Teste hardware, sa bifeze caseta de selectare de langa Efectueaza testare extinsa (dureaza mult mai mult timp) si sa apese Test.

 

Memtest va functiona si pe Mac-uri daca doriti o revizuire mai amanuntita.

 

Aveti probleme cu RAM?

Chiar daca sunteti sigur ca sistemul dumneavoastra da in mod constant semne de defectiune a memoriei RAM, nu va grabiti sa cumparati RAM noua pentru computer. Mai intai, verificati memoria RAM folosind metodele pe care le-am aratat mai sus.

 

Daca memoria RAM s-a defectat intr-adevar, exista o singura solutie- trebuie inlocuita. Pentru a evita mai multe probleme, ar trebui sa va duceti computerul la un service profesionist.Produse recomandate