6 motive pentru care ar trebui să vă stocați jocurile pe un SSD

6 motive pentru care ar trebui să vă stocați jocurile pe un SSD

LEGĂTURI RAPIDE

 

RECOMANDĂRI CHEIE

  • SSD-urile oferă timpi de încărcare mai rapizi și performanțe îmbunătățite în comparație cu HDD-urile datorită vitezei mai rapide de transfer de date.
  • Vitezele mai rapide de citire/scriere a datelor duc la mai puține bâlbâieli în joc, în special în titlurile AAA.
  • SSD-urile îmbunătățesc grafica prin încărcarea texturilor mai rapid, ceea ce duce la o fidelitate vizuală mai bună în jocuri.

 

Multe jocuri moderne pot ocupa cu ușurință sute de gigaocteți de spațiu de stocare pe disc. Când un joc este atât de mare, performanța este determinată nu numai de combinația CPU/GPU, ci și de cât de rapidă este stocarea computerului.

 

Aici intervin SSD-urile. Sunt mai rapide, mai fiabile și devin mai ieftine pe zi ce trece. Deci, dacă căutați un motiv pentru a trece la SSD-uri pe computerul dvs. de jocuri, iată șase.

 

  Timp de încărcare mai rapid

 

Unul dintre cele mai proeminente avantaje pe care le dețin SSD-urile față de HDD-uri este viteza semnificativ mai rapidă de transfer de date. Acest lucru nu numai că ajută la transferul rapid de fișiere, dar această viteză mai mare de transfer de date se traduce și în timpi de încărcare mai rapizi în jocuri.

 

În general, SSD-urile sunt de aproximativ patru ori mai rapide decât HDD-urile atât în ​​ceea ce privește vitezele de citire, cât și de scriere. În timp ce cifrele exacte vor varia în funcție de HDD-ul și SSD-ul pe care îl comparați, SSD-urile vor oferi o experiență de utilizare mult mai rapidă în general.

 

6 motive pentru care ar trebui să vă stocați jocurile pe un SSD

 

Acest lucru se realizează parțial datorită interfeței PCIe pe care o folosesc SSD-urile, în comparație cu portul SATA mai lent folosit de HDD-uri. Chiar dacă comparați un SSD SATA cu un HDD SATA, cifrele vitezei de transfer de date vor favoriza SSD-ul, oferind o creștere semnificativă a performanței.

 

Acest lucru este cel mai proeminent în jocurile AAA sau open-world care trebuie să extragă fișiere masive din unitate. Dacă vă stocați jocurile pe un HDD mai vechi, sunt șanse să petreceți o parte semnificativă de timp așteptând să se încarce hărțile sau etapele. Folosirea unui SSD vă poate economisi o mulțime de ore pe termen lung pe care altfel le-ați petrece așteptând ecranele de încărcare.

 

Jocurile multiplayer beneficiază și de acest lucru. Unele jocuri precum Valorant nu lansează o hartă pentru toată lumea de pe un server până când fiecare jucător nu termină de încărcat. Chiar dacă obțineți o rată de cadre decentă pentru a vă trage prin joc, timpii de încărcare vă pot afecta foarte mult experiența generală de joc.

 

Performanță mai bună în joc

 

Un alt efect secundar al vitezei rapide de transfer de date a unui SSD este o performanță mai bună în joc. Să presupunem că doriți să vă actualizați computerul. În acest caz, un SSD rapid este una dintre cele mai ușoare, mai de impact și mai rentabile upgrade-uri care va îmbunătăţi vizibil performanța computerului dvs., ceea ce, la rândul său, se traduce în mult mai puține probleme în timpul jocului cauzate de încercarea jocului de a încărca anumite active.

 

Când te gândești că titlurile moderne AAA pot face mii de operațiuni minuscule de citire și scriere în timp ce joci, transferând sute de megaocteți sau chiar gigaocteți de date înainte și înapoi, vitezele mai mari de citire și scriere a datelor reprezintă cel mai bun prieten al tău.

 

Cu toate acestea, rețineți că instalarea jocului dvs. pe un SSD nu este o comandă rapidă pentru o creștere a FPS. Combinația CPU/GPU a computerului dvs. joacă în continuare un rol important în performanța jocului, dar instalarea unui SSD poate ajuta la îmbunătățirea latenței și la prevenirea întârzierii sau bâlbâială în timpul jocului.

 

Grafică îmbunătățită

 

6 motive pentru care ar trebui să vă stocați jocurile pe un SSD

 

În timp ce instalarea unui SSD nu va face jocurile 720p să pară ultra-realiste, timpii de încărcare mai rapizi și performanța mai bună în joc se traduc într-o fidelitate vizuală generală mai bună.

 

Modul în care funcționează cele mai multe texturi ale jocurilor din zilele noastre este că majoritatea obiectelor au o textură cu rezoluție scăzută atunci când sunteți mai departe de ele, care este apoi înlocuită cu o textură cu rezoluție mai mare când sunteți în apropiere. Când utilizați un SSD, această schimbare între texturile de joasă rezoluție și de înaltă rezoluție este mult mai rapidă, deoarece jocul poate să încarce și să schimbe texturi mai rapid.

 

Deci, deși FPS-ul tău va rămâne cel mai probabil același, jocul va arăta probabil mai bine, deoarece texturile pot fi încărcate și ieșite mai repede. Orice margini zdrențuite, texturi nealiniate sau de calitate scăzută și alte erori vizuale vor scădea, de asemenea, la minimum. Încă o dată, procesorul și GPU-ul dvs. joacă un rol mai important aici, dar un SSD ajută la menținerea totul împreună.

 

Fiabilitate mai bună decât un HDD

 

 

În comparație cu HDD-urile, SSD-urile nu au piese mobile în interior. Acest lucru le face mai rezistente la șocuri și mai durabile, oferind o fiabilitate mult mai bună decât un HDD.

 

Când lucrați cu un HDD, există o mulțime de factori de care trebuie să țineți cont. Deoarece aceste unități au părți mecanice în mișcare în interior, ele tind să se uzeze în timp. Ansamblul în mișcare în interiorul unui HDD este, de asemenea, destul de delicat, ceea ce înseamnă că chiar și un mic impact asupra unității îl poate scoate din funcțiune.

 

Asta nu înseamnă că SSD-urile pot fi aruncate și vor funcționa în continuare, dar oferă durabilitate și fiabilitate pe termen lung mult mai bune decât HDD-urile. Durata medie de viață a unui SSD este de 5-10 ani, comparativ cu 3-5 ani pe un HDD. De asemenea, este mai puțin probabil să devină corupt sau să aibă o defecțiune a componentelor interne.

 

Un sistem mai silențios

 

Acum, HDD-urile nu sunt tocmai motoare de rachete când vine vorba de sunet, dar scot totuși ceva sunet datorită componentelor mecanice care se rotesc în interiorul carcasei unității. În medie, un HDD poate produce aproape 20 până la 40 dB de zgomot alb atunci când este utilizat. Ceea ce face SSD-urile mai fiabile decât HDD-urile le face, de asemenea, silențioase în funcționare - nu au părți mobile în interior.

 

Problema sunetului ar putea fi amplificată dacă aveți un HDD deosebit de zgomotos sau vechi. Există șansa ca sunetele HDD-ului să fie acoperite de ventilatorul computerului dvs., dar dacă doriți să rulați jocuri cât mai liniștit, obținerea unui SSD este calea de urmat.

 

Eficiență energetică mai bună

 

Indiferent dacă utilizați un PC de jocuri sau un laptop, sunt șanse să aveți deja un procesor și un GPU care consumă energie. Când joci, ambele componente sunt sub stres și consumă cât mai multă putere pentru a-ți oferi cea mai bună performanță. În funcție de sursa de alimentare, este posibil să nu lase suficientă suprasarcină pentru ca celelalte componente să funcționeze corect.

 

SSD-urile necesită mult mai puțină putere decât HDD-urile pentru a funcționa mai bine în aceste cazuri. Un SSD utilizează oriunde între unu și patru wați de putere, în timp ce un HDD poate ajunge până la 20-25 de wați la pornire și se stabilește mai târziu la o putere relativ mai mică de patru până la nouă wați în timpul funcționării normale.

 

În afară de motivele menționate mai sus, există mai multe modalități mai mici prin care SSD-urile vă pot îmbunătăți experiența de joc și de utilizare a computerului. SSD-urile sunt mai rapide, consumă mai puțină energie, sunt mai durabile și necesită mai puțină întreținere în comparație cu HDD-urile, ceea ce le face alegerea mai bună pentru orice caz de utilizare a computerului.

 

Cu prețurile SSD-urilor în continuă scădere și unitățile cu capacitate mai mare și viteze mai rapide de transfer de date care devin mai ieftine, nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a face upgrade dacă nu ați făcut-o deja.

 

 

Urmareste-ne pe social media:
Facebook https://www.facebook.com/onlaptop
TikTok https://www.tiktok.com/@onlaptop.ro
Instagram https://www.instagram.com/service.onlaptop
Twitter https://twitter.com/serviceonlaptop

 

*sursa foto Western Digital, Shutterstock


Produse recomandate